tiistai 29. heinäkuuta 2014

Jotain aivan erilaista.

Karhunpesä
Venla Hiidensalo
480 s. 
2014
Otava
Harhailin oman kirjahyllyni ääressä, ja ehdin aloittaakin jo erästä omaa kirjaa, kun tajusin käydä kirjaston nettisivuilla. Siellä huomasin, että useammankin kirjan laina-aika lähestyy loppuaan, eikä uusimis mahdollisuutta enää ole. Noista kirjoista muutama oli sellainen, jotka haluan ehdottomasti lukea, joten nyt lähiaikoina luen ainoastaan siis kirjaston kirjoja. Niin, jos lähipäivinä ei postiluukku kolahda, ja sieltä tipahda Tuomas Kyrön uusinta kirjaa, jota odotan kuin kuuta nousevaa.

Mataleena, valokuvaaja, palaa pitkältä matkaltaan Suomeen kuultuaan että hänen isänäitinsä, Alma, on kuolemassa. Alma on hänen viimeinen linkkinsä kuolleeseen isään, joten tärkeämpää on päästä Alman kuolinvuoteen ääreen, kuin paeta maailmalla omia muistojaan. Alman viimeiset sanat olivat "etsi isä", ja niin Mataleena alkaa tehdä matkaa sisällissodan aikaiseen Neuvostoliittoon, Alman isän Voiton jäljille.

Karhunpesä on taaskin niitä kirjoja joita en välttämättä olisi aiheen takia poiminut käsiini kirjastosta. Suomen sodat eivät ole sydäntäni lähellä kirjallisuudessa, enkä ole kovin paljoa niistä koskaan lukenutkaan. Olen kuitenkin lukenut Venla Hiidensalon edellisen romaanin Mediahuoran, ja pidin siitä todella paljon. Siksi nyt päätin lukea Karhunpesänkin. Siksi, ja myös siksi, että muutamat bloggarikollegani ovat tätä kovin kehuneet.

Mitä sanoisin Karhunpesästä? Se oli vaikuttava. Se teki minuunkin vaikutuksen, vaikkei aihe olekaan sydäntäni lähellä. Mielenkiinnolla matkasin historiassa sata vuotta taaksepäin, ja elin siinä ajassa vahvasti. Hiidensalo osaa  taitavasti maalata lukijan silmien eteen historiallisen maiseman, ja henkilöt.

Kuitenkin eniten Karhunpesässä pidin luvuista, jossa kerrottiin nykypäivästä, ja Mataleenasta. Vaikka muutkin henkilöt olivat hienoja, ja mielenkiintoisia, Mataleena oli silti minulle se läheisin. Ehkä juuri siitä syystä että hän oli nykyaikaa, tätä hetkeä.

Olisin halunnut pitää teoksesta enemmän. Olisin halunnut että se olisi sytyttänyt sisälläni liekin, nyt syttyi vain pieni kipinä. Hiidensalo on erittäin taitava kirjoittaja, mutta Karhunpesän aihe vain ei ole minun aiheeni. Valitettavasti.

★★★

3 kommenttia:

  1. Tämä oli minulle sopiva kirja, joten suosittelen :)

    VastaaPoista
  2. Karhunpesä vaikuttaa kiinnostavalta, mutta en vain ole tullut sitä vielä etsineeksi kirjastosta. Pitänee testata miten se minulle sopii.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!