keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Mhairi McFarlane: Tyttö muiden joukossa

Tyttö muiden joukossa
Mhairi McFarlane
Suomentanut Hanna Arvonen
430 s. 
2016
HarperCollins Nordic
Arvostelukappale kustantajalta


Elämässä tulee päiviä jolloin tarvitsee jotain piristävää. Välillä useammin, välillä harvemmin. Maailman tapahtumat ovat viime aikoina ravistelleet väkevällä tavalla ja oma elämäkin joskus ravisuttelee epämiellyttävästi. Noina päivinä itselläni on yksi, usein toimiva lääke: kirjat. Huonoina päivinä luen usein piristyäkseni tietyntyyppistä kirjallisuutta ja hyvä chick lit on sellainen asia joka toimii aina. Mhairi McFarlanen uusi suomennos oli todella hyvää chick litiä, juuri sellaista mitä rakastan.

Jo tarinan alku on omalla tavallaan valloittava ja koukuttaa ehdottomasti lukemaan lisää. Edie on juhlimassa työtoveriensa häitä kun joutuu kiinni kyseenalaisesta tilanteesta. Vaikka hän ei yksin ollut tilanteeseen syyllinen, saa Edie kaiken loan niskaansa ja tuntuu että kaikki vihaavat häntä. Tutut hyljeksivät ja hänet häpäistään netissä tavalla ja toisella. Ratkaisu? Edie ottaa pitkän sapattivapaan ja lähtee takaisin kotikaupunkiinsa Nottinghamiin, hänet on nimittäin palkattu haamukirjoittajaksi uuden kuuman näyttelijän, Elliot Owenin elämänkerralle. Ei, sekään ei ole kuitenkaan ole mikään ihan helppo ratkaisu. Sen lisäksi että Elliot tuntuu olevan hemmetin hankala luonne joutuu Edie palaamaan takaisin entiseen elämäänsä. Hän on saman katon alla isänsä sekä siskonsa kanssa - siskon, jonka kanssa hän ei yksinkertaisesti tule toimeen.

Hyvä chick lit on asia joka tuo valoa harmaaseen päivään. Onneksi olemme viime vuosina saaneet useita kotimaisia, mahtavia chick litiä kirjoittavia kirjailijoita joiden uutta kirjaa odotan aina innolla. Maailmalla näitä mahtavia chick lit kirjailijattaria on paljon ja on ilo että Harper Collins on tuonut meille Suomeenkin Mhairi McFarlanen, josta en ollut kuullut sanaakaan ennen Sinusta kaikki alkoi romaanin suomentamista. McFarlanella on juuri sellainen ote mitä hyvältä chick litiltä kaipaan: hän on ihanalla tavalla hauska ja samaaan aikaan oivaltava. Lisäksi hänen jokaisessa kirjassaan on jotain tuoretta ja uutta, eikä Tyttö muiden joukossakaan ollut mikään tyypillinen "sinkkutyttö tapaa miehen ja ups, tuli vastoinkäyminen, päätyvätköhän he yhteen?" -tarina, vaan kirjassa oli kekseliäs juoni.

McFarlane on siitäkin syystä ihana kirjailija että hänen kirjojensa päähenkilöt ovat ihan tavallisia tyyppejä. Kuvittelen totta kai kirjan hahmon aina mielessäni eikä Edie ainakaan minun mieleeni piirtynyt minään kimaltavan kauniina malliprinsessana - toki kyllä suloisena, mutta hieman persoonallisemmalla tavalla. Tämä saa aina minulta chick lit -romaaneissa pisteitä, sillä arvostan persoonallisuutta, en niinkään glamouria, kimallusta tai mallityyppistä kauneutta.

Yllättikö Tyttö muiden joukossa? En kerrokaan. En oikeastaan enää nykyään hirveästi odota viihderomaanien yllättävän minua vaan olen tottunut siihen että loppuratkaisun arvaa jossain vaiheessa. Joskus kuitenkin kirjailija yllättää, useimmiten ei - eikä kaikissa chick lit romaaneissa ole edes sellaista romanttista loppua kuin lukija ehkä odotti. Sanon kuitenkin sen, että olin tyytyväinen siihen miten kirja päättyi, en valita.

Kyllä, olen sitä mieltä että kunnon chick lit tekee hyvää. Ja jos pidät chick litistä, sinun kannattaa ehdottomasti tutustua Mhairi McFarlaneen sillä hän on genressään todella hyvä - niin hyvä, että odotan jo uutta suomennosta.

2 kommenttia:

  1. Moi! En oo pitkään aikaan klikannut sun blogia auki, oon vaan tuolta bloggerin lukupaneelista lukenut! Ihana uusi ulkoasu sun blogissa! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Olen itsekin tyytyväinen ulkoasuun, tätä katselee vieläkin mielellään. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!