keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Lukuviikko: Hannele Lampela: Prinsessa Pikkriikki

Prinsessa Pikkiriikki
Hannele Lampela
Kuvittanut Ninka Reitu
77 s. 
2016
Otava
Kustantajalta


Lukuviikon kunniaksi täytyy tietenkin lukea myös lastenkirjoja, tai ainakin yksi lastenkirja. Sopivasti postiluukusta kolahti aivan äskettäin Hannele Lampelan uusi lastenkirja Prinsessa Pikkiriikki, joka houkutteli iloisen värisellä kannellaan ja aivan valloittavalla takakansitekstillään. Ja miten kävi - minä rakastuin.

Prinsessa Pikkiriikki kertoo eräästä pikkutytöstä. Eräästä sellaisesta pikkutytöstä, joka on maailman ehkä ihanin ja samalla maailman ehkä tuhmin tyttö. Prinsessa Pikkiriikki näyttää nimittäin niille jotka eivät sitä uskoneet, että kiltti ja tuhma voi ihan hyvin olla yhtä aikaa. Tämä tyttö nimittäin on! Prinsessa Pikkiriikillä on Makkara niminen koira, joka on ihan oikea taikakoira, hänellä on myös ihan kivat vanhemmat ja ystävä nimeltä Prinsessa Pöjöläinen. Aika kivoja tyyppejä, joista Hannele Lampela kertoo kirjassa kolme tarinaa.

Se, millä Hannele Lampela minut kirjassaan hurmasi, oli hänen tapansa kirjoittaa Prinsessa Pikkiriikistä. Hän nimittäin kirjoittaa sellaisella kielellä, joka ainakin minun mielestäni on lapsille sopiva: hän leikittelee, kertoo iloisesti, tavalla jota varmasti aikuisen on mukava lukea lapselle ääneen. Kielen lisäksi kirjassa on hurmaava huumori ja valloittavat henkilöt - minä ainakin ihastuin Prinsessa Pikkiriikkiin täysin. Voin vain kuvitella että kummitytöstäni tulee samalla tavalla ihana mutta vähän tuhma kun hän kasvaa isommaksi...

Ninka Reitun värikäs kuvitus sopii Hannele Lampelan tekstiin täydellisesti. Reitun kuvitus tukee Lampelan humoristista ja ihanaa, lapsille sopivaa kieltä todella hyvin: minun, aikuisenkin lukijan oli hauska etsiä Reitun kuvista yksityiskohtia ja nauttia väreistä. Reitun taiteilema Prinsessa Pikkiriikki sitäpatsi on juuri sellainen kiltin ja tuhman näköinen villi tyttö kuin Lampela tekstissään tätä kuvailee.

Kummityttöni joutuu valitettavasti hieman odottamaan Prinsessa Pikkiriikkiä, sillä luulen ettei hän vielä kirjan hienoutta ymmärrä - mutta ehkä katselemme kirjan kuvia kun hän tulee Joensuuhun. Tämä kirja jää kuitenkin odottamaan hyllyyni kunnes pikku prinsessa kasvaa, ja voin antaa Prinsessa Pikkiriikin hänelle lahjaksi. Hyviä, yhteisiä lukuhetkiä on siis luvassa!

Prinsessa Pikkiriikki siis on aikuisellekin nautinto, sillä kirjan ääneen lukeminen on varmasti mukavaa - ja kirjan huumori nauratti ainakin minua kovasti. Pikku prinsessoillekin kirja varmasti kolahtaa, sillä jotenkin Hannele Lampela on onnistunut kirjoittamaan tämän lastenkirjan kielellä, josta lapsi varmasti nauttii - ja nauraa Prinsessa Pikkiriikin touhotukselle.

Prinsessa Pikkiriikki onkin siis hyvä vinkki vaikka Kirjan ja ruusun päivän kirjaostoksille. Ei nimittäin ole noloa lukea aikuisena lastenkirjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!