sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Estelle Maskame: DIMILY - Rakastan

DIMILY - Rakastan
Estelle Maskame
Suomentanut Sirpa Parviainen
409 s. 
2016
Gummerus
Ostettu e-kirja


Estelle Maskamen kirjasta on muodostunut todellinen hitti. DIMILY on lyhenne sanoista Did I mention that I love you, ja siitä ollaan suomentamassa myös toinen osa tämän vuoden aikana. Estelle Maskame oli markkinoimassa kirjaansa suomessa aivan vastikään, ja tämä kirjallaan kuuluisuuteen noussut tyttö pääsi uutisiin saakka. Silloin minustakin alkoi tuntua että haluan tietää mistä kohistaan.

DIMILY kertoo 16-vuotiaasta Edenistä, joka päättää viettää kesän isänsä ja tämän uuden perheen luona Kaliforniassa. Kun Eden tekee päätöksensä, hän ei arvaa mihin päänsä pistää... Hänen uusi isänsä asuu Santa Monican kaupungissa uuden vaimonsa sekä kolmen Edenin sisarpuolen kanssa - heistä vanhin on Tyler, 17-vuotias tuittupää. Ennen kuin Eden huomaakaan, hän on tutustunut Tyleriin ja tämän ystäväpiiriin. Koko kesä on täynnä draamaa, valheita - ja ihastumista. Vielä kun otetaan mukaan että Edenin ihastuminen on Hyvin Paha Asia, niin on kasassa vetävä nuortenkirja.

Estelle Maskame on itsekin nuori. Hän on vasta 18-vuotias, mutta on haaveillut hyvin nuoresta saakka tulevansa kirjailijaksi. DIMILY syntyi hitiksi sosiaalisen median voimin - hän julkaisi tarinan alkujaan Wattpadissa (apua, en tiedä mikä se on!) ja mainosti kirjaa Twitter-sivullaan. Yhtäkkiä kirja oli hitti. Tarinaa lukivat useat miljoonat ihmiset, ja he halusivat lisää.

En ihmettele että DIMILY on noussut hitiksi. Koska Maskame itse on nuori, hän on osannut punoa tarinan joka puree nuoriin. Hän osaa kertoa vetävästi, houkuttelevasti, nuorten ihmissuhdeongelmista, joihin kirja keskittyy. Uskon myös että monet suomalaisetkin nuoret jollain tapaa sukeltavat Edenin nahkoihin, sillä vaikkeivat ehkä kohtaisikaan aivan samanlaisia ongelmia kuin hän, niin monet varmasti haluaisivat elää samankaltaista elämää - täynnä ihastumisia ja bilettämistä.

Vaikka DIMILY on täynnä ihmissuhdeongelmia ja bileitä, se ei silti millään tavalla ihannoi alaikäisen alkoholinkäyttöä, juhlimista tai muuta "kiellettyä". Maskame on kirjoittanut taitavasti kirjan, joka on hieman paha, mutta silti kuitenkin siloiteltu ja kiltti. Edenin ympärillä parveilee näitä pahiksia, mutta Eden itse on sellainen hahmo johon nuoren on helppo ja hyvä samaistua. Tämä ilahdutti minua kovasti.

Toinen asia mikä ilahdutti, on se miten taitava kertoja Maskame on. Koska hän on haaveillut pitkään kirjailijan urasta, hän on varmasti myös kirjoittanut nuoresta saakka. Sen huomaa, sillä tällä tytöllä on kertojan lahja. Neljäsataa sivua menee kuin siivillä, kerronta todella koukuttaa. Lukusukkula, sitä DIMILY todella on.

Kun DIMILY oli Suomen uutisissa, lähetyksessä haastateltiin nuorta tyttöä joka kertoi lukeneensa ennen tätä ehkä kaksi kirjaa. Kuitenkin tästä kirjasta hän oli pitänyt kovasti - ja minä tietenkin toivon että tämä innostaisi tytön lukemaan enemmän. Sitä minä DIMILY:ltä toivon. Toivon, että se innostaisi sellaisetkin nuoret tytöt, jotka eivät ole ennen lukeneet, kirjojen pariin. Kaikki eivät tietenkään jatka harrastuksen parissa, vaikka tästä kirjasta olisivatkin pitäneet, mutta ehkä joku koukuttuu. Ehkä joku löytää elämäänsä muutkin kirjat, varsinkin kun Suomessa julkaistaan nykyään todella laadukasta nuortenkirjallisuutta, josta on helppo siirtyä aikuisille suunnattuun kirjallisuuteen. Ehkä DIMILY innostaa jonkun nuoren myös kirjoittamaan itse?

