tiistai 12. elokuuta 2014

Entä jos voittaisit lotossa?

Kaikki oikein
Anna-Leena Härkönen
317 s. 
2014
Otava

Arvostelukappale


Oi kuinka säikähdin tänään aiemmin käynnistellessäni konetta aikeissa blogata, kun nettiyhteyteni ei toiminutkaan. Tai ei auennut lainkaan. Käynnistelin konetta pariinkin kertaan uudelleen, mutta ei. Ehdin jo vaipua epätoivoon, sillä vaikka kännykällä pääsee nettiin, niin ei kännykällä voi oikein blogata. Keksin sitten onneksi asentaa nettiyhteyteni uudelleen, ja hurraa, tässä ollaan.

Jatkoin arvostelukappale ryöpyn purkamista lukemalla Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein-kirjan. Tämä oli minulle kovin odotettu, sillä pidän, ellen suorastaan rakasta, Härkösen tapaa kirjoittaa.

Kaikki oikein kertoo, aivan oikein, lottovoittajista. Eevi Puttonen on viettänyt lapsuutensa vähävaraisessa perheessä, eikä hän saanut kovinkaan usein nuorena mitään omaa. Myös opiskeluajat ovat menneet pihistellessä, eikä näin aikuisenakaan ole raha tulvinut ovista ja ikkunoista. Mutta kaikki muuttu kun hän tekee kerran hetken mielijohteesta lottorivin, ja voittaa sillä seitsemän miljoonaa. Tai oikeammin voittavat Eevi ja hänen miehensä Kari.

Mutta onko lottovoittajan elämä yhtä juhlaa?

Niin, olen aina pitänyt Härkösen tavasta kirjoittaa. En mene käsi lempikirjani päällä vannomaan, että olisin lukenut kaiken mitä Härkönen on kirjoittanut, mutta suurimman osan. Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt kirjailijan siskon itsemurhasta kertova Loppuunkäsitelty, jonka olen lukenut useamman kerran. Mutta mutta. Ei tämä uusinkaan romaani yhtään hassumpi ole.

Vaikka Kaikki oikein onkin nopealukuinen kirja, se ei mielestäni ole mikään kevyt välipalakirja. Siinä on syvällisyyttä. Mennään syvälle Eevin ja Karin sisälle, siihen, mitä tapahtuu kun voisi ostaa vaikka mitä.

Kenelle suosittelisin kirjaa? Ainakin niille kaikille, jotka enemmän kuin mitään haaveilevat lottovoitosta. Härkönen on hyvin tavoittanut sen, mitä lottovoitto voi myös tehdä. Ettei se ole yhtä onnea ja autuutta. Se voi rikkoa parisuhdetta, saada alkoholinkäytön lisääntymään, ja niin... voi aina seota rahan määrästä.

Siitä ei päästä mihinkään, että Härkösellä on oma paikkansa Suomen kirjallisuuden tähtitaivaalla. 

★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!