maanantai 19. toukokuuta 2014

Kirjan matkassa 1400-luvulle.

Synnintekijä
Milja Kaunisto
308 s. 
2013
Gummerus
Sain arvostelukappaleena jokin aika sitten Milja Kauniston Kalmantanssin, ja päätin että luen ensin Kauniston ensimmäisen kerran, Synnintekijän. Sukelsin minulle aika tuntemattomaan aikaan, 1400-luvulle, mutta mitenkäs sen koinkaan? Lukekaapa ihanat aurinkoeläimet eteenpäin!

Synnintekijä kertoo miehestä, Olavi Maununpojasta, joka opiskelee papiksi Pariisissa. Kirjassa nousee pääosaan aika siveetön meininki: onhan kirjan nimikin Synnintekijä. Mahdollisuuksia tuohon synnin tekemiseen tulee Olavi Maununpojalle ovissa ja ikkunoista, eikä itsekuri aina riitä niiden torjumiseen.

En kerro juonesta nyt yhtään enempää, etten vaan spoilaa ketään lukijaa. Olen yleensäkin ylivarovainen näissä spoilaamisjutuissa, haluan herättää lukijan kiinnostuksen olennaiseen, niin kuin eräs bloggarikollegani asian hyvin muotoili: haluan antaa sokerimurusia muurahaisille, että ne löytäisivät sokeriastialle, siis nimenomaiselle kirjalle.

Ja toivon että Synnintekijä löytää lukijansa. Myös sellaiset lukijat, jotka eivät yleensä lue historiallista kirjallisuutta. Sillä minäkin yllätin itseni. En ole ikinä lukenut kirjaa näin kaukaa historiasta, siksi vierastinkin Synnintekijään koskemista. Mutta yllätys, minä pidin tästä!

Synnintekijä on monipuolinen. Jännittävä, eroottinen ja viihteellinen. Se ei kuitenkaan ole täyttä pornoa, vaikka väliin mahtuu hyvinkin eroottisia kohtauksia. Nekin ovat kuitenkin kirjallisesti taidolla tehtyjä, eikä lukijalle, ainakaan minulle, jäänyt likainen olo.

Olen onnellinen kun tartuin Synnintekijään. Ja olen onnellinen että hyllyssäni odottaa vielä Kalmantanssi, ja että kolmas osakin on vielä tuloillaan.

Kiitos kirjailijalle hienosta kirjasta!


★★★★

5 kommenttia:

 1. Täällä muurahainen maistelee murusia ja kiinnostui. Kauniston kirjoista olen toki kuullut, mutta lukenut en ole. Laitanpa Synnintekijän korvan taakse!

  VastaaPoista
 2. Iloiset yllätykset ovat aina kivoja. Uskon, että pidät Kalmantanssistakin. Minä ainakin pidin siitä ehkä jopa hieman enemmän kuin Synnintekijästä.

  VastaaPoista
 3. Hyllyssä on tämä, mutta niin on moni muukin. Jonain päivänä ...

  VastaaPoista
 4. Mulle tämän sorttinen historiallinen kirjallisuus oli myös ennen Kaunistoa tyystin vierasta/harvinaista lukemista. Ja sama juttu; ihastuin täysin ja aloin tutkailemaan sillä silmällä muitakin genren kirjailijoita. Ihastuin valtavasti Kaunistoon ja Olavin matkailuun. Moni on tykännyt Kalmantanssista enemmän, mutta mulle upposi tämä Synnintekijä piirun verran paremmin juuri tuon liikkeellä olon ja matkanteon vuoksi. Oi että, vähän kadehdin, että sulla on vielä Kalmantanssi edessä :) Enjoy, sis!

  VastaaPoista
 5. Komppaan Annamia: Kalmantanssi oli minustakin Synnintekijää hitusen verran parempi. :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!