lauantai 16. heinäkuuta 2016

Katy Birchall: It girl

It girl - Suosituksi yhdessä päivässä
Katy Birchall 
Suomentanut Eija Hirvonen
333 s. 
2016
Bazar
Arvostelukappale kustantajalta


Palaan vielä hetkeksi viime viikonloppuna olleeseen blogistanian kesälukumaratoniin. Luin maratonin aikana monta hyvää kirjaa ja nautin todella lukemisesta ja sille omistautumisesta. Parhaana maratonilla luettuna kirjana mieleen jäi It girl, kirja jota olisin odottanut todella kovasti.

It girl kertoo Annesta, 14-vuotiaasta tytöstä joka on juuri muuttanut Lontooseen ja aloittanut uudessa koulussa. Hänellä on kaksi ystävää, mutta muuten hän on yksinäinen - ja kiusattu. Sosiaalinen elämä koulussa tuntuu suurelta haasteelta, eivätkä koulukaverit vaikuta järin mukavilta. Sitten kun Anne vielä onnistuu sytyttämään koulun suosituimman tytön hiukset tuleen... Vahingossa! Edessä ovat myös kevätjuhlat ja tanssiaiset, joihin pitäisi löytää pari. Äkkiä tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta: Annen toimittajaisä menee kihloihin kuuluisan filmitähden kanssa ja Annekin joutuu paparazzien pyöritykseen. Voitte uskoa että koulukavereiden mielipiteet Annesta muuttuvat yhtäkkiä, ja hän saakin huomata olevansa koulun suosituin tyttö.

Aloitin lukumaratonini It girlillä, ja se oli siihen hetkeen todella hyvä kirja. It girl nostattaa lukufiiliksen, se on juuri sellainen ihanan ahmittava ja nautinnolla luettava nuortenkirja, jollaisia minä luen välillä todella mielelläni. Vaikka It girl on ihanan kevyt, on siinä kuitenkin rivien välissä paljon asiaa. Kun Katy Birchall kirjoittaa millaista on olla suosittu tyttö, hän on saanut siihen monia tärkeitä asioita mukaan. Birchall kirjoittaa samalla ystävyydestä ja siitä miten Anne suhtautuu vanhoihin ystäviinsä ja miten hän ottaa suosion vastaan - joka on mielestäni todella tärkeää. Ikinä ei voi tietää miten luokan ja koulun hierarkiat rakentuvat, ja missä vaiheessa joku kirjaa lukevista nuorista saattaisi ponnahtaa suosituksi. Miten silloin pitäisi toimia? Birchall ei neuvo suoraan, hän ei opasta, vaan hän antaa vihjeitä rivien välistä. Hän kertoo sen Annen tarinan kautta, joka mielestäni on juuri oikein ja hyvällä tavalla kerrottu.

Itse jouduin kouluaikoina elämään Annen tarinaa "toisin päin", eli tippumaan huipulta pohjalle. En hirväen usein puhu näistä asioista, mutta nyt se tuntui sopivan asiayhteyteen. Luulen että meitä, jotka olemme kokeneet tuon pudotuksen, on paljon enemmän kuin niitä jotka ponnahtavat suosioon jostain syystä - tai jopa ilman syytä. Mutta koskaan ei voi tietää... Olen lukenut nyt aikuisena useita kirjoja koulukiusaamisesta ja siitä millaisia jälkiä se jättää - vaikka onhan se ilmiselvää että se jättää jälkensä. Omalla tavallaan satuttaa lukea fiktiivisiä romaaneja aiheesta, mutta luulen etten ehkä koskaan ole täysin valmis kohtaamaan tuota asiaa - missään muodossa. It girl antaa vinkkejä Annen tulevaisuudesta ja siitä, mitä hänelle tapahtuu. Tämä oli mielestäni ehkä paras muoto kirjaan, Annen tarina jäi elämään ainakin minun mielessäni ja jäin miettimään mitä elämä tuo hänelle tullessaan.

It girl on todella hyvä kirja nuorille. Se on todella hyvä kirja kiusatuille ja yksinäisille tytöille, jotka haluavat nähdä palan siitä, millaiseksi Annen elämä kääntyi. Siitä, miten suosio ei aina ole ihan niin helppoa (minä ainakin haaveilin sitä toisinaan yläaste vuosina). Se on myös todella hyvä kirja suosituille tytöille, jotka kenties kiusaavat, jotka kirjan kautta voivat nähdä sitä yksinäisen ja kiusatun tytön elämää, ja sitä millaisina heidät ehkä nähdään. Ehkä se saa ajattelemaan?

It girl sopii myös meille aikuisille. Mielestäni nuortenkirjat sopivat lähestulkoon poikkeuksitta aikuisten luettavaksi, mutta It girl on kerrassaan hieno kuvaus nuoren tytön maailmaan. Kiusattu/suosittu ristiriita tekee kirjasta syvällisen ja pohdiskelevankin, ja saa muuten kevyeen kehykseen hienon sisällön.

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, laitoinkin tämän heti varaukseen kirjastosta. Toivottavasti kirja ilmestyy sinne pian, kiinnostuin kovasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. miia, kiva kun olin vinkkaajana, se ilahduttaa aina! :) Toivottavasti sinäkin tykkäät It girlistä.

   Poista
 2. Tämä oli mulla "ehkä jonain päivänä" -lukulistalla, mutta sait vakuuttumaan. Luen jonkin verran nuortenkirjoja ja tämä vaikuttaa sellaiselta, jota ei kannata jättää väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli, huippua! Mäkin pyrin lukemaan jonkin verran nuortenkirjoja, ja tämä tosiaan oli kyllä vakuuttava. Se, miten Birchall on löytänyt kirjaan syvällisen puolen, teki kirjasta omalla tavallaan niin ihanan. <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!