tiistai 30. heinäkuuta 2013

Hernán Rivera Leterier: Elokuvankertoja sekä kirjastoauto piipahti!

Elokuvankertoja
Hernán Rivera Leterier
Suometanut Terttu Virta
133 s. 
2012
Siltala


Arvostelukappale


Onnea on kun on hyvä kirja kesken! Luen tällähetkellä Pekka Hiltusen loistavaa dekkaria Sysipimeä, joka on varsinkin puolen välin jälkeen kiskaissut minut maailmaansa täysin. Irrottauduin Lontoon maisemista kuitenkin hetkeksi tullakseni kertomaan teille loistavasta lukumaraton elämyksestäni, sekä siitä kun kirjastoauto palaili kesälomalta.

Maria Margaritan perhe elää Chileläisessä kaivoskylässä. Perhe on köyhä, kuten arvata saattaa, isä on liikuntakyvytön ja äiti lähtenyt perheen luota. Isä tahtoo kuitenkin nähdä elokuvia, joten hän keksii että joku lapsista voi käydä katsomassa elokuvan, ja kertoa hänelle siitä. Syntyy kilpailu, kukin lapsi menee vuorollaan elokuviin ja kertoo sitten muulle perheelle siitä. Parhaiten elokuvan juonen kertonut voittaa.

Maria Margarita voittaa kilpailun, ja hänestä tulee kylän keskuudessa kuuluisa elokuvankertoja, jota monet tulevat katsomaan mielummin kuin menevät elokuviin.

Sain jo vähän aikaa sitten tämän mainion pienen kirjan arvostelukappaleena Siltalta, mutta säästelin sitä maraton kirjaksi. Se olikin siihen tarkoitukseen mainio, paitsi että kirja oli ohut ja nopealukuinen, tarina oli uskomattoman kaunis ja sai valtaansa täydellisesti.

Olen kirjoittanut muistikirjaani että lukufiilikseni oli Elokuvankertojan aikana ihastunut. En yhtään ihmettele, vieläkin tarinan muisteleminen saa lähes kylmät väreet aikaan.

Kirjan ajatus on hyvä, ja kerronta kaunista. Pystyin lukiessani kuvittelemaan tapahtumapaikat ja pienen kaivoskylän mielessäni.

+ + + + ½

Kirjastoauto siis palasi tänään kesälomalta! Olen ollut jo viime viikosta asti "hökkösissäni" asian takia, varaillut kirjoja kirjaston internetsivuilta ja kasaillut palautettavien kirjojen pinoja. Olen toki tämän kuukauden aikana käynyt Joensuun pääkirjastossa, mutta lainannut sieltä vähemmän kuin kirjastoautolta yleensä raahaan mukanani.

Mitäs minä sieltä tänään kannoinkaan mukanani? Esimerkiksi nämä:

Niccoló Ammaniti: Juhla alkakoon
Candace Bushell: Carrien nuoruusvuodet
Tuomas Vimma: Helsinki 12
Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
David Dosa: Hoivakodin kissa Oscar
Seita Parkkola: Usva
Neil Gaiman: Hautausmaan poika
Uma Karma: Kaiken se kestää
Sari Luhtanen: Tuulin viemää

Ihania kirjoja, en tiedä mitä oikein nappaisin seuraavaksi luettavaksi! 

3 kommenttia:

  1. Elokuvankertoja oli minulle oikea lukuelämys, kiva että pidit siitä :)

    VastaaPoista
  2. Mina sitten taas en juurikaan Elokuvankertojalle lammennyt... mutta arvio tulee myohemmin! Kaiken se kestaa on hyva ja Aikamatkustajan vaimo myos kiva :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!