torstai 22. toukokuuta 2014

Onko tämä nyt sitä dick litiä? (Ja kirjastoreissu)

Jobikirja
Ari Wahlsten
315 s. 
2014
GummerusTein tällaisen löydön kerran kun kävin kirjastossa. Tuore kirja, nökötti siellä uutuushyllyssä ihan minua odottamassa. En ole lukenut Kosteiden mestojen balladia, mutta takakannen perusteella kirja kiinnosti minua kovasti. Että eikun vaan kirjapinojen seuraksi kotiin, ja nyt se sai sitten paikkansa kädessäni, yhdeksi päiväksi.

Kirjan juonihan on yksinkertainen. Aaron Waldenilta pyydetään ansioluetteloa työvoimatoimistoon, ja niinpä hän yksinkertaisesti tekee listan kaikista töistä mitä on elämänsä aikana tehnyt. Ja työpaikkojahan riittää, vaikkei ikää vielä (kai?) kovin paljon olekaan. Kirjassa käydään läpi Waldenin värikäs työhistoria, ryyditettynä viinalla ja seksillä.

Kyllä minä sanoisin, että tämä on sitä dick litiä, kotoisammin sanottuna jormaproosaa. Jormaproosaa, josta minä niin paljon pidän. Uppoaa Bukowskit ja Vuoriset, joiden kunnioitettuun seuraan minä Wahlstenin nostan.

Kyllähän Jobikirja nauratti. Oli nautintoa lukea Ari Wahlstenin alter egon Aaron Waldenin seikkailuista työ- ja baarimaailmassa, eikähän sitä voi vakavalla naamalla lukea. Aion ehdottomasti suositella kirjaa myös niille ystävilleni, jotka eivät juurikaan kirjoja lue, mutta joita arvelen Wahlstenin maailman voivan viihdyttää.

Aion ehdottomasti lukea myös Kosteiden mestojen balladin, niin kovaa Jobikirja kolahti.... Ja ehkä vähän Bukowskia.


★★★★

Niin. Kävinpä taas sitten kirjastossa. Syitä oli kaksi: ensinnäkin, kirjastoon oli saapunut varauksia, ja toiseksi, kaikki kirjastot Joensuun seudulla menevät viikoksi kiinni. VIIKOKSI! Entä jos lukeminen loppuukin! Täytyyhän sitä varautua. Mitä löytyi?

Jussi-Adler Olsen: Pullopostia
Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty
Deon Meyer: Metsästäjän sydän
Jarno Mällinen: Hiekkaan piirretty hirviö
Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Kate Atkinson: Eikö vieläkään ole hyviä uutisia?
Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma
Jari Järvelä: Tyttö ja pommi
Tuija Lehtinen: Poika nimeltä Iines
Tuija Lehtinen: Siivet varpaiden vlissä
Elizabeth Noble: Lukupiiri
Fredrik T. Olsson: Ketjureaktio
Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas

Sellaisia lukuelämyksiä siis luvassa tulevina maailman aikoina. Tänään on pilvistä, mutta antaa mielessä auringon paistaa!

2 kommenttia:

  1. Minäkin luin tuon Jobikirjan juuri ja tykkäsin valtavasti. Minusta Wahlsten kirjoittaa hirmu sujuvasti ja hauskoja sanavalintoja käyttäen. Painun tästä kohta kirjastoon lainaamaan Kosteiden mestojen balladin.

    Velmu

    VastaaPoista
  2. Tätä en ole lukenut, mutta Kosteiden mestojen balladin olen. Siinä oli mulle dick litiä pitkäksi aikaa. :)

    Ja haa, sait kirjastosta Säihkyvän maailman. Mulla on vielä 12 sivua jäljellä, kun eilen illalla iski väsymys, enkä halunnut lukea sitä loppuun niin, että nukahtelen välillä.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!