torstai 10. heinäkuuta 2014

Lehtistä, ihanaa Tuija Lehtistä.

Tyttö elää kesäänsä
Tuija Lehtinen
267 s. 
2014
Otava

Arvostelukappale


Huomattuani Otavan katalogista että Tuija Lehtiseltä on ilmestymässä uusi nuortenkirja, oli pakko ottaa yhteyttä kustantajaan. Kuten olette ehkä saattaneet huomata, luen todella paljon Lehtisen kirjoja, ja pidän niistä hurjasti. Jaksan lukea niitä uudelleen ja uudelleen, ja aina ilolla. Enpä ole tainnut koskaan törmätä Lehtisen kirjaan, jota inhoaisin. Ne vaan ovat jotain niin ihanaa.

Tyttö elää kesäänsä kertoo Juliasta, seitsemäntoista vuotiaasta tytöstä joka karkaa pienryhmäkodista kesän alussa. Kesän aikana Julia saa monta roolia, Kukkamekko-Kertun, Liftari Laikan, Onnen maan Annin, Pokerinaama Mailan ja Ihmemaan Lisan. Julia on joutunut elämänsä aikana ennenkin vaihtamaan roolista toiseen, vaikean perheensä vuoksi, joten uusien roolien ottaminen ei ota voimille. Kesän aikana hän tutustuu mitä kummallisimpiin tyyppeihin, mutta eniten hän silti oppii itsestään.

Jälleen kerran Tuija Lehtiseltä mahtava suoritus, tämä kirja. Luin Julian tarinan loppuun ahmien, kun viime yönä katsoin jalkapallon maailmanmestaruuskisojen välierää, ja luin. Täytyy myöntää että siinä jäi vähän jalkapallo toiselle sijalle kun Julian tarina vei mukanaan.

Mikä minua erityisesti kiehtoi kirjassa? Kun kirjan loppupuolla Julia törmää joukkoon nuoria, jotka ovat täysin hurahtaneita steampunkiin. Kirjassa selitetään aika hyvin steampunkia, mitä se oikein on, ja minäkin tietämätön tollo vähän opin. Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta. Minusta on mahtavaa että Lehtinen on ottanut steampunkin mukaan kirjaansa.

Muutenkin Tyttö elää kesäänsä tarjoaa kyllä menoa. Ihan todella, koko ajan tapahtuu, eikä lukija ennätä kyllästyä missään vaiheessa. Minun oli vaikeaa laskea kirjaa käsistäni ollenkaan, taas kerran.

Mitä jäi puuttumaan? Olisin toivonut että Julia jossain vaiheessa reissuaan olisi tavannut jonkun, joka olisi tuttu Lehtisen aiemmista kirjoista. Sitä jaksoin odottaa koko ajan.

Mutta muuten, täyden kympin suoritus. Taas.

★★★★★

4 kommenttia:

 1. Ilman blogiasi en olisi tietoinen tästä(kään) nuortenkirjauutuudesta.. Joten kiitos taas vinkistä, heti klikkailin itseni varausjonoon kun tämän luin ja nyt kirja on jo minulla lainassa odottelemassa lukuvuoroaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin käydä kurkkimassa blogistasi oletko tämän jo lukenut, ja mitä olet tykännyt :)

   Poista
 2. Mukavaa että luet Lehtisen kirjoja ja kirjoitat niistä! Itse tosin luin tämän tekstisi vain silmäillen, koska en ollut varma, haluanko tietää mitään vai lukisinko kirjan itsekin ensin. En ole kylläkään lukenut Lehtistä aikoihin, mutta muistan pitäneeni todella paljon silloin kun olen lukenut ja omaan hyllyyn on joskus kirppikseltä löytynyt Ruusumadonna, jonka voisinkin ottaa lukulistalle piakkoin, tästä sinun Lehtis-bloggailusta innostuneena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä olen ihan Lehtis-fani. Luen varsinkin kaikki häneltä ilmestyvät nuortenkirjat, ja aikuistenkin kirjoja pyrin kyllä mahdollisuuksien mukaan lukemaan. Hän on juuri minun makuuni oleva kirjailija. <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!