Kaiken kaikkiaan: tämä on hieno kirja nuorille. Nuoren kirjoittajan ääni viehättää, koska Maskame tietää mistä nuoret ovat kiinnostuneet. Mutta kehotan myös vanhempia lukijoita tarttumaan DIMILY:yn, sillä tämä on osoitus siitä että myös nuoret osaavat. Minä ainakin koukutuin, ja tulen lukemaan myös seuraavan osan.

7 kommenttia:

 1. Tästä kirjasta puhuttiin jo viime syksyn Helsingin kirjamessuilla. Kiva kuulla, että tykkäsit.

  VastaaPoista
 2. Pakko myöntää, että minulla on epäilykseni sen suhteen miten kirja vaikuttaa nuorten lukemiseen. Tuntuu että DIMILY on ennemmin muotiasuste kuin kirja, ja nuoret lukevat sen vain siksi että muutkin lukevat. Eniten epäilyksiä aiheuttaa juurikin DIMILY:n alku nettisensaationa ja sitten vasta kirjana. En sano mitään kirjan laadusta koska en ole itse lukenut (tosin laitoin sen korvan taakse kun siitä uutisoittin, ja nyt löytyi näin hyvä arvostelukin) mutta sen muuttuminen tällaiseksi ilmiöksi juurikin sosiaalisen median kautta herättää epäilyksiä. Onko kyseessä uusi muotijuttu, jota luetaan ryhmäpaineen alaisena vai oikeasti hyvä ja innostava kirja? Olisi toki hienoa, jos se saisi nuoret muidenkin kirjojen pariin, mutta tuskin mitään suurta massaliikehdintää kirjahyllyjen suuntaan tapahtuu, mikä on sääli sillä kuten sanoit Suomessa on laadukasta nuortenkirjallisuutta, niin ulkomaista kuin kotimaistakin. :-)

  Oli miten oli, on kunnioitettavaa että joku noin nuori on saanut kirjan julkaistua ja saanut sille paljon lukijoita. Sellainen ei kaikilta onnistuisi.

  Ja muuten Wattpad on nettisivu, jossa voi julkaista kirjallisia tuotoksiaan runoista fanfictioon ja kaikkea siltä väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ethelle Red, totta puhut. Kirja ei välttämättä aiheuta mitään ryntäystä lukemisen pariin, mutta toivottavasti löytyisi muutama jotka innostuisivat lukemaan muitakin kirjoja. Koskaan ei tiedä. :) Mutta tämä on varmasti juuri sellainen "hittijuttu" joka pitää lukea kun kaveritkin lukevat... mutta eikö sekin ole aika hienoa? Että tällainen hittijuttu on kirja!

   Kiitos sivistämisestä Wattpadin suhteen. :)

   Poista
 3. Kiva lukea jonkun "tutun" arvio kirjasta, olen tätä silmäillyt useaan otteeseen Goodreadsissä. Viimeksi tänään kun lehdessä oli iso juttu kirjailijasta. Vielä toistaiseksi olen jättänyt väliin kun arviot ovat oleet niin ristiriitaisia, mutta kirjastosta lainaaminen toisaalta ei maksaisi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katinka, totta, arviot DIMILY:stä ovat olleet hyvin ristiriitaisia. Minä kyllä viihdyin kirjan parissa hyvin vaikka olenkin lukenut koukuttavampiakin nuortenkirjoja viime aikoina. :)

   Poista
 4. Hyvin sanottu tuo "Maskame on kirjoittanut taitavasti kirjan, joka on hieman paha, mutta silti kuitenkin siloiteltu ja kiltti.". Minä jäin ihan koukkuun tähän kirjaan ja nyt muutama päivä lukemisen jälkeen olen alkanut jo jopa kärsimättömästi odottaa seuraavaa osaa, sillä tässä on kyllä koukuttavaa juuri tuo suloinen sekoitus "pahuutta" ja kiellettyjä asioita sekä kiltteyttä ja ihanuutta. :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!