maanantai 27. huhtikuuta 2015

Jari Nissinen: Paha mieli

Paha mieli
Jari Nissinen
318 s. 
2015
Like

Lainattu kirjastosta


Jari Nissisen Paha mieli oli kirja, jonka aivan sattumalta löysin kirjaston uutuushyllystä. Jokin kirjassa kiinnosti sen verran, että sen hyllystä poimin ja tutkin takakannen. Takakansi kiinnosti - miksi minulta on jäänyt näin mielenkiintoisen tuntuinen teos huomaamatta aiemmin? Onneksi kirjasto tarjoaa yllätyksiä, joten sain Nissisen kirjan luettavakseni.

Paha mieli kertoo nuoresta näyttelijä-käsikirjoittaja Jessestä. Hän nousee komeetan lailla suoraan parrasvaloihin, kuuluisuuteen jossa kaikki on mahdollista. Kuuluisuus ei toki ole yhtä linnunlaulua, mutta sillä, rahalla, tai edes ihmisillä ole Jesselle varsinaista arvoa. Hän vain tahtoo luoda taideteoksen, joka nostaa taiteen uudelle tasolle. Eikä Jesse anna minkään nousta tielleen.

Täytyy sanoa, että onneksi törmäsin Pahaan mieleen kirjastossa. Se nousi kiinnostavan takakantensa ansiosta aika korkealle lukupinossani, ja heti alusta pitäen en voinut kuin todeta pitäväni Nissisen tavasta kirjoittaa. Se on lentävää, sujuvaa ja raastavaakin. Raastavaa aiheensa takia.

Sillä Jesse on romaanihahmo, josta ei voi pitää. Tai ihmettelen, jos törmäisin lukijaan, joka olisi kovinkin kiintynyt ja rakastunut tähän fiktiiviseen hahmoon, sillä hän on kaikessa narsistiudessaan kovin ärsyttävä. Jesse ei välitä kenestäkään, tai oikein mistään, ja huitaisee syrjään niin työtoverinsa kuin avovaimonsa ja lapsensakin. Mutta Paha mieli onkin narsistisen mielen kuvaus, eikä Jesseä senkään takia ole voitu luoda rakastettavaksi.

En tiedä onko tämä Nissisen tarkoitus, mutta minun mieleeni tuli Jessestä ja hänen työtovereistaan Suomessa pinnalla olevat julkkikset. Nämä julkkikset, Aku Hirviniemi, Riku Nieminen ja muut, jotka tekevät Suomessa paljon pinnalla olevaa viihdettä. Sillä Jesse ja hänen ystävänsä ovat kirjassa yhtä pinnalla kuin Hirviniemi ja kumppanit. Onko Nissisen tarkoituskin hieman irvailla näille Suomen pintaviihdyttäjille? Jos on, hän on onnistunut siinä todella hyvin.

Jari Nissinen on itsekin näyttelijä ja käsikirjoittaja. Hänellä siis on kokemusta tältä alalta, ja ilmiselvästi Nissinen tietääkin mistä kirjoittaa. Paha mieli on hänen esikoisromaaninsa, ja kirjasta näke että kirjailijalla on taustaa kirjoittamisen saralta. Nautin hänen tyylistään todella paljon, ja toivonkin, että tämä ei jää hänen viimeiseksi kirjakseen.


Paha mieli ei ole kuitenkaan mitään kevyttä purtavaa. Siinä on hyytävää pahuutta ja kamalaa ihmiskuvausta. Sen vuoksi se ei juuri sovi herkälle lukijalle. Täytyy tunnustaa etten osannut aivan tämänkaltaista teosta odottaa, kun kirjan otin käsiini: olin odottanut ehkä hieman humoristista kuvausta viihdemaailmasta. Mutta niin ihminen on erehtyväinen! Enkä pettynyt, täytyy myöntää. Sain vain aivan erilaisen lukuelämyksen.

Bloggarit eivät sankoin joukoin ole vielä kirjaa löytäneet, mutta toivon että Nissisen teosta vielä innostutaan enemmänkin lukemaan. On tässä sen verran herkullisia viihdemaailman kuvauksia.

6 kommenttia:

 1. Pahan mielen päähenkilö oli todella paha, pahis, empatiakyvytön oman edun tavoittelija. Nissinen on kirjoittanut oikein hyytävän kirjan, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin suosittelen, vaikka en täysillä kirjaan rakastunutkaan. Mutta Jesse oli kyllä kamala!

   Poista
 2. Nyt on kyllä hyvä nimi kirjalla, monitulkintainenkin. Vaikuttaa muutenkin kirjoituksesi perusteella siltä, että voisi minuakin kiinnostaa. Laitanpa siis Nissisen korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minä vasta blogatessani tajusin nimen, kuinka monitulkintainen se onkaan! Laitapa Nissinen korvan taakse, valitettavasti tämä oli minulla kirjastosta lainassa, joten en voi sinua lahjoa tällä. :)

   Poista
 3. Enpä ollut kiinnittänyt katalogeissa huomiota tähän minäkään, mutta sait kirjan kuulostamaan mielenkiintoiselta :-) Pidän mielessä, jos uutuushyllyssä kohtaamme, varauksia olen tehnyt vähän liikaakin taas viime aikoina, joten tätä en nyt lisää sinne. Jään siis kuulolle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli mielenkiintoinen, en ole vastaavaan ihan hetkeen törmännyt. Että jos kohtaatte, niin nappaa mukaasi! :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!