sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Sairaan kaunis rakkaustarina.

Tähtiin kirjoitettu virhe
Josh Green
Suomentanut Helene Butzow
338 s.
2013
WSOY
Arvostelukappale, yhteistyössä Blogatin kanssaOlen kirjoittanut jo kerran Josh Greenin vavisuttavan hienosta kirjasta Tähtiin kirjoitettu virhe. Kuitenkin, kun Blogat tarjosi elokuvalippuja ja uutta painosta tästä kirjasta, en voinut kieltäytyä. Halusin ehdottomasti saada tämän omaan hyllyyni - ja aion myös mennä katsomaan Tähtiin kirjoitetun virheen elokuvana.

Täältä löydät kirjan juonen, en sitä toista enää. Mutta mitä tunteita kirja herätti toisella lukukerralla? Jaksoiko se vielä liikuttaa, huvittaa, itkettääkin?

Jaksoi noita kaikkia. Ehkäpä ennen kaikkea löysin Tähtiin kirjoitetusta virheestä sen huumorin, mikä jaksaa kantaa alusta loppuun saakka. Vaikka teoksessa puhutaankin tietenkin paljon syövästä, niin se ei ole sairaudessa rypemistä. Se on ennenkaikkea Hazelin ja Augustuksen tarina, tietenkin tarina sairaudessa, mutta myös rakkaustarina. Se on, niin kuin otsikonkin muotoilin, sairaan kaunis rakkaustarina. Jota lukiessa saa itkeä ja nauraa.

Enhän minä varsinaisesti varmaankaan kuulu enää Tähtiin kirjoitetun virheen kohderyhmään, niin kuin en muidenkaan nuortenkirjojen (ja luen niitä innolla silti), mutta minuun tämä potki lujaa toisellakin lukukerralla. Nauratti ja itketti. Liikutti ja huvitti. Otti omakseen.

Tähtiin kirjoitetussa virheessä on toivoa. Ja se on kummallista, sillä tässähän kerrotaan kahdesta syöpää sairastavasta nuoresta. Silti - John Green on onnistunut kirjoittamaan toivon kaiken epätoivon taakse. Ja aina se sieltä pilkahtelee. Kauniisti.

En tule luopumaan tästä kirjasta. Koskaan. Elokuvateattereihin Tähtiin kirjoitettu virhe muuten tulee 11.7.

+ + + + ½

9 kommenttia:

 1. Minä en ajatellut lukea kirjaa (ainakaan nyt) uudelleen, mutta elokuvan menen katsomaan mahdollisimman pian ensi-illan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa, se tulee jo pian. :) Minä odotan sitä kovasti!

   Poista
 2. Mulla tämä odottaa lukemista. Kansi vaan on ihan kauhea. Ehkä pitää päällystää se, jos aikoo jossain ihmisten ilmoilla tätä lukea.

  Mukavaa kuulla, että pidit tästä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alkuperäinen kansi on joo aika kauhea, en tiedä mistä ovat sen keksineet. :/

   Poista
 3. Harvoin voi kehua elokuvakansia yli alkuperäisten, mutta tässä tapauksessa nuo elokuvakannet lyövät alkuperäiset laudalta 10-0! Upeat nuo uudet kannet! Vaikken kirjaa lukiessa oikeastaan itkenytkään, saa nähdä, kuinka elokuvan näkiessä sitten käy... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nina Mari, olen ihan samaa mieltä! Alkuperäiset kannet ovat aika hirveät. :/ Mä aion elokuviin varustautua nessuilla, ihan varmasti tulee itkettyä. :)

   Poista
 4. Kirja on lukulistalla ja elokuviin aion mennä katsomaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, toivottavasti pidät kummastakin. :)

   Poista
 5. Minä luin tämän opuksen viime kesän nuortenkirjaviikkojeni merkeissä ja pidin todella paljon, vaikka ei tämä ole minulle sitä tuttua ja turvallista. Yleensähän näistä kirjoista joissa käsitellään vakavia sairauksia tai ihmisoikeusrikkomuksia (joita tässä ei ollut) yms. löytyy ainakin hippusen toivoa. Ja eiköhän ole tärkeintä, että kirja miellyttää kuin olisi aivan kohderyhmää...

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!