keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle

Kun enkelit katsovat muualle
Salla Simukka
154 s. 2002
WSOY


Halusin alotitaa maratonini niin sanotusti puhtaalta pöydältä, eli uudesta kirjasta. Eilen saatuani Yösyötön luettua, halusin kuitenkin lukea jotain (enhän osaa olla lukematta!) joten nappasin maraton pinostani Salla Simukan ohuen Kun enkelit katsovat muualle kirjan.

Kirsikka on ihastunut Susannaan. Susanna ei tietenkään tiedä sitä, eikä Kirsikan seksuaalisesta suuntautumisestakaan tiedä kuin muutama ihminen. Kirsikka kuitenkin saa tilaisuuden tutustua Susannaan paremmin - ja kas vain, heistä tuleekin ystävät. Mutta Kirsikka katsoo Susannaa aina pitkään, ja tuntee paljon muutakin kuin vain ystävyyttä. Miten heidän käy?

-Hei, keksitään toisillemme lempinimet. Sellaiset, joita kukaan muu ei saa käyttää paitsi me. Vähän niinku joskus pienenä. 
-Joo, Kirsikkakin ilahtui. Tämä toisi heitä kahta vielä lähemmäs toisiaan. Tämän jälkeen he olisivat erottamattomat. 
Susanna pohti pitkään ja ilmoitti sitten juhlallisesti:
-Tästä lähtien sinä olet minulle Kissa. 
Kirsikka hymyili ja vastasi hiljaa: 
- Ja tästä lähtien sinä olet minulle Susi. 

Olen tainnut blogissani aiemminkin kertoa sen, että kuulun Salla Simukan vannoutuneisiin faneihin. Kun enkelit katsovat muualle on Simukan esikoisteos, jota en ole aiemmin lukenut, ja on ilo huomata miten Simukka on jo reilut kymmenen vuotta sitten osannut kirjoittaa. Paljon on muuttunut toki jos vertaa tätä kirjaa esimerkiksi suosikkeihini, Jäljellä ja Toisaalla kirjoihin, mutta taito on ollut kirjailija uran alussa tuolla sangen sympaattisella naisella hyppysissään.


Niin kuin afrikkalainen sananlasku sanoo: "Rakkautta ja merilevää on turha työntää pois, ne tulevat aina takaisin."

Simukka kirjoittaa rohkeasti aiheesta, jota ei käsitellä nuortenkirjoissa liikaa. Mieleeni nousee äkkiseltään kyllä Terhi Rannelan Mirasta ja Kertusta kertova matkakirjasarja, mutta siihen se taitaa jäädäkin. Homoista kertovia kirjoja taitaa olla vielä vähemmän, mieleeni  ei tule ainuttakaan?

Kirsikka tuntui mukavalta ihmiseltä, Simukka on taitava ihmiskuvaaja kirjoissaan. Pystyin maalaamaan mielikuvitukseeni kuvan Kirsikasta ja Susannasta, eikä se ollut edes vaikeaa.

Oli piristävää lukea vaihteeksi nuortenkirja, ne tuovat eteeni aivan erilaisen maailman.

+ + + +

7 kommenttia:

 1. Kun enkelit katsovat muualle on kyllä ihan pirun hyvä kirja. Mutta homoista kertovia kirjoja on ainakin eräs "Kaiken sen kestää" ja sitten on muutamia vähemmän tunnettuja kirjoja, joiden nimiäkään en saa päähäni juuri nyt. Mutta se on totta, ettei niitä paljoa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tykkäsin minäkin todella paljon. Simukka on mahtava. <3

   Pitää laittaa mieleen tuo kirja, jos vaikka joskus lukisi. Kiitos suosituksesta!

   Poista
 2. Ton Kaiken se kestään (kirjailija muuten on Uma Karma) lisäks homoudesta kertovia kotimaisia nuortenkirjoja on ainakin Henrik Wileniuksen Saranapuolelta ja tänä keväänä ilmestynyt Hellevi Salmisen Hello, I love you.
  -Marianne

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Ja ihan itselle tulee mieleen taannoinen Finlandia Junior, Valoa, valoa, valoa.

   Poista
  2. Kiitos linkistä, kävin katselemassa mutta täytyy tutustua listaan vielä paremmin. Valoa, valoa, valoa täytyisi lukea, tykkään Huotarisen runoista ainakin. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!