torstai 17. marraskuuta 2016

Kirjailijakuvia: Markus Ahonen

Markus Ahonen on kirjailija jonka tie kirjailijana (ja kirjoittajana) on ollut pitkä ja monella tapaa kiinnostava. Hänen esikoisromaaninsa Meduusa, joka aloitti myös Isaksson -dekkarisarjan, palkittiin kolmannella palkinnolla jo vuonna 2006 Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotis juhlakilpailussa ja Ahonen on julkaissut sen jälkeen paljon. Tänä vuonna WSOY on julkkaissut Isaksson -sarjan kolme ensimmäistä osaa hieman paranneltuina versioina sekä syksyn uutuuksiin kuuluvan, sarjan neljännen osan Sydäntenmurskajaiset. Itse kirjailija sekä uusin kirja onkin huomioitu laajalti - eikä turhaan. Sydäntenmurskajaiset houkutteli minut lukemaan sarjan alusta pitäen - eikä Markus voi kieltää etteikö tämä kaikki tuntuisi todella hyvältä.

Pääsin jututtamaan Markusta Helsingin kirjamessujen pöhinän keskellä, istahdimme hetkeksi juttelemaan kaiken hälinän keskelle. "Täällä on huikea tunnelma. On kirja-alan väkeä, on kirjabloggareita, on lehtiväkeä, on lukijoita joita tapaa ja ihan sellaisia, somesta tuttuja ihmisiä joita tapaa nyt livenä." Markus tiivistää ja samoja tunnelmia minäkin muistelen nyt muutama viikko messujen jälkeen.

Markus Ahonen hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Jo ennen hänen kirjoihinsa tutustumista Markus oli minulle tuttu etenkin twitteristä sekä instagramista ja minun olikin kysyttävä kuinka tärkeäksi hän kokee somen kirjailijalle. "Suomessa ei ehkä käytetä sosiaalista mediaa markkinoinnissa niin vahvasti kuin maailmalla" kirjailija toteaa mutta jatkaa sitten että kyllä suomalaisetkin osaavat etsiä uusia kirjailijoita ja uutta luettavaa sosiaalisen median kanavien kautta. "Nykyään ilmestyy niin hirvittävästi kirjoja että sen oman, itselle sopivan kirjan löytäminen voi olla vaikeaa. Toivottavasti some osaltaan auttaa siinä." Hän toteaa lopuksi.

Isaksson -sarjan uudelleen julkaiseminen on ollut iso asia. Koko sarja ja ehkä ennen muuta vasta ilmestynyt, sarjan neljäs osa Sydäntenmurskajaiset, ovat herättäneet runsaasti huomiota ja saaneet varmasti runsaasti uusia lukijoita. Tunnustettakoon että minäkin tutustuin Isakssoniin - sekä Markus Ahoseen kirjailijana - vasta Sydäntenmurskajaisten myötä, joka oli monipuolinen ja monella tapaa kiehtova dekkari. Myös kirjailijan parantelemat, sarjan edelliset osat, ovat herättäneet runsaasti posiitiivista huomiota josta Markus on todella hyvillään.

Dekkarit ovat olleet lähellä Markuksen sydäntä. Nuori, neljätoistavuotias Markus tarttui Matti Yrjänä Joensuun Harjunpään ja kiusantekijän joka oli kolahtanut kovasti nuoren miehen mieleen. Markus jakoi kanssani uskomattoman hetken siitä kun nuori, neljätoistavuotias Markus Ahonen tajusi että hän halusi kirjoittaa. Oli juuri luettu Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja kiusantekijä ja koettu se kirjaksi joka niin sanotusti kolahtaa. Jonkin aikaa sen jälkeen Markus oli bussissa Vantaan Martinlaaksosta Helsingin keskustaan ja tarkkaili bussin peräpenkistä ihmisiä. Voin vain kuvitella kuinka tuo tunne elää kirjailijan mielessä vieläkin: kun nuori Markus tajusi että osaa ihmisiä tarkkaillessaan kuvitella heidän ajatuksensa Matti Yrjänä Joensuun kieltä käyttäen.

Markus myöntää että palautteen saaminen on hänelle tärkeää. Hän saa ennen kaikkea sosiaalisen median kautta palautetta kirjoistaan ja kertoo twitterin olevan hänen kohdallaan suosittu palautekanava. "Twitter seuraajissa on todella hyvää porukkaa, he saattaavat laittaa että olen juuri lukemassa kirjaasi ja lisätä kuvan." Tämä onkin myös lukutoukan mielestä somen hyvä puoli, voi vain huikata kirjailijalle lukevansa hänen kirjaansa.

Markus Ahonen asuu itse Irlannissa mutta hänen kirjansa sijoittuvat silti hyvin pitkälti Suomeen. Sydäntenmurskajaisissa on kuitenkin yksi sivujuoni joka johdattaa lukijan Irlantiin, mutta Markus paljastaa pohtivansa josko sijoittaisi joskus koko kirjan Irlantiin. Jäämme odottamaan, minä ainakin lukisin mielenkiinnolla!

Markus lukee myös itse monenlaista kirjallisuutta - kausittain. Hän lukee työnsä puolesta jonkin verran ja se menee tietenkin kaiken edelle. "Luen kaikenlaista, dekkareita tietenkin mutta myös yleistä kaunokirjallisuutta. Nyt haluan lukea neljännen kerran Astrid Lidgrenin Veljeni Leijonamielen, sen takia koska se oli mun mielestä niin hurjan hyvä kun olin toisella luokalla." Kyllä, Veljeni Leijonamieli olisi hyvää luettavaa yhdelle jos toiselle - minäkin taidan kirjan lainata seuraavalla kirjastoreissulla.

Lopuksi ilahduttaa kovasti kertoa että Markus Ahonen seuraa kirjablogeja. Hän seuraa Suomen kirjamaailmaa etäältä Irlannista käsin ja kirjablogit ovat yksi hyvä väylä seurata mitä kirjamaailmassa tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!