sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Syksyn paras kirja?

Ihmepoika
Elias Koskimies
191 s. 
2014
Gummerus
Arvostelukappale

Onko se nyt löytynyt? Minun tämän syksyn hittini, kirja jota tulen lukemaan uudelleenkin? Voi hyvinkin olla, Elias Koskimies vakuutti minut Ihmepojallaan.

Eletään 1980-luvun loppupuolta. Koulun kovat tytöt polttavat tupakkaa ja suihkuttavat hiuslakkaa koulun invavessassa, ja elävät hurjaa nuoruuttaan. Tuntuu että kaikki ovat siinä mukana. Kaikki muut paitsi yksi poika, 145-senttinen isopäinen poika, joka haaveilee New Yorkista. Tuo poika haaveilee kansainvälisestä megatähteydestä ja käy päänsä sisällä keskusteluja Madonnan kanssa. Pojan perheen arki kuitenkin saa kovan kolauksen, kun perheen isä sairastuu äkillisesti. Se saa koko perheen sekaisin.

Täytyy myöntää, että minä odotinkin Ihmepojalta aika paljon. Tämä on Elias Koskimiehen ensimmäinen romaani, mutta häneltä on julkaistu jonkinmoinen päiväkirjamainen teos, Korusähkeitä. En ole sitä lukenut, mutta ehkä tulen tutustumaan kirjaan. Kuitenkin, Gummeruksen luettelossa tämä herätti kovasti kiinnostustani, joten päätin pyytää siitä arvostelukappaleen.

Eilen, kun olin lukenut ja blogannut Poika matkalaukussa dekkarin, valikoin hyllystäni luettavaksi tämän kirjan. En arvannut mitä tuleekaan tapahtumaan - jouduin täysin sen pauloihin. En meinannut malttaa mennä nukkumaan lainkaan! Olen yleensä aika illantorkku, käyn nukkumaan aikaisin ja heräänkin sitten myös aikaisin. Nyt kuitenkin valvoin itselleni yllättävän kauan, ja niin, luin ja luin. Melkein loppuun pääsinkin kirjassa eilen, ja tänään oli vielä herättävä ihan ajoissa lukemaan kirja loppuun. Niin merkittävä se minulle oli.

Kirjan kertojaääni on mahtava. Se tulee lähelle, se on yksinkertainen, se on lämmittävä. Se on yksinkertaisesti sydämen arvoinen. <3

Olen lukenut paljon hyviä kirjoja tänä syksynä, mutta en yhtään, joka olisi valvottanut minua yötä myöten. Ehkä siksi päättelenkin, että tämä on minun kirjasyksyni merkkiteos. Koskimiehen tapa kirjoittaa on mahtava, se ei kaunistele, se kertoo suoraan. Käy sydämeen.

En löytänyt juuri bloggauksia aiheesta - ettekö te ole lukeneet tätä, ihanat bloggarikollegat? Aiottehan lukea? Kehotan tutustumaan, tämä oli mahtava.

17 kommenttia:

 1. Härregood, täähän on pakko lukea :D

  VastaaPoista
 2. Sait kiinnostumaan tästä. On jo varauksessa.

  VastaaPoista
 3. Olipas kiva lukea ajatuksiasi, on aina niin mukavaa kun kirja kolahtaa kunnolla. Onko tämä muuten nuortenkirja? Ehkä tämä ei ole mun kirja (no jo se kotimaisuus hiukan pelästyttää mua), mutta kuulostaa ihan vinkeältä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, niin kuin kännykällä huikkasin, niin tämä ei ole nuortenkirja, vaikka nuoresta kertookin. Menisi tämä kyllä nuorten aikuisten kirjanakin, ja voisin suositella hyvinkin 16-17 vuotiaille. Mutta ehdottomasti toimii aikuisillekin, niin kuin vaikkapa Björkin Poika.

   Mutta menipäs asian viereen: sulla tosiaan on tuo kotimaisuuskammo :D

   Poista
 4. No eipä päätynyt katalogeista minun lukulistalleni, enkä muista edes nähneeni. Onko tämä tosiaan nuortenkirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vain kännykällä huikkaan, että tämä ei ole nuortenkirja, vaikka kertookin nuoresta pojasta! :)

   Poista
  2. Niin, ja joillakin toiset kirjat pomppaavat katalogeista esiin. :)

   Poista
 5. Tämäpä kuulostaa kiinnostavalta, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut ja blogannut :)

  Tässä kirjassa on jotakin niin omanlaistaan - tyylissä, kerronnassa, asenteessa - että lukemista ei olisi millään malttanut keskeyttää. Viikonloppuna Nivalaan ajellessa katselin maisemia tarkkaavaisemmin kuin tavallisesti ja yritin arvailla, missä päin Ihmepoika ja Sutu kiikkuivat, mitä rundia ajettiin jne. Kirjan vein jo isosiskolle luettavaksi ja itse huomaan palaavani tarinaan yllättävänkin usein.

  Hieno kirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten en Maija löytänyt sun bloggaustasi. :/ Totta puhut, tässä oli jotain ihan omanlaistaan. Jotain joka kiskaisi ihan täysin mukaansa. Minäkin olen vielä pitänyt Ihmepojan ja Sutun mielessä, he eivät sieltä ihan helpolla lähde. <3

   Poista
 7. Ai että mahdollisesti syksyn paras, kuulostaa lupaavalta suositukselta :) Kiinnitin itseki huomioni tähän kustantamon kuvastosta, mutta en tullut pyytäneeksi arvostelukappaletta (olen aika maltillinen niiden suhteen). Kuulostaa kuitenkin niin hyvältä, että pitänee lainata kirjastosta mikäli tämä sinne tulee/on tullut :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! En ole vähään aikaan törmännyt täysin koukuttavaan kirjaan joten tämähän päätyy kirjalistalleni.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!