tiistai 5. huhtikuuta 2016

Annika Eräpuro: Hili & Ola ja mahdoton Mauri

Hili & Ola ja mahdoton Mauri
Annika Eräpuro
144 s. 
2016
Karisto

Lainattu kirjastosta


Lauantaina vietettiin lastenkirjallisuuden päivää, ja vaikken ehtinyt tuota tärkeää päivää täällä blogin puolella hehkuttaa, ehdin silti päivän päätteeksi lukea yhden lastenkirjan. Hili & Ola ja mahdoton Mauri kiinnosti sen verran, että varasin sen kirjastosta, vaikka uudet lastenkirjat löytyvät usein ihan hyllystäkin. Varaamisen kautta kuitenkin varmistin sen, että sain kirjan käsiini heti, onneksi.

Kirja kertoo Hilistä ja Olasta, kaksosista, joiden vanhempien ammatti ei ole mikään ihan tavallinen: he ovat nimittäin astronautteja. Kirjan aloituslause onkin todella mainio "Kaikki alkoi siitä, kun isä ja äiti lähetettiin maata kiertävälle radalle." ja se kertoi ainakin minulle kirjasta paljon. Aloituslause lupaa huumoria, ja hymyilinkin kirjan kanssa leveästi moneen kertaan. Kun lasten vanhempien avaruusmatka alkaa, heidät lähetetään Sirlinda-tädin luokse Liuhulaan. Sirlinda-tädillä on melkein aina uusi mies, ja tällä kertaa se mies onkin tosi tyhmä! Mies on Mauri, joka vain murahtelee ja huutaa, eikä salli edes television katselua. Ola ja Hili päättävät ottaa selvää mikä tyyppi tämä Mauri oikein on.

Minulle kansitaide on aina todella tärkeä asia, mutta luulen että lastenkirjallisuudessa se on vielä hieman tärkeämpää kuin aikuisille suunnatuissa kirjoissa. Aikuiset lukevat usein kirjasta myös takakannen ja päättävät sen perusteella lainaavatko tai ostavatko kirjan, mutta lasten valinta tapahtuu varmasti usein ihan vain kansikuvan perusteella. Luulen että Hilin & Olan kansikuva vetoaa moneenkin lapseen, sillä siinä tapahtuu paljon ja se - ainakin minulle - lupasi hauskaa menoa.

Kirjassa on kaksi merkittävää asiaa: on lasten vanhempien ammatti, joka on kiinnostava, ja josta on saatu esiin hauskojakin piirteitä. Ja sitten on tietenkin tämä Mauri, joka tekee kirjasta hauskan ja ehkä vähän jännittävänkin. Kumpaakaan ilman kirja ei toimisi niin hyvin kuin se toimii nyt, minä ainakin hymähtelin kirjan juonelle useammankin kerran.

Hili ja Ola ovat hauskoja tyyppejä, mutta hauskoja ovat myös kirjan aikuiset. Mauri on omalla, kummallisella tavallaan hauska ja huvittava on myös kaksosten täti, Sirlinda. Varsinkin Sirlindan luomisessa Annika Eräpuro on onnistunut todella hyvin, kouhottava täti joka ei osaa olla ilman miesystävää... Noh, en minä voinut olla hymyilemättä, ja tuskin voivat olla lapsetkaan. 

Hili & Ola ja mahdoton Mauri on varmasti hyvää luettavaa alakoulu ikäiselle tytölle tai pojalle. Kirjassa mikään ei sanele sitä, kummalle sukupuolelle kirja on suunnattu: pääroolissa kun ovat sisarukset Hillevi ja Olavi. Vauhtia kirjassa on riittävästi poikiakin ajatellen, ja miksi eivät tytökin vauhdista tykkäisi?

Aikookohan Annika Eräpuro jatkaa Hilin ja Olan tarinaa? Tässä on kyllä kaikki ainekset sarjaa varten, kunhan vain Sirlinda pysyy kuvioissa mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!