perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kaisa Ikola: Jäitä hattuun Hullu luokka!

Jäitä hattuun Hullu luokka!
Kaisa Ikola
158 s.
1997Aloitin nuortenkirja viikkoni Kaisa Ikolan hyvin huumoripitoisella Hullu luokka kirjalla, joita luin nuorena, vai pitäisiköhän sanoa lapsena, paljon. Tykkäsin silloin näistä kirjoista, ne olivat varmaankin sopivan kevyitä ja helppolukuisia. Nyt teksti sai kyllä hymähtelemään aina välillä, ja meni kyllä pienenä välipalana ja tällaisena aloituksena mutta eiväthän nämä mitään kirjallisia saavutuksia ole.

Hullu luokka-sarja kertoo siis 8B luokasta, joka näissä myöhäisemmissä jaksoissa on jo 9B luokka. Luokka on todellinen hullu luokka, se aiheuttaa opettajille, jotka ovat hahmoja sinänsä, harmaita hiuksia. Hullu luokka sarjan päähenkilöt ovat Emilia, Anna, Miina, Herbert ja Loiva. Lisäksi kirjoihin mahtuu myös noita mielettömiä opettajia, kuten matematiikan Lentävä komeetta, ruotsin Aku sekä historian Napsu. Tässä osassa äidinkielenopettaja sekä luokanvalvoja Aliisa saa sijaisekseen Matin, jonka sukunimeä ei kukaan tunnu muistavan, ja joka luokan ja opettajien "järkytykseksi" on tummaihoinen. Kirjassa kerrotaan myös siitä, kuinka luokka keksii luokkaretkirahaston kartuttamiseksi osallistua jännityselokuva kilpailuun.

En saanut samanlaisia fiiliksiä tästä kuin silloin ihan nuorena, mutta meinaan kyllä lukea tämän sarjan viimeisenkin osan, Se on moro, Hullu luokka, jonka myös lainasin eilen kirjastosta. Tosin en vielä seuraavaksi, seuraavana on vuoro jollekin vähän toisenlaiselle nuortenkirjalle.

**½

3 kommenttia:

 1. Voi, Hullu Luokka! Olin lapsena ihan hulluna tähän sarjaan. Muistan lukeneeni koko sarjan jo silloin kun olin nuorempi kuin kirjan henkilöt (eli siis joskus ala- ja yläasteen taitteessa 90-luvun loppupuolella) ja vitsit miten tykkäsin kyllä kovasti. Niinkin kovasti, että olen haalinut koko sarjan kahta osaa lukuunottamatta omaksi hyllyyni. Käynyt hyvä tuuri kirpputoreilla kun noita on tullut vastaan niin monipuolisesti, heh. Kuten tuolla jo kirjoititkin niin eivät nämä kirjat mitään kirjallisuuden taidonnäytteitä ole, mutta eikös Ikola ollut itsekin joku yläasteikäinen tätä sarjaa aloittaessaan ja kasvanut vasta myöhemmin siksi kirjailijaksi miksi myöhemmin sitten tuli?-) Vaikka Hullu Luokkien lukeminen nykyisin aiheuttaakin minulle vain kamalaa myötähäpeää niin ovat ne silti iso osa lapsuuttani. Ihana nostalgia. <3 Olipa kiva yllätys heti aamusta lukea tämä arvostelu, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että aiheutti piristystä aamuun. :) Kyllä kieltämättä itsekin tuntee lievää myötähäpeän tunnetta näitä lukiessa, mutta mukana on nostalgiaa. En tiennyt tuota että Ikola oli yläasteikäinen näitä kirjoittaessaan, mutta kieltämättä ymmärtää kirjallista tasoa paremmin jos näin on. :) Kun miettii mitä juttuja sitä itse vaikka yläasteen alku aikoina kirjoitteli, niin huh. :D

   Poista
  2. Muistaakseni kirjojen takakannessa mainittiin ikäni (ellei sitten uusimmissa painoksissa tieto jäänyt pois). Olimme Minna Kulmalan kanssa 15-vuotiaita ensimmäisen osan ilmestyessä, joten siitä voi laskea eteenpäin kirja/vuosi. ;)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!