torstai 25. huhtikuuta 2013

Elina Valkealahti: Kadotettu maisema

Kadotettu maisema
Elina Valkealahti
132 s. 
2012
Books on Demand


Muuttohässäkän jälkeen on ollut rentouttavaa paneutua lukemiseen kunnolla, ja vielä kun sain käsiini näin ihanan kirjan. Posti muisti minua viikon alussa bloggarikamuni Elegian lähettämällä, itse kirjoittamallaan kirjalla Kadotettu maisema. Otin sen heti luvun alle, ja luinkin sitä sitten jokapaikassa. Sisällä, ulkona, autossa ja odottaessani pyykkejä koneesta. Tarina todella vei mukanaan.

Kadotettu maisema kertoo sadunomaisen tarinan eläimistä. Pääosaa näyttelee kirahvi joka on Suuri, siitä syystä ettei se vain lakannut kasvamasta. Se kasvaa yhtä suureksi kuin kotimaassaan Afrikassa kasvavat korkeimmat puut, ja sieltä se tähyilee Afrikan kauniita maisemia. Se on kuitenkin yksinäinen, koska on niin paljon suurempi kuin muut. Kirahvi ystävystyy pienen linnun kanssa, joka lentää eräänä päivänä kirahvin luokse, mutta lintukin lentää aikanaan pois. Tarina jakautuu kahtaalle, se kertoo samalla linnun tarinaa joka etsii kotiaan, ja ikävöi taivaalla lennellessään kirahvia. Löytääkö lintu kodin, ja kohtaavatko ystävykset enää?

Vaikka tarina on sadunomainen, ikäänkuin satu aikuisille, niin siinä on paljon syvällisiä piirteitä jotka tulevat erityisesti esiin eläinten vuoropuheluissa jotka olivat ehdottomasti kirjan parasta antia. Ne lämmittivät mieltä, ja täytyy myöntää, kirjan loppuvaiheessa jopa toivat liikutuksen kyyneleen silmäkulmaan.

Kadotettu maisema on ihanan lämmin kirja. Se on ihana tarina ystävyydestä ja kaipaamisesta, ja miten hyvin Elina Valkealahti sitä kirjassaan käsitteleekin. Mainittakoon vielä erikseen kirjan epilogi, joka on hieno ja tuo kirjaan vielä lisää syvyyttä. Kirja on nopealukuinen, pituutensa vuoksi, mutta ajattelemaan se jättää siksikin aikaa kun kirjaa ei lue. Ja se jättää ajattelemaan pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin - nytkin kun käsissäni on ollut jo Miika Nousiaisen Metsäjätti, niin olen silti miettinyt Kadotettua maisemaa.

Minusta on kerrassaan ihanaa omistaa tämä kirja. Tulen palaamaan tähän vielä uudestaan, ja voin melkeinpä luvata että tulen lukemaan tätä serkkutytölleni, joka varmasti rakastuu tähän kirjaan yhtä paljon kuin minäkin.

++++

6 kommenttia:

 1. Tämä oli todella ihana teos! <3

  Ps. Muuttaminen on kyllä viheliäistä hommaa mutta onhan se sitten ihana sisustaa ja laittaa uutta asuntoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin että säkin olet lukenut :) Tämä oli kyllä ihana. <3

   Muuttaminen on viheliästä, mutta saipahan kunnolla heittää tavaraa pois ja teki myös ihan uusia löytöjä kaappien kätköistä. :)

   Poista
 2. Onpa mukava kuulla, että luit ja pidit kirjasta! <3 Epilogin olin muuten jättää kokonaan kirjasta pois, mutta en voinut, koska jokin sisäinen pakkomielle vaati sen sinne ;)

  Onneksi muutto on nyt ohi ja voit keskittyä kodin laittamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ettet jättänyt, tykkäsin siitä paljon. :)

   Joo, voin keskittyä kirjojen järjestelemiseen. Tulin siihen tulokseen että kohta on pakko hankkia uusi kirjahylly, koska alkaa tulla tila vastaan vanhassa. :)

   Poista
 3. Hei, tervehdys Elegian naapurisaarelta Irlannista

  Saanko linkata tämän omaan blogiini - kuvaat niin hyvin tuota ihanaa kirjaa, että haluaisin tällä kirjoituksellasi kirjaa mainostaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saat linkittää, ja hyvä että teksti miellytti. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!