Sivut

tiistai 16. joulukuuta 2014

Vuoden TOP 10... Eikun TOP 20!

Vuosi alkaa olla lopuillaan, joten on siis aika listata mitä hyvää tulikaan tämän vuoden aikana luettua. En ole aiemmin tehnyt moista listaa, joten en olisi ikinä osannut arvata millainen pohtiminen tässä tulisikaan olemaan. Alunperin oli tarkoitus tehdä TOP 10, mutta päädyin sittenkin TOP 20 listaan, koska ehdokkaita oli yksinkertaisesti niin paljon. Olisi ollut aineksia enempäänkin.

Mikä oli ravisuttelevin teos tänä vuonna? No:

1. Stephen King: Kuvun alla

Ensimmäinen kosketukseni itse kuninkaaseen oli järisyttävä. Se koetteli maailmaani todenteolla, ja uppouduinkin Kuvun alla eepokseen kesällä kun sen luin ihan luita ja ytimiä myöten. En ole hetkeen kohdannut yhtä hyvää kirjaa, sen sanon!

2. Erik Axl Sund: Varistyttö trilogia

Pitkin vuotta olemme saaneet lukea ruotsalaisen kaksikon, Erik Axl Sundin poikien, kuten me heitä kutsumme, hengentuotoksia Varistyttö trilogian muodossa. Olen joutunut odottamaan ja odottamaan, jäämään jännitykseen, kun seuraavan kirjan ilmestymiseen on monta kuukautta. Mutta odotus on aina palkittu, nämä olivat mahtavia teoksia. Ja herrojen tapaaminen oli upeaa.

3. Sami Lopakka: Marras

Heti alkuvuodesta taas minun maailmaani ravisutteli Marras. Upea, koskettava, naurattava, itkettävä Marras. Kuvaus suomalaisen bändin matkasta Euroopassa. Eläydyin kirjaan sydänjuuriani myöten, ja voi miten itkinkään varsinkin lopussa. Tämänkin herran tapasimme kirjamessuilla, ja vuodatimme hänelle ihastustamme kirjasta. Todellakin ansaitusti.

4. Anni Kytömäki: Kultarinta

Voi miten tässä onkaan kaunis kirja. Olen käynyt Kultarinnasta väittelyjä internetin ihmeellisessä maailmassa, koska minusta on uskomatonta jos joku ei tästä pidä. Tiedän tiedän, aina on makuasioita, kaikki eivät pidä kaikesta ja niin edelleen. Mutta minä ihastuin tähän kirjaan, kerrontaan ja luontokuvaukseen niin kovasti, että ihmettelen jos kaikki muutkin eivät ihastu. :)

5. Terhi Rannela: Läpi yön

Äärettömän tärkeä kirja minulle. Tyttö, joka yrittää itsemurhaa, ja selviää siitä kirjoittamisen avulla. Se kirja voisi olla minusta kerrottu! Voiko tällainen kirja olla sattumatta suoraan sydämeen. Ja vielä kirjalijana minulle äärettömän paljon merkitsevä Terhi Rannela. Voivoi. Ihanaa. <3

6. Maaria Päivinen: On nälkä, on jano

Tämän kirjan aivan sattumalta poimin käsiini kirjamessuilla. Olen kuullut paljon kirjailijattaren Pintanaarmuja kirjasta, jota en ole vielä saanut aikaiseksi lukea, mutta tämä kirja vakuutti minut heti ensimmäisellä sivullaan. Kieli, jota ei voi olla rakastamatta. Miten jollakulla voi olla tuollainen taito kirjoittaa?

7. Elias Koskimies: Ihmepoika

Kirjoitin bloggauksessani, että tämä voisi olla tämän syksyn paras kirja. Aivan parhaaksi se ei yltänyt, mutta ehdottomasti yhdeksi parhaimmista. Ihmepojan mutkaton tarina, ja sujuva kerronta otti omakseen. Ja vielä, kun pääsin kirjamessuilla jutustelemaan Eliaksen kanssa, ja kuulemaan Ihmepojan taustoista, se kruunasi lukukokemuksen.

