lauantai 27. heinäkuuta 2013

Annukka Salama: Piraijakuiskaaja

Piraijakuiskaaja
Annukka Salama
377 s. 
2013
WSOYArvostelukappale


Että olin onnellinen kun postiluukustani vähän aikaa sitten kolahti Annukka Salaman Piraijakuiskaaja, joka on jatkoa Käärmeenlumoojalle, kirjalle joka aloitti faunoideista kertovan kirjasarjan.

Piraijakuiskaaja vie Unnan, Rufuksen, Jonnen, Viken ja Ronnin Amerikkaan. He lähtevät sinne tutkimaan Unnan adoptiohistoriaa, joka on hämärän peitossa. Matka ei tietenkään suju ilman vaaraa, koska metsästäjiä riittää myös Atlantin takana... porukka on pakannut mukaan myös reilun annoksen hurttia huumoria.

"Parempi surffaamalla lähteminen ois ku kuolla vaikka mopoauton alle. Jos meinaat Joone delata 27-vuotiaana rokkilegendasna niinku Amy Winehouse ja Kurt Cobain, nii katoki ettet jää mopoauton alle. Ei voi meinaan tulla legendaa ihmisestä joka kuolee niin nololla tavalla."

Piraijakuiskaaja tuo lukijan eteen myös kaksi uutta hahmoa. Sisarukset Edenin ja Nemon. Nemo on kameleontti, jota faunoidit eivät korkealle arvosta. Nemo ihastuu Unnaan, ja Eden... Edenkin kokee tulisia tunteita johonkuhun ryhmän jäseneen, mutta kuka se onkaan?

Nautin Piraijakuiskaajan lukemisesta. Yritin lukea Ann Cleevesiä aiemmin, mutta se ei luonnistunut minulta laisinkaan. Olisiko se johtunut yksinkertaisesti siitä ettei kirja minulle kolahtanut, vai siitä että minua vaivasi pienoinen lukujumin poikanen maratonin seuraksena, ken tietää. Kuitenkin Piraijakuiskaaja poisti taidokkaasti mahdollisen lukujumini.

Odotukseni olivat korkealla Käärmeenlumoojan perusteella, eivätkä ne romuttuneet ensinkään. Oli mukavaa, että Salama oli tuonut lukijalle kaksi uutta hahmoa, varsinkin Edenistä pidin suuresti.

Huumori toimi Piraijakuiskaajassa. Se kolahti minuun täysillä, ja räkätin ääneen monta kertaa lukiessani. Varsinkin porukan lentokonematka Atlantin taakse oli hervotonta luettavaa.

Faunoidit sarja luetaan nuortenkirjaksi, mutta se toimii myös aikuisempaan makuun. Fantasiaelementit ovat selkeät, ja ne toimivat hyvin kaltaiselleni lukijalle joka ei pahemmin ole vielä fantasian maailmaan päässyt.

Seksiäkin oli mukana. Ehkä yllättävänkin paljon siihen nähden että tämä on tosiaan nuortenkirja. Minua se ei kyllä häirinnyt, sillä seksikohdaukset olivat aistillisesti kuvattu.

Annukka Salama on <3.


+ + + + ½

2 kommenttia:

  1. En ole lukenut vielä Käärmeenlumoojaakaan, vaikka aion kyllä lukea sen jossakin vaiheessa. :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!