sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Lukuviikko: Ronja Salmi ja Jami Nurminen: Onks noloo?

Onks noloo? 
Ronja Salmi
Kuvittanut Jami Nurminen
85 s. 
2016
Kirjakauppaliitto
Saatu kirjakaupasta


Onks noloo hypätä kahden blogattavan kirjan ohi? Vain siksi että saa lukuviikolla kirjoitettua Kirjan ja ruusun päivän kirjasta? Päätin itse ettei ole. Tai jos on, niin minä en välitä! Luin jo eilen, Kirjan ja ruusun päivänä, Ronja Salmen ja Jami Nurmisen tätä päivää varten kirjoittama ja kuvittama kirja, joka toivottavasti sai eilen kansaa liikkeelle ja ostamaan kirjoja. Minut sai ainakin.

Kirjan ja ruusun päivän kirja oli siis ensimmäistä kertaa lastenkirja. Toivon todella, että eilen myös lapset ja nuoret kävivät kirjaostoksilla, ja tietysti myös heidän vanhempansa. Onks noloo? on minun mielestäni kuitenkin kirja, joka sopii myös meille aikuisille luettavaksi - kukapa meistä ei toisinaan miettisi mistä milloinkin, että onks tää noloa. Minä ainakin mietin aina toisinaan.

Onks noloo? kertoo alakoululuokasta, ja ennen kaikkea Petjasta. Petja joutuu pohtimaan kirjan varrella monesta asiasta että onks noloa, esimerkiksi että onks noloa tanssia hitaita tytön kanssa, onks noloa laulaa julkisesti ja onks noloa jos mahasta kuuluu ääniä. Sellaisia asioita, joita kuka tahansa Petjan ikäinen saattaa joskus pohtia. Ja miksei vanhempikin.

Minut Onks noloo? sai useamman kerran naurahtamaan ja tuntemaan suurta sympatiaa Petjaa kohtaan. Ronja Salmi on kirjoittanut Petjasta sympaattisen, ihanan hahmon, johon ehtii kirjan aikana tutustua hyvin. Jami Nurmisen kuvitus tukee tutustumista, Petja saa heti kannesta saakka kasvot joihin tukea mielikuvat. Nurmisen kuvitus onkin Ronja Salmen tekstiin nähden todella sopivaa, ja tekee kirjasta vielä hauskemman.

Onks noloo että aikuinen nauttii lastenkirjoista? Oli yksi kysymys joka minulle tuli kirjan kanssa mieleen. Vastaus on onneksi meille monille ilmiselvä: ei ole! Lastenkirjallisuus on asia johon useampien aikuisten pitäisi tutustua, ja heittää se vähän kiristävä pipo tai panta hetkeksi lastenkirjojen kanssa nurkkaan. Ronja Salmi on opas lastenkirjoihin tutustujalle.

3 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä mukava kirja, ja toteutukseltaan hyvä, toivottavsti kouluihin saadaan näitä luettavaksi. (Blogisi laskurissa on pyöreitä lukemia :)

    VastaaPoista
  2. Kylläpä harmittaa, kun en eilen ennättänyt kirjaostoksille, jäi siis tämä kirja saamatta. Teos kuulostaa hyvältä ja on saanut mukavasti huomiota mediassa.

    VastaaPoista
  3. Petja on symppis, ja voi, miten tunsin myötähäpeää muutamassa kohdassa! Sääli tosiaan, että näitä kirjoja ei jaeta esimerkiksi kirjastoihin.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!