keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Katariina Romppainen: Mustikkasoppa

Mustikkasoppa
Katariina Romppainen
178 s. 
2011
Karisto


Minulla on aina pyrkimys, että luen vuorotellen erilaisia genrejä. Välillä dekkareita, välillä vakavampaa, hömppää, nuortenkirjoja. Nyt oli sitten hömpän vuoro, ja nappasin Mustikkasopan käteeni, jota kaavailin jo lukumaratonille mutta se jäi silloin lukematta.

Mustikkasoppa kertoo Mustikasta, eli Sini-Marjasta, 28vee. Mustikalla on vaiheeseen jääneet opinnot (gradu kesken aiheesta huumori Timo K. Mukan teoksissa), hieman kummallinen perhe, ja nyt vauvakuume. Isäehdokas vain puuttuu! Vastaan tuntuu tulevan mies jos toinenkin, mutta täytyykö aina mennä merta edemmäs kalaan?

-Sää et oo miestä hommannu, Rauha sanoi yhtäkkiä minulle. -Äläkä hommaa. Helpommalla pääset, kun pysyt vanhanapiikana. Miehet haluaa vaan köyriä. Ja vaimon pitää sitä ikänsä sietää. Kun on tossun alla, sitä on. Ei sieltä mihinkään pääse. Muuten tulee tossusta turpaan. Ei siinä voi muuta ku antautua. Olla niin kun ei oliskaan. Ja kaiken päälle saa itte mukulat hoitaa, miehet ei niistä piittaa.

Mustikkasoppa on aika perinteinen sinkkuromaani, käsitteleehän se perinteistä aihettakin. Siis miehen etsintää. Kirjassa on kuitenkin lämminhenkisyyttä, ironista huumoria joka sai, jos nyt ei nauramaan, niin hymyilemään leveästi.

Henkilöhahmotkin ovat aika herkullisia. Mustikan perhe kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen, ja Romppainen on erityisen taidokkaasti kuvaillut Rauha mummun, jonka muisti on on heikonlainen eikä vointi muutenkaan ole niitä parhaita.

Siinä missä Sysipimeä sai hieman ahdistumaankin, niin Mustikkasoppa piristi. Se oli hyvänmielen kirja, ja toimi erinomaisena välipalana. Onnellisella lopulla varustettuna, tottakai.

+ + + ½

2 kommenttia:

 1. Hyvä idea lukea kaikkea erilaista. Mä kestän aina muutaman kirjan jotain tiettyä genreä, sitten on pakko saada hengähtää jossain muussa.

  Olen lukenut tämän kirjan vuonna 2011, ja vähän piti käydä katsomassa, mitä siitä tykkäsin. Olin pitänyt kirjan kliseisyydestä huolimatta =) tai ehkä juuri siksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus pidän teemaviikkoja, että luen pelkästään yhtä, mutta yleensä pyrin vaihtelemaan. Mutta kun kesäkuussa yritin lukea pelkkää hömppää niin alkoi nopeasti takuta. Ehkä pitäisi vielä pitää dekkariteema. :)

   Pidin myös huolimatta tuosta kliseisyydestä, oli tähän uusiakin piirteitä, esimerkiksi tuo mummu, saatu. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!