keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Pekka Hiltunen: Sysipimeä

Sysipimeä
Pekka Hiltunen
362 s. 
2012
WSOYDekkaritaukoni on ollut liian pitkä. Yleensä luen ihan säännöllisin väliajoin dekkareita, mutta nyt on aikaa vierähtänyt ihan liian pitkään viimeisimmästä. Siksi tartuinkin Pekka Hiltusen Sysipimeään, joka on itsenäinen jatko-osa kirjalle Vilpittömästi sinun.

Ihmisten Youtube käyttäjätileille on murtauduttu ja niille on laitettu videoita, jotka ovat täynnä mustaa. Tämä herättää suuria kysymyksiä niin median kuin suomalaisen Marin omistaman rikoksia ratkaisevan Studion henkilökunnankin kesken. Vielä enemmän kysymyksiä herättää se kun videoita alkaa tulla lisää... ja millaisia videoita ne ovatkaan...

Sysipimeän juonesta on vaikea kertoa paljastamatta liikaa. En halua pilata kenenkään lukuelämystä kertomalla lauseen verran liikaa, joten tiivistän alkuasetelman noihin muutamaan lauseeseen. Dekkareista on yleensäkin vaikea kertoa paljon niin ettei paljasta liikaa - valitettavasti jotkut lehdet tekevät sitä, eli spoilaavat lukijan lukuelämyksen. Myös joskus takakansitekstit valottavat mielestäni dekkarin juonesta liikaa.

Sysipimeä on raaka. Kyllä, siinä on mukana raakuutta, julmuutta ja alakuloa. Mutta se ei masenna, ei masentanut ainakaan minua. Se imi mukaansa ja sai lukemaan "vielä sivun verran". Pekka Hiltunen osaa ottaa lukijansa.

Sysipimeä saa myös miettimään voisiko kirjan tapahtumat tapahtua. Se saa toivomaan, ettei niitä tapahtumia voisi oikeasti tapahtua, mutta ainakin minä valitettavasti ajattelen niin että nykyajan maailmassa näin voisi tapahtua. Eli kyseessä on aika realistinenkin rikoksen kuvaus.

Olen lukenut kirjaa kerran aiemminkin. Silloin jätin jostain syystä kesken, olisiko laina-aika loppunut kirjastosta, mutta nyt nappasin tämän uudestaan mukaani kirjastosta dekkarinälän innoittamana. Onneksi nappasinkin - Sysipimeä oli loistavaa luettavaa.

On hienoa miten Hiltunen ujuttaa kirjaansa mukaan nykyajan, että mukana Sysipimeässä on merkittävällä osalla Youtube. Koska mitäpä muuta voi todeta kuin että varsinkin internetin ihmemaailmaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä - miksei siis tällaisiakin kuten Sysipimeän juonessa on mukana.

+ + + +

4 kommenttia:

 1. Sysipimeä on loistava! Oletko lukenut sitä edeltävän Vilpittömästi sinun -kirjan, joka aloittaa Studio-sarjan? Sekin on hyvä, mutta Sysipimeä vielä parempi. Toivottavasti seuraavat Studio-kirja ilmestyy pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut vielä, meinattiin ottaa Annikan kanssa Vilpittömästi sinun kimppa. :) Mutta Sysipimeä oli kyllä hyvä. Eikös Hiltusen syksyn kirja ole Studio-kirja?

   Poista
 2. Uu, miten upea uusi luukki sulla :D

  Minusta tämä oli oikeasti puistattava teos, jopa pelkäsin sen parissa. Ja yleensä kirjat eivät pelkoreaktiota aiheuta, rankatkaan. Miten upea Hiltunen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana. <3 Askartelin tämän parissa tämän aamun.

   Joo, oli kyllä puistattavia kohtia joukossa, luin silmät ymmyrkäisinä aina välillä! Upea Hiltunen, tosiaan. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!