Sivut

perjantai 7. marraskuuta 2014

Ensikosketukseni steampunkiin.

Kerjäläisprinsessa
Magdalena Hai
188 s. 
2012
Karisto












Muistaakseni joskus jotakin lukumaratoniani varten lainasin kirjastosta tämän Magdalena Hain nuortenkirjan, mutta se jäi lukematta tai muuten liian vähälle huomiolle. Nyt kuitenkin, kun tämän Henry ja Gigi trilogian kolmas osa, Susikuningatar on ilmestynyt, ja sitä on kovasti kehuttu, niin minäkin innostuin. Ostin siis kirjamessuilta kaksi ensimmäistä osaa, ja nyt tuntuu, että kyllä se kolmaskin on saatava.

Kirjan päähenkilöt ovat nuoret Gigi ja Henry. Gigi on Umbrovian kuninkaan tytär, ja asuu perheensä kanssa Grönlannin Keloburgin kaupungissa, kovin kaukana kotoa. Gigin perhe asuu köyhien seassa, ilman että kukaan tietää heidän olevan kuninkaallisia. Gigin paras ystävä on Henry, resuinen kerjäläispoika. Niin - ja mitä sitten tapahtuu? Lukekaa! Kirjan takakansi ei paljoa kerro, joten en kerro minäkään.

Steampunk, jota tämä Magdalena Hain trilogia edustaa, oli minulle täysin uusi käsite. Täytyi vähän googletella, että saisin siitä paremman käsityksen. Mutta toden totta, on Magdalena Hai saanut tähän kirjaansa oikein hyvin tuota steampunk henkeä, kirjahan yhdistelee oikein taitavasti fantasiaa ja tieteiskirjallisuutta, 1800-luvun hengessä. Kirjan lopussa on muuten myös kerrottu aika kattavasti steampunkista, ja kirjan juurista.

Nyt vain pohdin, miten jaksan pitää hetken tauon ennen kuin aloitan trilogian toista osaa. Tekisi nimittäin mieli lukea se heti perään, mutta jospa jaksaisin odottaa hetken ja lukea jotain muuta välissä. Kirjamessujen takia kirjahyllyni pursuaa taas lukemattomia kirjoja!

Olisikohan tämä Magdalena Hain teos kuitenkin enemmän lastenkirja kuin nuortenkirja? Sellaisen käsityksen olen blogeista saanut, joissa olen käynyt lukemassa Hain teoksista. Esimerkiksi Morre pohti kovasti kumpaa genreä tämä olisi, ja päätyi siihen, ettei ihan nuoremmille lukijoille, mutta +10 vuotiaille jo kyllä. En minäkään tätä juuri lukemaan oppivalle antaisi. Mutta kyllä tästä vanhempikin lukija sai ihan kiksit!

Yksi syy miksi innostuin kirjasta niin kovasti, oli Hain kieli. Se oli elävää ja kaunista, ja saa varmasti monen ikäiset lukemaan kirjoja innolla. Miten olenkin onnistunut jättämään nämä ihanat kirjat väliin? Mutta niin, maailmaan mahtuu niin kovin paljon kirjoja, joista on lukematta aivan liian monta.

Jos haluat lukea vähän erikoisemman lastenkirjan (eikä haittaa vaikka olisit vanhempikin lukija), suosittelen Magdalena Haita.

6 kommenttia:

  1. Olen katsellut tuota kirjastossa, mutta kansi ei jotenkin ole onnistunut houkuttelemaan minua, valitsen nimittäin kirjastossa kirjoja hyvin pitkälti kannen perusteella. Mutta voisihan tuota kokeillakin, sitten joskus kun ehdin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellen, mulla on sama juttu, kirjastossa ennenkaikkea kannet ovat ratkaisevassa osassa. :) Mutta tässä kyllä on kiehtovat kannetkin! :)

      Poista
  2. Tää mun pitäiskin lukea, laitan lukulistalle :) Kuulostaa mielenkiintoselta!

    VastaaPoista
  3. Kiva, että tykkäsit tästä. Tosin miksi et olisi tykännyt?! Loistava kirja. Minä luetin tätä seiskaluokkalaisille, jotka innostuivat kyllä (meillä oli laajempi projekti menossa, joten ehkä siksikin). Itse ajattelin, että ehkä hieman nuoremmat ovat sittenkin kohderyhmää. Mutta luin viime kuussa kakkososan, ja se on jo selkeämmin hieman isommille. Sarja tuntuu siis kasvavan lukojoidensa mukana vähän niin kuin Potterit. Mainiota! Kolmonen odottelee jo tuossa pöydänkulmalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, Kirsi tuo oli hyvä kysymys: miksi en olisi tykännyt? :) Tykkään hyvistä nuortenkirjoista, ja tämä oli erinomainen sellainen. Onneksi tästä ovat vanhemmatkin lukijat innostuneet. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!