perjantai 16. syyskuuta 2016

Marco Vichi: Komisario Bordelli

Komisario Bordelli
Marco Vichi
Suomentanut Enneli Poli
238 s. 
2016
Aviador 
Arvostelukappale kustantajaltaKomisario Bordelli on saanut niin kehuja arvioita muutamalta luottolukijaltani että minuakin kirja alkoi kiinnostaa. Eikä suotta, sillä matka Marco Vichin luotsaamana menneiden vuosikymmenten Italiaan sujui oikein mukavissa merkeissä.

Komisario Bordellissa tosiaan päästään 1960-luvun Firenzeen. Vichi kuvaa noita maisemia todella taitavasti ja jo se on kirjaa lukiessa oma ilonsa. Toinen ilo on ilman muta komisario Bordelli itse, jonka seurassa minä en ainakaan onnistunut rikoksia ratkaisemaan käden käänteessä. Vichi pitkittää jännitystä viimeisille sivuille saakka joka on dekkarissa hieno asia. Sarjan ensimmäisessä suomennoksessa komisario Bordelli viettää kesäänsä Firenzessä, joka on tyhjillään ihmisten lähdettyä lomalla. Eräänä yönä hän sitten saa puhelun ja päätyy ratkomaan vanhassa huvilassa sattunutta murhaa. Ehdokkaita syyllisissä riittää, eikä minun päättelykykyni ainakaan riittänyt siihen että syyllisen selvittänyt...

Komisario Bordelli aloittaa dekkarisarjan jota on kuulema ilmestynyt jo kahdeksan osaa. Toivonpa tosiaan että Aviador jatkaisi sarjan suomentamista, sillä tässä kirjassa oli todella hieno tunnelma! Rikoksen selvittely on leppoisaa ja omalla erikoisella tavallaan hyväntuulista, tai ainakin sellainen tunnelma minulle kirjaa lukiessani tuli. Väkivaltaa ei ole liikaa joten kirja sopii todella hyvin myös hieman herkemmälle lukijalle - sellaiselle joka kuitenkin pitää rikosten ratkaisemisesta.

Vichin kirjassa on tietenkin olennaisena osana myös Italia, jota kirjailija kuvaa hienosti. Vaikka tietnekin dekkarielementit ovat kirjan pääroolissa on taustalla koko ajan 60-luvun Firenze, josta Bordelli nauttii kaikin voimin - onhan kaupunki loma-ajan kunniaksi lähestulkoon tyhjillään. Italian ystäville Vichin kirja onkin mainiot aluettavaa, italainen komisario ja vuosikymmenten takainen Firenze, Vich maiseman- ja tunnelmankuvaus toimii.


Komisario Bordelli on leppoisa ja jollain tapaa lempeä dekkari, joka tuo mieleeni Agatha Christien ja Alan Bradleyn. Keskeisen roolin Vinchin kirjassa saa itse komisario, hieman yli viisikymmenvuotias hieman erakkomainen herra, joka eksyy välillä muistelemaan menneitä. Bordelli on kuitenkin työssään taitava ja rikoskin ratkeaa. Läheskään aina ei dekkarista tule näin hyvälle tuulelle, joten todella toivon että Aviador suomentaisi myös sarjan jatko-osat!

3 kommenttia:

  1. Tämä oli todella kiva! Seuraavaa suomennettua odottelen innokkaasti.

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidin tästä tosi paljon. Ihanaa italialaistunnelmaa kirjan täydeltä. :)

    VastaaPoista
  3. Oi, italialaiset dekkarit ovat oma heikko kohtani (koska Italia!), täytyykin siis tähän kirjaan myös tutustua! :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!