8. Joel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Tämä on ollut ehkä kiistellyin kirja tänä vuonna! Se on jakanut mielipiteitä kovinkin vahvasti, mutta siitä huolimatta minä uskaltauduin ostamaan sen omaan hyllyyni. Enkä ostanut turhaan, sillä minä ihastuin tähän kirjaan kovasti. Tarina oli monipuolinen ja kerronta vahvaa, kirja oli oikea tiiliskivi mutta sen silti luki nopeasti. Keltaista kirjastoa, taattua keltaista kirjastoa. <3

9. Marko Hautala: Kuokkamummo

Minun ensikosketukseni Marko Hautalaan! Jo kirjan nimi, Kuokkamummo, on hurmaava, ja mitä olikaan itse kirja. Ihokarvoja värisyttävä, muttei kuitenkaan liian pelottava etteikö sitä olisi uskaltanut lukea. Pidin kovasti Hautalan tyylistä, eikä tämä varmasti jää viimeiseksi kosketukseksi kirjailijaan.

10. Antti Holma: Järjestäjä

Antti Holmasta muodostui yksi eniten googletetuimmista kirjailijoista blogissani, tietenkin sen jälkeen kun paljastui että hän näyttelee Putouksessa. Minä kuitenkin olin lukenut Järjestäjän jo ennen kuin tämä asia tuli ilmi, ja pidin kirjasta todella paljon. Pakkomielteitä, pakkomielteitä... Ja Holmahan paljastui hauskaksi tyypiksi muutenkin.


11. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 2 & 3

Tämän vuoden puolella ilmestyi kaksi viimeistä osaa Jonas Gardellin trilogiasta. Kipeän kauniista trilogiasta, joka varsinkin viimeisellä osallaan sai kyyneleet silmiini. Gardell on mahtava kirjoittaja, joka kirjoittaa trilogiassaan tärkeästä aiheesta.

12. Nina With: Joko taas, Stella

Koska elämä ei olisi elämää ilman chick litiä, täytyi tällekin listalle kyseistä genreä ujuttaa. Stella sarjan ensimmäinen osa kolahti minulle lujaa, ja odotin hirmuisen paljon uutta kirjaa. Eikä tämä todellakaan pettänyt odotuksia, vaan Nina With oli taas vanginnut mitä hurmaavimman Stellan taitavasti kansien väliin!

13. Jayne Anne Phillips: Murhenäytelmä

Taas totean, että Keltainen kirjasto on laadun tae. Sen huomasin ihan vast' ikään, kun luin Phillipsin Murhenäytelmän. Siihen sain vinkin ihanalta Leena Lumilta, enkä turhaan todellakaan luottanut hänen mielipiteeseensä, taaskaan. Tämä oli todella hieno teos, johon syventyi mielellään. 

14. Laura Paloheimo: Mama mojo

Enemmänkin chick litiä toki julkaistaan tätä nykyään Suomessa, ja vielä laadukasta sellaista. Laura Paloheimo on luottokirjailijani, aina on pakko saada käsiinsä jokainen hänen uusi teoksensa. Mama mojo ei pettänyt, ei taaskaan, ja nautiskelin kirjasta täysillä. Uutta kirjaa odottaen...

15. Riina Katajavuori: Wenla Männistö

Wenla Männistön olisin voinut sijoittaa ylemmäskin listallani, sillä se oli todella viihdyttävä ja hieno kirja. Täytyy tunnustaa etten ole lukenut Aleksis Kiven Seitsemää veljestä, johon kirja pohjautuu, mutta hyvin pääsin Wenlan maailmaan ilman sitäkin. Hauskaa, mutta silti täyttä asiaa. Todella hyvä kirja. <3

16. Maritta Lintunen: Hulluruohola

Tällainen yllätysnimi piilee listallani. Sillä Hulluruoholan lainasin kirjastosta ihan nimen perusteella, sillä se tuntui hauskalta. Mutta enpä olisi ikinä uskonut millainen lukuelämys edessäni olisikaan! Aivan huikea kirjamatka jälleen kerran. Ja pääsinpä vielä kirjamessuilla kuuntelemaan ihastuttavaa kirjailijaa. Huippua. <3

17. Marko Leino: Saasta

Saasta oli alkuvuoden dekkarielämyksiä. Todellinen elämys se olikin, paksu kirja, joka vei mukanaan Kirja kauheasta aiheesta, joka on tärkeä, mutta joka oli niin taidokkaasti kirjoitettu että tuon kamalan aiheenkin melkein unohti. Pakko lukea Leinoa lisää!

