Sivut

perjantai 21. lokakuuta 2016

Margaret Atwood: Orjattaresi

Orjattaresi
Margaret Atwood
Suomentanut Matti Kannosto
1986
Tammi









Lainattu kirjastosta


Ennen kuin luin Orjattaresi, olin lukenut vain yhden Atwoodin kirjan. Tämä ihmetyttää minua itseänikin, niin paljon Atwoodista on blogeissa supistu ja sipisty, jopa huudeltu. Hänestä ylipäätään pidetään ja minäkin ihastuin Atwoodilta lukemaani Oryxiin ja Crakeen. Muut hänen kirjansa ovat saaneet vain odottaa minua, vaikka nytkin kirjastosta on lainassa tämän kirjan lisäksi Herran tarhurit.

Orjattaresi on kirja jota on kehuttu, kehuttu ja kehuttu. Monet kirjoja lukevat ystäväni ovat lukeneet tämän teoksen ja huomasin Goodreadsista että suurin osa kirjan lukeneista on tähän ihastunut. Nyt, lukemisen jälkeen ja annettuani kirjan hautua mielessä, en ihmettele lainkaan. Orjattaresi oli todella hieno ja suunnattoman vaikuttava.

Orjattaresi loi eteeni pelottavan dystopian. Se kertoo ajasta jolloin vanhatestamentilliset fundamentalisit ovat päässeet vallan kahvaan ja naiset on alistettu synnytyskoneiksi. Naisilta on viety oikeastaan kaikki muut oikeudet ja he elävät vallan alla. Naiset eivät saa lukea, eivät juurikaan käydä ulkona, kukaan ei saa asua yksin. Heillä on kulloinkin eri isäntä, jota täytyy totella. Heidän ainoa tarkoituksensa on synnyttää lapsia.

Täytyy tunnustaa että minä pelkäsin tätä Atwoodin romaania hieman etukäteen. Tiesin kirjan aiheesta jonkin verran ja olin odottanut kirjan olevan raskas ja haastava. Ei todellakaan! Toki aihe on omalla tavallaan todella suuri ja kirja tekikin sitä lukiessa todella suuren vaikutuksen, mutta siitä huolimatta lukeminen ei ollut raskasta tai vaikeaa. Se oli nautinto. Tuntuu väärin sanoa että Orjattaresi oli kevyttä luettavaa ja siksi sanonkin kirjaa ainoastaan kirjalliseksi nautinnoksi: kirjaksi jonka on kirjoittanut suunnattoman lahjakas kirjailija ja jonka käännös on onnistunut aivan viimeisen päälle. Tässä kirjailijan ja kääntäjän yhteistyö on toiminut hienosti.

Orjattaresi on noussut klassikon asemaan, eikä suotta. Tämä nimittäin on kirja joka pitäisi jokaisen naisen lukea, jo pelkästään naiseuden vuoksi. Tänäkin päivänä jossain päin maailmaa eletään siinä maailmassa missä naiset tässä kirjassa elävät ja se on suunnattoman surullista. Me Suomessa onneksi emme, toivottavasti emme koskaan. Orjattaresi saa kuitenkin arvostamaan sitä taas aivan toisella tavalla ja jo sen vuoksi tämä on kirja joka kannattaa laittaa lukulistalle.

Kuulun Naisten Pankin toiminnan lukupiiriin, Lukeviin leideihin. Luemme paljon kehitysmaihin sijoittuvaa, naisen asemasta kertovaa kirjallisuutta mutta ajattelin vinkata Atwoodin kirjaa luettavaksi lukupiirissä. Vaikka kirja on varmasti monelle naisista entuudestaan tuttu, ei tämä olisi hassumpaa luettavaa toiseenkin kertaan. Ja olen varma että keskustelu älykkäiden naistemme kanssa olisi mahtava!

Oryx ja Crake ihastutti, Orjattaresi sai minut rakastumaan Atwoodiin. Mikä kirjailija! 







4 kommenttia:

  1. Atwood <3 Kannattaa lukea koko tuotanto.

    VastaaPoista
  2. Orjattaresi on myös kylmäävän uskottava kuvaus siitä, miten moiseen tilanteeseen voidaan päätyä. Todella vaikuttava kirja.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!