keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

Hän sanoi nimekseen Aleia
Erika Vik
532 s. 
2017
Gummerus

Ennakkokappale kustantajalta


Kalevalanpäivänä paikallisessa sanomalehdessä, Karjalaisessa, oli nostettu haastattelussani esiin se etten lähde haltia- ja örkkimeininkeihin mukaan. Minua siis eivät kiehdo Taru sormusten herrasta eivätkä Harry Potterit, vaikka... älä Krista koskaan sano ei koskaan. Erika Vikin fantasiasarjan avausosa Hän sanoi nimekseen Aleia nimittäin edustaa sen tyyppistä fantasiaa joka ei varsinaisesti ole sitä minun omaa aluettani, mutta kuitenkin olin jo etukäteen varovaisen kiinnostunut kirjasta. Voisiko Vik viedä minut maailmaan jossa en ehkä normaalisti viihtyisi?

Koska kuljen nyt hieman vieraalla alueella tämän kirjan kanssa, lainaan kirjan kuvauksen Gummeruksen sivuilta:

Corildon on seleesi, aisteiltaan ylivertaisen lajin edustaja, joka kykenee käskemään tuulia. Hän on eristäytynyt, viskiä suruunsa pahoina päivinä kiskova herrasmies, joka ennen rakasti naisilta saamaansa huomiota. Hän on myös seleesien Seuran kartografi, joka on havainnut tuulten muuttuneen ja aavistaa, että maailman voimasuhteet ovat horjahtamaisillaan.

Eräänä talvi-iltana Seuran pihalle tuupertuu ihmistyttö. Asenteet seleesejä kohtaan ovat koventuneet, ja Corildon pelkää tytön menehtyvän Seuran tiloihin; se lietsoisi vihaa entisestään. Herättyään tyttö ei kykene kertomaan itsestään muuta kuin nimen, Aleia. Corildonin pahat aavistukset vahvistuvat, kun myös Aleia aistii huonot tuulet, vaikka sen pitäisi olla ihmiselle mahdotonta. Mitä luonnottomiksi muuttuneille tuulille on tapahtumassa? Kuka Aleia on ja miksi hän on täällä juuri nyt?

Täytyy tunnustaa että olin kirjaa aloittaessani hieman hukassa. Painiskelin flunssan kourissa joten tiesin tarvitsevani todella hyvän kirjan, kirjan joka vetäisi minut toiseen maailmaan ja saisi unohtamaan pirun kurjan olon. Näköjään onnistuin ennustamaan että fantasiaromaani toimisi juuri tuohon tilanteeseen - ja olinhan kuullut myös kehuvia kommentteja Hän sanoi nimekseen Aleiasta.

En joutunut takeltelemaan Hän sanoi nimekseen Aleian kanssa kauan. Erika Vik kirjoittaa jouhevasti, sujuvasti ja tavalla joka onnistuu sieppaamaan mukaansa ja ennen kuin huomasinkaan olin seleesien maailmassa, maailmassa jollaisessa en ennen ole ollut. Kirja lunastaa kustantajan katalogissa antamat lupaukset: siinä on steampunkia, villiä länttä ja luonnonläheistä magiaa. Varsinkin steampunk herätti katalogissa kiinnostukseni sillä se on aihealue joka on herätellyt kiinnostustani jo jonkin aikaa.

Vaikka olisin tahtonut päättömästi rakastua Hän sanoi nimekseen Aleiaan niin sitä ei tapahtunut. Viihdyin kyllä kirjan parissa ja se sai kuin saikin minut unohtamaan kurjan oloni - mutta. Minä en vain ole tällaisen kirjan varsinaista kohderyhmää, enkä nyt tarkoita iällisesti. Minun silmiini Hän sanoi nimekseen Aleia sopii ikään katsomatta jokaiselle fantasian ystävälle ja vaikka nuoret aikuiset lukijat kirjasta varmasti innostuvat tämä ei minusta ole suunnattu ainoastaan tuolle ikäryhmälle. Se, miksi kirja ei ole "minulle", on se ettei tämänkaltainen fantasia vain ole minua varten. Rakastan maagista realismia ja rakastan myös fantasiasävytteisiä kirjoja, joissa kuitenkin mennään ihmismaailmassa. Ja vaikka Vikin luomasta maailmasta pidinkin, niin ei, sydäntäni se ei vienyt.

Joka tapauksessa Erika Vik on todella hieno esikoiskirjailija. Jo siitäkin syystä että hän sai minut kiinnostumaan tämänkaltaisesta fantasiamaailmasta yli viidensadan sivun verran - siihen ei ihan kuka tahansa kirjailija pystyisi.

Hän sanoi nimekseen Aleia on osa "#satasuomalaista2017 -haastetta ja menee Helmet-lukuhaasteeni kohtaan 31. Fantasiakirja.

2 kommenttia:

 1. Jännällä odotan tätä! Fantasia ei ole mulle sitä ominta, mutta tässä joku kiehtoo.

  VastaaPoista
 2. Fantasia ei kuulu minunkaan suosikkeihini - ei myöskään scifi;)
  Mutta kahden (jo aikuisen) lapsen, jotka rakastavat juuri näitä genrejä + mangaa, äitinä on joutunut näitäkin tutkailemaan.
  Nyt kun ei ole enää pakko, pysyn etäällä;)
  Ihanaa naistenpäivän iltaa sinulle <3

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!