18. Eeva-Kaarina Aronen: Edda

Tämäkin oli yksi yllättäjä tänä vuonna. Teoksen sivuilla luin Eddasta pienen esittelypätkän, ja se sai heti sydämeni lyömään nopeammin. Ja mitä teki itse kirja? Saman asian, se sai minut aivan lumoihinsa. Ihana, ihana tarina joka oli kirjoitettu todella kauniisti.

19. Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tämäkin olisi ansainnut ylemmän paikan listallani, niin kuin monet muutkin. Mutta on niin paljon hyviä kirjoja... Kuitenkin, Mielensäpahoittaja kuuluu todellakin vuoden parhaisiin. Tämä uusin oli myös siitä tärkeä, että tämä teki muutakin kuin nauratti. Tämä kosketti, sai liikutuksen esille. Kyrö vaan on niin mahtava.

20. Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Riikka Pulkkinen teki uuden aluevaltauksen. Aluevaltauksen, joka todella näköjään sopii hänelle. Iiris Lempivaara oli hurmaava pieni kirja, jonka ahmaisi melkeinpä yhdellä istumalla. Ehdottomasti tulen palaamaan tähän kirjaan vielä uudelleen!

Siinä olivat minun kirjavuoteni kohokohdat. Järjestys olisi voinut olla toinenkin, on monia kirjoja jotka olisivat ansainneet tulla mainituksi aiemmin. Tämä oli erittäin vaikea tehtävä, tehtävä jonka kuitenkin halusin tehdä. Halusin saattaa teidän tietoonne, ihanat lukijat, minun lukuvuoteni parhaimmiston, koska toivon että joku saa tästä vinkkejä omiin hankintoihin tai kirjastolainauksiin.

Vielä on lukuvuotta kuitenkin pari viikkoa jäljellä!

24 kommenttia:

  1. Top kympin venyminen kahteen kuulostaa joltain mikä luultavasti tulee tapahtumaan minullekin... :D Vuoden aikana kun tulee luettua niin paljon kirjoja ja vielä hyviä sellaisia! Jonas Gardellin trilogian eka osa on minulla lainassa, pitäisi varmaan lukaista piakkoin kun oli sinun listallasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli vääjäämätön tapahtuma, Kirjaneito, tämä kahteenkymppiin venyminen. :D Ihan mahdotonta olisi ollut lyhentää kymmeneen parhaat kirjat, niin mahtavia teoksia on tämä vuosi taas tarjoillut.

      Lue pian Gardell, sinulla on ihania kokemuksia edessä kunhan luet koko trilogian! <3

      Poista
  2. Hieno, ihanan innostunut ja lukemaan houkutteleva lista! :)

    VastaaPoista
  3. Kuvun alla! <3 Ihanaa. Harry Quebertin olen näistä myös lukenut, siitä en tykännyt loppujen lopuksi. Jayne Anne Phillipsiltä luin tänä vuonna Kiurun ja Termiitin, se olin ihan jees. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Irene, ei tarvinnut montaa kertaa miettiä mikä oli se ravisuttelevin teos tänä vuonna. Kyllä se oli tuo tutustuminen Kuninkaaseen. Ja ajattele miten monta ihanaa teosta minulla on vielä edessäni! Aah, kertakaikkiaan. Harry Quebert on tosiaan jakanut mielipiteitä valtavasti, mutta onneksi makuasioista voi aina kiistellä. :D

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos, Omppu. <3 Saa nähdä olisiko Elämän ilon pitänyt vielä tähän listalle päästä... Voi hyvinkin olla!

      Poista
  5. 4, 7 ja 19 ovat mielestäni oikein hyvää luettavaa :)
    Varistyttötrilogian kolmas oli pakko jättää lukematta, sillä kakkonen oli minulle liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, sinäkin tykkäsit Ihmepojasta, Mai! Ihanaa! Se olikin ihana kirja. <3 Varistyttö trilogia on myös jakanut kovasti mielipiteitä, se taitaa olla sellainen että sitä ei kestä, tai sitten siihen rakastuu. :)

      Poista
  6. Kahdeksan listasi kirjoista olen myös lukenut, muutama on lukulistalla niiden lisäksi. Huikea lukuvuosi vaan onkin ollut :D Toivottelen yhtä hyvää vuotta 2015 Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun dekkarilistasi oli houkutteleva, Kirsi. Sain monta hyvää vinkkiä! Huikea lukuvuosi on tosiaan ollut, ja mitä kevään katalogeja on selaillut, niin samanlainen on tulossa. Ihanaa tulevaa vuotta sinullekin, ihana Kirsi! <3

