torstai 28. heinäkuuta 2016

Pekka Hiltunen: Onni

Onni
Pekka Hiltunen
395 s. 
2016
WSOY

Arvostelukappale kustantajaltaVoi mikä onni oli saada käsiin Pekka Hiltusen uusi romaani. Hiltunen on yksi lempikirjailijoistani, pidän todella paljon hänen jännäreistään eli Studio -sarjasta ja ISO:n olen lukenut pariin otteeseen - ja tulen varmasti lukemaan useamminkin. Se on ehdottomasti yksi tärkeimmistä kirjoista joita minulla hyllyssäni on. Onni oli siis todella odotettu kirja.

Onnin kanssa lukija pääsee sukeltamaan erilaisiin maailmoihin. Tutustuin kirjan avulla Oskariin, joka rakastaa omalla tavallaan toimittajan työtä mutta vihaa ammattinsa kurjistumista. Hän pääsee työhaastatteluun jossa koittaa saada ylennystä ja tutustuu haastattelun yhteydessä psykologi Emmaan. Oskari koittaa huijata Emmalta ylennystä, mutta alkaa vahingossa lipsautella paljastuksia. Totuuksia, jotka kertovat paljon Oskarin elämästä - totuuksia medika-alasta, keski-iästä ja kertomuksia ex-tyttöystävä Tuulikista. Oskari kertoo myös koulutoverista Aaposta, eli Roady Runnerista, joka on muusikkona nopealla matkalla tähteyteen. Kirjassa kertojan ääneen pääsevätkin Oskarin lisäksi Tuulikki ja Aapo, jotka kertovat omaa tarinaansa ja samalla kertovat lisää Oskarista.

Odotukseni Onnin suhteen olivat korkealla. Kuten aiemmin kirjoitin, on Hiltunen minulle tärkeä kirjailija ja pidän hänen tyylistään kirjoittaa todella paljon. Hän on taitava jännärin kirjoittaja mutta Onnin kanssa totesin pitäväni vielä enemmän Hiltusesta silloin kun hän kirjoittaa tällaista kaunokirjallista romaania. ISO ja Onni ovat keskenään hyvin erilaiset, tietenkin, ovathan ne aiheiltaan aivan eri maailmoista, mutta minulle jäi tunne että molemmat Hiltunen on kirjoittanut syvällä rakkaudella.

Olen moneen otteeseen keskustellut Pekka Hiltusen kanssa siitä, miten ISO:n päähenkilö Anni on jäänyt hänen mieleensä. Hiltunen on miettinyt useampaan kertaan, mitä Anni tietyissä tilanteissa tekisi - enkä ihmettele yhtään. Anni jäi väkevästi minunkin mieleeni. Onnin lukemisen jälkeen minulle jäi tunne, että myös Oskari oli Hiltuselle tärkeä hahmo. Voi johtua myös siitä, että Oskari tuli lähelle minua ja muodostui minulle tärkeäksi hahmoksi, joten ajattelen että hän on ollut myös kirjailijalle tärkeä. Oskari oli hieno hahmo, joka kävi kirjan edetessä elävämmäksi ja elävämmäksi.

Onnissa isossa roolissa on journalismi, joka on hieno asia. Uskon että Hiltuselle itselleen lehtimaailma ja journalismi muutenkin ovat erittäin tuttuja asioita, joten hän tietää mistä kirjoittaa. Kun hän on kirjoittanut Oskarin suuhun sopivia totuuksia media-alasta, voi olla että hän on pohtinut näitä asioita paljonkin. Siksi Onni olikin todella uskottava, eikä ainoastaan täysin fiktiivinen romaani. Vaan paljon enemmän.

Vaikka ei Onni ole ainoastaan romaani journalismista ja media-alasta. Se on romaani ihmissuhteista ja niiden vaikeudesta, siitä millaista taistelua ne toisinaan pitävät sisällään. Rakkaus, isyys, ystävyys - sitä kaikkea Onni pitää sisällään. Ja miten hienosti Hiltunen noita kaikkia kuvaa.

Kenelle Onni on? Kaikille hyvän romaanin ystäville. Pekka Hiltunen tapa käyttää kieltä ja kertoa tarinaa on vaikuttava ja aito ja jo se tekee Onnista hienon kirjan. Kun siihen lisätään Oskari, Emma, Tuulikki ja Roady Runner ja heidän tarinansa, saadaan aikaan sellainen teos joka on varmasti yksi kirja vuoden parhaista kotimaisista. Suosittelen, lämmöllä.

5 kommenttia:

  1. Tämä kiinnostaa minua. Luin yhden osan Studio-sarjasta, pidin tyylistä kovin. Toisen jätin kesken, kun herätti minussa muistoja, joiden pariin en välitä palata. Siksipä onkin hienoa, että Hiltunen kirjoittaa monenlaista: voin silti nauttia hänen kirjoitustaidoistaan, vaikka jännäreiden kanssa liikutaankin epämukavuusalueellani.

    VastaaPoista
  2. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Se taitaakin olla minulla lukujonossa ihan lähitulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  3. Minunkin pitää näemmä lukea tämä. Aivan uutta minulle.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!