maanantai 25. toukokuuta 2015

John Green: Arvoitus nimeltä Margo

Arvoitus nimeltä Margo
John Green
Suomentanut Helene Bützow
400 s. 
2015
WSOY
Oma e-kirja ostos


Huomasin kirja.fi sivustolta, että WSOY on julkaissut uuden suomennoksen John Greeniltä. Huomasin myös, että kirja on julkaistu myös e-kirjana, joten ei auttanut muu kuin pinkaista Elisa kirjaan ja klikkailla kirja omaan sähköiseen kirjahyllyyn. Olen lukenut Greeniltä ilmestyneet kaksi suomennosta, ja pitänyt kirjoista kovasti. Tottakai piti kokeilla, miltä tämä Arvoitus nimeltä Margo tuntuukaan.

Quentin, jota myös Q:ksi kutsutaan, on aina ollut rakastunut naapuriinsa Margoon. He olivat lapsena ystävinä, mutta ovat sen jälkeen ajautuneet aivan eri porukoihin, eivätkä ole edes juuri jutelleet keskenään - eivät, kunnes eräänä yönä Margo koputtaa Quentinin ikkunaan ninjaksi pukeutuneena. Hän saa suostuteltua Quentinin läpi yön kestävälle kostoretkelle, jonka aikana Quentin luulee valloittaneensa Margon sydämen. Mutta ai ai - seuraavana päivänä Q saa kuulla, että Margo on kadonnut. Quentin ottaa tehtäväkseen etsiä Margon.

Tässä kirjassa on selkeää dekkarihenkeä. Eihän tässä toki murhaa tapahdu, mutta kun Quentin ja hänen ystävänsä päättävät etsiä Margon, aistittavissa on selkeää etsivähenkeä, niin tarkkoja heidän päätelmänsä ovat. Tästä huomaa sen, että John Green on taitava kirjoittaja: niin erilaisia ovat nämä kolme kirjaa, jotka kirjailijalta olen lukenut, ovat olleet. Ykkössijaa pitää minulla edelleen mahtava Tähtiin kirjoitettu virhe, mutta selkeälle kakkospaikalle pääsi Arvoitus nimeltä Margo.

John Green on mitä ilmeisemmin maailmalla todella suosittu. Hänen kirjojaan luetaan paljon, ja uutta suomennosta odotetaan innolla. Suomessakin Tähtiin kirjoitettu virhe sai mahtavan vastaanoton, niin kirja kuin elokuvakin. Sukulaistyttöni jopa sisusti huoneensa kirjan tapaan, esimerkiksi laittoi seinille lausahduksia kirjasta. Mutta millaisen vastaanoton Suomessa sai edellinen kirja, Kaikki viimeiset sanat? En muista TKV:n kaltaista hypetystä, tai edes sitä, että kirja olisi ollut myyntilistojen kärkisijoilla. Mutta olen kyllä varma silti, että se on lukijansa löytänyt.

Arvoitus nimeltä Margo, tai alkuperäiseltä nimeltään Papertowns, tulee myös elokuvateattereihin. Olen varma, että tästä saa hienon leffan, ja aionkin ehkä sen myös mennä katsomaan. Onko siis odotettavissa, että tämä kirja nousisi suuremmaksi "hitiksi", kuin Kaikki viimeiset sanat?

Arvoitus nimeltä Margossa on kyllä kuvattu hienosti nuorten elämää. Siinä kerrotaan rakkaudesta, runoudesta, lähtemisestä ja ikävästä. Olen erityisen iloinen tuosta runous osiosta, sillä se on merkittävässä osassa Margossa. Lukekaa, niin tiedätte enemmän!

Kirja ei ole pelkkä nuortenkirja. Se sopii myös aikuiselle lukijalle, saa aikuisen hiipimään nuoren nahkoihin. Kirjan suositusikäraja on kaksitoista, eikä tämä varmasti nuoremmille sovellukaan. Parasta luettavaa tämä on yläkoulu- ja lukio ikäisille, jotka kirjasta nauttivat varmasti täysillä. Niin kuin nautti tämä, ihan aikuinenkin lukija!

6 kommenttia:

 1. Tämä on varattuna kirjastossa. Luin molemmat suomennokset ja tykästyin kirjailijan tyyliin ja tarinointiin...

  VastaaPoista
 2. Ahaa, tämä on siis Papertowns... En ole vielä lukenut Tähtiin kirjoitettua virhettä, mutta sain sen lahjaksi, ja juuri selailin ensimmäisen luvun lävitse. :)

  VastaaPoista
 3. Tässäpä kirjailija, jonka tuotannon olen kokonaan ohittanut. Eipä ilmeisesti olisi kannattanut. :)

  VastaaPoista
 4. Just noin 10min sitten sain päätettyä kirjan. Ei noussu mun lempparilistalle. Oon sitä mieltä että Q teki väärän päätöksen! Vaikka eihän sillä ollu henkilökohtasesti syytä tehdä samaa ku Margo mutta se tuli niin pitkälle ja sitten vain palas takas. Eiei.

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut Tähtiin kirjoitettu virhe kuin myös aion lukea tuonkin:)jos tulle kirjastoon

  VastaaPoista
 6. Varasin ton just kirjastosta. Tykkäsin tosi paljon Tähtiin kirjoitetusta virheestä kirjana ja elokuvana. Myös Kaikki viimeiset sanat oli lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!