keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu

Sirkusjuna saapuu
Jukka Itkonen
Kuvittanut Elina Warsta
92 s. 
2015
Lastenkeskus
Arvostelukappale


Lastenkirjat ovat alkaneet kiinnostaa minua viime aikoina enemmän. Se johtuu ehkä siitä, että siskollani on kivoille lastenkirjoille sopivan ikäinen poika (4 vee) ja lisäksi minulla on ihan tuore kummityttö! Kummityttöni ei tietenkään ihan vielä jaksa innostua Sirkusjunan kaltaisista kirjoista, mutta ainahan lukemiseen innostunut kummitäti voi lukea pienelle ihmiselle. Ja kyllähän tämän kirjan kaltaisia herkkuja lukee ihan omaksikin ilokseen!

Lilli Rahtusen mielestä Nurkanpyhtään kaupunki on ihan hurjan tylsä paikka. Siellä ei ikinä tapahdu mitään. Kunnes eräänä päivänä, josta näyttäisi tulevan tylsä ja tavallinen, alkaakin tapahtua. Kaupunkiin ilmestyy vanki raidallisessa pyjamassa, sekä sirkus. Ja molemmat aiheuttavat hauskoja tilanteita.

Jukka Itkosen kirjoittama, ja Elina Warstan kuvittama Sirkusjuna saapuu on lastenkirjallsiuutta parhaimmillaan. Kirjassa ei olla huumoria säästelty, vaan aikuinenkin lukija kuten minä, sai lukiessaan nauraa. Sisälläni asuu pieni lapsi, koska viihdyn niin hyvin tämänkaltaisten kirjojen parissa.

Kun sirkus saapuu kaupunkiin, ei Nurkanpyhtään kaupungista hauskuutta puutu. Varsinkin sirkustirehtööri on hulvaton tyyppi - hän sanoo mielummin sisä paisti kuin sitäpaitsi, ja kun Lilli keskustelee tirehtöörin kanssa, hän huomaa äkkiä hyppäävänsä aiheesta aivan toiseen. Mutta tämäkin tapahtuu vaivattomasti, ja hauskasti.

Tarinan väliin on saatu Itkosen runoja, jotka ovat kerrassaan herkullisia! Riimit toimivat, ja ne sopivat Lillin ikäisen tytön suuhun kuin valettu. Olen jostain tainnut lukea että Itkoselta on julkaistu runokirjojakin - täytyy ehkä haalia niitä käsiini, jos en aivan väärin asiaa muista.

Kertakaikkiaan - Sirkusjuna saapuu oli todella laadukas lastenkirja, jossa Elina Warstan kuvitus toi ihanan lisän lukemiseen. Lapsiperheille suosittelen tätä kirjaa lämpimästi, mutta kehutan myös aikuisia tarttumaan tähän - aina on hetki aikaa sisäiselle lapselle!

1 kommentti:

  1. Tämä pitää hankkia ehdottomasti! Meillä on muutamia Itkosen kirjoja, joissa tykkään paitsi Itkosen runoista myös Matti Pikkujämsän kuvituksista. Näyttää tuo Elina Warstankin kuvitus kannen perusteella hauskalta.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!