Sivut

torstai 7. tammikuuta 2016

Renée Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää

Kenenkään ei pitänyt tietää
Renée Knight
Suomentanut Arto Schoderus
319 s. 
2016
Otava








Ennakkokappale kustantajalta


Kännykkäsovellukseni kertoi että ulkona on -28 astetta joka tuntuu kuin pakkasta olisi -37. Hrr! Kaikkein parasta olisi olla koko päivä sisällä, mutta velvollisuudet kutsuivat ja jouduin jo hieman pistämään nenääni ulos. Onneksi nyt olen turvallisesti kotona, ja kohta kutsuu sohvannurkka ja hyvä kirja.

On hyviäkin puolia siinä että on tammikuu ja paukkupakkaset. Se, että tammikuuta mennään jo hyvää vauhtia eteen päin, merkitsee sitä että alkaa... tättädädää, kirjakevät! Tuntuu hassulta puhua keväästä näillä pakkasilla, mutta sitä kohtihan tässä olla ollaan koko ajan menossa. Kirjakevät on alkanut minulle jo muutaman kirjan voimin, joista yksi on tämä Renée Knightin esikoisjännäri Kenenkään ei pitänyt tietää. Kirja on ilmestynyt 5.1., ja poikinut jo useammankin innostuneen arvion.

Mitä kirja pitää sisällään? Se pitää sisällään sellaisia käänteitä, joita tällainen jännärilukija kuin minä, arvostaa ja joista innostuu. Kenenkään ei pitänyt tietää kertoo Catherinesta, naisesta joka saa yhtäkkiä eteensä kirjan joka kertoo hänestä. Se paljastaa hänen tiukimmin varjellun salaisuutensa kahdenkymmenen vuoden takaa, asian jota Kenenkään ei pitänyt tietää. Mitä kirja saa aikaan? Se muuttaa Catherinen ja hänen perheensä elämän. Täysin.

Kyllä, minä tykkäsin. Se, että saa aloittaa vuoden 2016 jännityskirjallisuuden osalta tällaisella teoksella, lupaa hyvää. Se lupaa hyviä tuulia jännityskirjallisuuden saralle, se lupaa uudenlaisia tuulia, uusia juonia ja kiinnostavia kirjailijoita. Minulla on sellainen fiilis, että koko kirjakeväästä tulee hyvä. Myös jännäreiden osalta.

Kenenkään ei pitänyt tietää on lukusukkula. Jos jollekulle tämä hieno termi on vieras, niin se on tavallaan suomenkielinen vastine englannin termille pageturner. Käytän mielummin suomenkielistä sanaa, joten blogitoverin keksimä termi lukusukkula on mitä parhain. Minä luin Knightin jännäriä toisen jännärin ohella, eli tietenkin nuorten jääkiekkofinaalin aikaan. Vaikka finaali oli piinaavan jännittävä, en voinut olla helpottamatta omaa jännitystäni lukemalla samalla, ja siihen tilanteeseen Knightin kirja oli mitä parhainta viihdettä. Se on kevyt, muttei liian kevyt, ja se todella vetää keskittymisen kirjaan - että sai edes hetken hengähdystauon kiekkojännitykseltä.

Psykologista jännitystä. Sitä ennen kaikkea tarjoilee Kenenkään ei pitänyt tietää, sillä tässä kirjassa ei veri roisku. Se vetää lukijaa puoleensa psykologisella otteellaan, piinallaan, sillä tavalla ettei lukija-raukka malta keskeyttää lukemista. Sellaista se on, kirjanörtin elämä!

Kyllä, lue tämä. Tästä on hienoa lähteä jännityksen kevääseen!

6 kommenttia:

  1. Tämänpä voisin lainata kirjastosta kun eteen sattuu :)! Aina välillä pitää vähän jännäillä ja nyt on taas ihan sellainen olo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. bleue, uskon että tykkäisit tästä! Tosiaan, tässä ei veri lennä vaan kirja on ennemmin sitä psykologista jännitystä. :)

      Poista
  2. Vaikuttaa ihan kivalta kirjalta;)

    matkakohtiklassikoita.blogspot.fi

    PS: Sait uuden lukijan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matzu, voi kun mukavaa, tervetuloa lukijaksi. <3 Tulen heti kurkkimaan sinun blogiasi!

      Poista
  3. Hieno postaus hienosta kirjasta muru! <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos! :) siun bligisi luettua päätin olla odottamatta kirjaa kirjastosta, vaan ostin kirjan suoraan kirjakaupasta ja nyt kun olen lukenut noin puolet kirjasta mieleni huutaa: Tämä ei voinut olla tässä! Tosiaan kirja vie mennessään :D on kyl parempi ku verrattavissa oleva kiltti tyttö

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!