tiistai 15. marraskuuta 2016

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia

Miehiä ilman naisia
Haruki Murakami
Suomentanut Juha Mylläri
276 s. 
2016
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta


Olettehan kuulleet Novellihaasteesta? Ihana Omppu Reader, why did I marry him -blogista haastoi nimittäin meidät bloggarit lukemaan novelleja. Se ilmeisesti tuli meidän monen kohdalla tarpeeseen, sillä haasteeseen on ilmoittanut osallistuvansa valtava määrä bloggareita - minä heidän mukanaan. Käykäähän kurkkaamassa Nostetaan novellit kunniaan -haastetta Ompun blogista, jos se ei vielä ole tuttu!

Itse en nimittäin juurikaan lue novelleja. Ei, en tiedä miksi. Tekosyitä on monia, kuten että en ehdi kunnolla päästä tarinaan sisään kun se jo loppuu ja että pidän vain enemmän romaaneista. Silti pidän kuitenkin paljon pienoisomaaneista, joten syyt ovat aika heppoisia. Luulen että syy on ennen kaikkea siinä että novellikokemukseni eivät ole olleet hyviä joten en ole päässyt tuosta kirjallisuuden lajista kunnolla innostumaan. Nyt, Ompun haasteen myötä, päätin etsiä käsiini kehuttujen kirjailijoiden novelleja ja innostua genrestä lisää. Mikä olisikaan parempi kirjailija aloittaa haaste kuin rakastamani Murakami?

Miehiä ilman naisia pitää sisällään seitsemän novellia jossa keskeisenä teemana on rakastamisen vaikeus ja luopuminen. Jokaisessa novelleista mies on menettänyt naisen, tavalla tai toisella, eikä sellaisesta ihmisestä irti päästäminen koskaan ole helppoa, josta välittää. Murakami tuo nuo tunteet jokaisessa novelleista esiin hienosti.

Oli mahtavaa että aloitin novellihaasteen juuri tällä teoksella. Murakami on jo pitkään ollut kirjailija jota rakastan ja osasinkin arvella että myös Miehiä ilman naisia olisi teos josta pitäisin - siitäkin huolimatta että kyse oli novellikokoelmasta. Olen jo jonkin aikaa empinyt novellien suhteen, miettinyt lukisinko Munroa, lukisinko jonkin spefinovellikokoelman josta puhutaan - mutta jättänyt ne sittenkin väliin. Nyt kirjastohyllyssäni odottaa Munroa ja aion kysyä spefivinkkejä luotetuilta lähteiltä. Ennen kaikkea, kiitos haasteelle johon kerrankin aion lähteä tosissani mukaan!

Murakami on Murakami. Murakami on kirjailija johon rakastun kirja kirjalta uudelleen ja uudelleen - enemmän ja enemmän. Maailmanloppu ja Ihmemaa odottaa kirjahyllyssäni uusintalukua, koska ensimmäisellä kerralla en saanut siitä kunnolla kiinni - mutta aion siihenkin uudestaan tarttua. Miehiä ilman naisia taas vei minut kerralla mukaansa, varsinkin jotkut novellit nappasivat voimakkaammin kiinni kuin toiset. Jaksan ihastua Murakamin tapaan käsitellä maagista realismia, joka oli myös tässä kokoelmassa joissakin novelleissa läsnä - eikä liene ihme että juuri noihin tarinoihin ihastuin muita enemmän.Tämä mies on taikuri, mitä tulee kirjoittamiseen ja tarinoiden luomiseen!

Miehiä ilman naisia on kokoelma johon mielestäni voi hyvin tarttua vaikkei olisikaan varsinainen novellien ystävä. Murakami on luonut tarinoista niin tiiviit paketit, etten olisi voinut ajatella niiden enää jatkuvan sivuakaan - en siis ajatellut että voi hitsi, nytkö tämä jo loppui. Novellin kirjoittaminen on taito ja hämmästyn vain sitä, että Murakami osaa senkin. Siis senkin, ihmemies.

7 kommenttia:

 1. Minulla oli kirjastosta pikalainana Miehiä ilman naisia. En ehtinyt lukea kuin 2-3 novellia ja sitten oli pakko palauttaa kirja. Harmitti, mutta tuon kirjan aion vielä uudestaan saalistaa ja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mannilainen, kannattaa ehdottomasti jossain vaiheessa lukea koko kirja! Muutama todella hyvä novelli nimittäin löytyy kirjan loppupuolelta :)

   Poista
 2. Tein pientä kaavailua mitä kaikkea voisin novellihaasteeseen lukea. Mitään täydellistä listaa en vielä tehnyt, (vaikka rakastan tehdä listauksia). Tämä kirja nyt ainakin on varmasti mukana, sen tiedän. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, listat ovat kyllä ihania! :D Murakami kannattaa listata mukaan novellihaasteeseen, sillä hän on ihana kirjailija joka osaa näköjään kirjoittaa myös novelleja <3

   Poista
 3. Tätä olen hypistellyt kirjakaupoissa useasti. Ehkä voisin nyt ottaa sen odottamaan lukuvuoroaan :-)

  VastaaPoista
 4. Itsellä oli myös tämä kirja kirjastosta lainassa, mutta työt ja opinnot tulivat tielle ja jäi kesken. Pakko lainata uudelleen, että saa luettua loppuun! :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!