Parfyymikeräilijä
Kathleen Tessaro
Suomentanut Hanna Arvonen
399 s.
2016
HarperCollinsNordic
Arvostelukappale kustantajalta
Sanon heti näin aluksi että jos jostakin kirjasta tulee mieleeni Kate Mortonin teokset, kirjan on täytynyt olla hyvä. Ja kyllä, Parfyymikeräilijä muistutti minua monessakin mielessä Kate Mortonin teoksista ja nyt kun tätä kirjoittaessani olen lukemassa Mortonin uusinta suomennosta, mielikuva on vahvempi. Kathleen Tessaron ja Kate Mortonin kerrontatyyleissä on yhtäläisyyksiä ja jotain samantyylistä on heidän luomissa juonissaankin.
Parfyymikeräilijä kertoo kahden naisen, Evan ja Gracen tarinaa. Tarina alkaa kun Gracelle kerrotaan hänen saavan mittavan perinnön - asiassa vain on yksi mutta. Grace ei ole koskaan tavannut Eva d'Orseyta, eli vainajaa. Hän lähtee Lontoosta Pariisiin selvittämään kuka Eva d'Orsey oli ja mikä heidän yhteytensä on. Alkaa matka parfyymien maailmaan ja samalla alkaa selvitä miten sanoin kuvaamattoman kaunis ja riipivä Evan tarina oli.
Parfyymikeräilijä on historiallinen rakkausromaani, sillä tarinassa edetään aina 1920-luvun New Yorkista 1950-luvun Pariisiin ja Lontooseen. Pääsin siis kirjan avulla näkemään menneiden vuoksikymmenien suuria kaupunkeja joita Kathleen Tessaro kuvaa hienosti. Hän on ottanut kirjassaan huomioon ajan ja paikat, eli kirjan mukana eli menneessä ajassa joka on aina tärkeää. Hanna Arvosen suomennos kulkee hienosti Tessaron kerronnan kanssa käsi kädessä ja Arvonen saa ehodottomasti osansa myös kiitoksistani. Hienoa työtä!
Kahden naisen tarina etenee lomittain pitkän aikaa mutta löytyihän se solmukohta viimein. Kuitenkin olin kirjan ajan kiinnostuneempi Evan tarinasta kuin Gracen elämästä nykyajassa vaikka sekin oli omalla tavallaan kiinnostavaa. Evan tarina ja siihen liittyvät kipukohdat kävivät minun sydämeeni kuitenkin vahvimmin ja odotin kiinnostuneena hänestä kertovia lukuja.
Parfyymikeräilijä on hyvää luettavaa hieman kevyempää romaania etsiville, romanttisten kirjojen ystäville ja heille jotka pitävät Kate Mortonista. Minulle, Kate Morton -fanitytölle, tämä oli ainakin nappiosuma, ehkä jollekin muullekin olisi. Välillä pitää lukea jotain kevyttä, ja kun vielä saa lisäksi fiktiivisen matkan menneiden vuosikymmenten suurkaupunkeihin niin minä en voinut kieltäytyä.
Morton vertaus on hyvä. Minuakin kiinnosti enemmän Evan tarina kuin Gracen nykyaika. Gracen poikaystävä oli kliseinen, mutta Eva nostatti tarinan ihan eri tasolle.
VastaaPoista