Sivut

torstai 16. huhtikuuta 2015

Tuija Lehtinen: Saimi ja Selma: Konstikas kätkö

Saimi ja Selma: Konstikas kätkö
Tuija Lehtinen
272 s. 
2015
Otava









Arvostelukappale


Tuija Lehtisen uusi kirja on aina odottamisen arvoinen tapaus. Nykyisin Lehtinen kirjoittaa minun näkökulmastani kolmea tyyliä: aikuisten viihdekirjallisuutta, nuortenkirjallisuutta sekä Saimi ja Selma sarjaa, joka on suunnattu hieman nuoremmille kuin nuortenkirjat. Minulle jokaisen tyypin kirja on aina tapaus.

Saimi ja Selma ovat löytäneet uuden harrastuksen. He ovat aloittaneet geokätköilyn. Selma ei tosin ole läheskään niin innostunut harrastuksesta kuin vähän poikaminen Saimi, mutta hänkin suostuu usein lähtemään metsään Saimin seuraksi. Erään kerran kun tytöt ovat piilottamassa kätköjä, he näkevät Kolkkokallioilla villi-ihmisen! Nuoren pojan, joka näyttää ihan oikealta villiltä! He päättävät ottaa selvää pojasta, mutta se ei ole ihan helppoa kun muutakin väkeä metsässä riittää...

Konstikas kätkö on siis toinen Saimi ja Selma sarjan kirja. Ne, joilta ensimmäinen kirja meni ohitse, niin Saimi ja Selmahan ovat tuttuja jo aiemmista Tuija Lehtisen kirjoista. He ovat Rebekan siskot, touhukkaat nyt seiskaluokalle menevät tytöt, jotka näissä kirjoissa ovat nyt alkaneet ottaa etäisyyttä toisiinsa. Rebekka kirjoissa Saimi ja Selma olivat erottamattomat ja hyvin samankaltaiset, mutta nyt, kun ikää on tullut enemmän he ovat muuttuneet.

Selma on tyttömäinen, ja on ystävystynyt koulun trendikkäimpien tyttöjen kanssa. Tytöillä on cheerleader-ryhmä Sparkling girls, johon Selmakin pääsee. Saimi taas on poikamainen, rempseä ja reipas, joka on kiinnostunut urheilusta, geokätköilystä, ja tässä kirjassa hän löytää vapaapalokunnan. Minä pidän enemmän Saimista, hänessä vetää ehkä eniten puoleensa reippaus. En jotenkin jaksa innostua ehkä jopa hieman pinnallisesta Selmasta. Tai no, Selma ei välttämättä itse ole pinnallinen, mutta varsinkin Lilli, jonka kanssa Selma on ystävystynyt - en pidä hänestä yhtään.

Kirjan kuvioissa on tietenkin myös tyttöjen veli Mossu, jolle Saimi ja Selma etsivät tyttöystävää sarjan ensimmäisessä kirjassa. Mossu ei ole vieläkään muuttanut kotoa pois, mutta on sentään saanut postista töitä - ja löytänyt jopa Saimin ja Selman ihmetykseksi tyttöystävän! Rebekka, joka on muuttanut Kajaaniin opiskelemaan vaatesuunnittelua, vilahtelee toki myös kirjassa. Rebekkaa olenkin hieman kaivannut, ja on hauskaa lukea näiden kirjojen kautta hänen kuulumisiaan.

Saimi ja Selma ovat ehkä ennenkaikkea alakoulu ikäisten lukemista, varmaankin parasta kohderyhmää olisivat 9-13 vuotiaat. Mutta uskon kyllä vanhempienkin näistä kirjoista nauttivan, sillä Tuija Lehtinen yksinkertaisesti kirjoittaa niin vetävästi ja ihanasti - hänen henkilökuvauksensakin on kertakaikkiaan herkullista! Kyllä Saimin ja Selman kanssa viihtyy aikuinenkin, minä ainakin tykkäsin vauhdikkuudesta.

Vinkkinä muuten: Otavan syksyn ohjelmassa on kaksi Tuija Lehtisen kirjaa! Kaksi! Aikuisten viihdekirja sekä nuortenkirja. Ai että mitä herkkua.

1 kommentti:

  1. Johanna Hulkon Geoetsiviin olen tullut jo tutustuneeksi, oikein kivoja kirjoja tuntuvat olevan alakouluikäisille. Aiemmin tänään törmäsin toiseenkin nuortenkirjaan (ehkä juuri tämän ikäisille suunnattuun), jossa etsitään geokätköjä. Ja nyt tämä! Jopas jotakin! Onko geokätköily on uusi ponitalli? Mukava harrastus, ei siinä mitään, ja kiva, että nuortenkirja vie metsään - tai ainakin johonkin pöpelikköön.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!