      Poista
  7. Äh, jotenkin ei kommenttini tule nyt läpi (ja kohta niitä on varmaan miljoona :D) mutta kiitos listasta! :) Murhenäytelmä ja Mama Mojo on vielä itseäni kiinnostavia, joita en ole ehtinyt lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mirzu, suosittelen kyllä lämpimästi kumpaakin. Oletko lukenut Laura Paloheimoa aikaisemmin? Sillä jos olet Klaukkalan lukenut, niin nyt palaillaan vähän niihin maisemiin Mama mojossa. :)

      Poista
  8. Kultarinta, Hulluruohola ja Edda ovat minunkin suosikkeja. Kuokkamummo odottaa vielä vuoroaan. Hulluruoholasta kiinnostuin nimen takia. Kirja yllätti minut, ihastuin siihen.
    Pidin Murhenäytelmästä paljon, mutta en täysillä. Musta kuviot on upea kirja. Ja Phillips on suosikkini. Mielensäpahoittaja ei tavoittanut minua eli mieleni pahoitin lukiessa. Niin erilaisia me olemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla, Hulluruohola yllätti kyllä minutkin. Se oli mahtava kirja, niin hienoa kerrontaa. Oli hienoa olla kuuntelemassa kirjailjiatarta. Sinulla on hieno hetki edessä, kun luet Kuokkamummon!

      Phillipsin laitan kirjailijana korvan taakse, hän jäi mieleeni, aion lukea enemmänkin. Niin, erilaisia olemme lukijoina, joku kolahtaa toiseen ja joku ei. :)

      Poista
  9. Sinun tekstejäsi lukiessa tulee hyvälle tuulelle, kiitos siitä :)

    Ihanaa, että King, tuo synkkien, taitavien ja omalla tavallaan kauniiden tarinoiden mies, sai paikkansa sydämessäsi <3 Aion lukea taas yhden Kingin piakkoin. Ja Marras, siinä on minun lukuvuoteni ehdoton ykkönen! Miten voikaan samaan kirjaan mahduttaa koko tunneskaalan laidasta laitaan... Lopakka on taitava! Ja minäkin pääsin onnekseni hänet tapaamaan ja hakemaan nimmarin kirjaan :) Päivisen kirja on myös hieno. Mm. Koskimiehen, Dickerin ja Katajavuoren kirjat aion lukea. Kiven Seitsemän veljestä on muuten mahtava, toivottavasti innostut lukemaan sen nyt Wenla Männistön luettuasi :)

    Ihanaa ja rentouttavaa joulun aikaa sekä onnellista uutta vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Villis. Kiva että saan sinut hyvälle tuulelle :)

      Kyllä, King sai paikkansa sydämessäni, ja aion kyllä ehdottomasti jatkaa häneen tutustumista. Marras olisi pitänyt ehkä sijoittaa korkeammalle listalla, sillä vaikka luin sen heti alkuvuodesta, se tuntuu sydämessä vieläkin. Lopakka on todella taitava. <3 Onneksi sinäkin sait hänet tavata!

      Sinulla on hienoja lukukokemuksia edessä, nuo kaikki kolme olivat todella hyviä kirjoja! Ainakin Koskimiehestä ja Katajavuoresta varmasti pidät, Harry Quebertista en uskalla sanoa mitään, niin paljon se on mielipiteitä jakanut. :)

      Ihanaa, kirjojen täytteistä joulua ja hyvää lukuvuotta 2015 sinullekin. <3

      Poista
  10. Meillä on kulta paljon samoja listalla! <3

    VastaaPoista
  11. Kultarinta on luettava. Kiva oli lukea myös tällaista listausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ehdottomasti Kultarinta, se oli hieno kirja. Nämä listat ovat kyllä mukavaa luettavaa, saa vinkkejä omiin hankintoihin ja kirjastokäynneille. :)

      Poista
  12. Paljon hienoja kirjoja listallasi! Minunkin listaltani tulee löytymään ainakin Holma. Kultarintaa en valitettavasti taida tämän vuoden puolella ehtiä lukemaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, kiitos. Holma oli tosiaan todella hyvä, myös yksi tämän vuoden yllättäjä esikoisista. Sinulla on hieno hetki edessä kun luet Kultarinnan, vaikkapa sitten ensi vuonna. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!