maanantai 1. heinäkuuta 2013

Maria Semple: Missä olet, Bernadette?

Missä olet, Bernadette? 
Maria Semple
Suomentanut Outi Järvinen
322 s. 
2013
Gummerus


Ennakkokappale


Sain tämän heinäkuussa (hei, voi jo sanoa että tässä kuussa!) ilmestyvän mainion satiirin, Missä olet, Bernadette-kirjan ennakkokappaleena Gummerukselta. Kiitoksia vaan siitä. Lukuelämys oli mainio.

Kirja kertoo viisikymppisestä Bernadette Foxista, vaikka kirja onkin kirjoitettu pääosin hänen 15-vuotiaan tyttärensä Been näkökulmasta. Silti päähenkilö on aivan ihastuttava Bernadette. Tämä nainen asuu perheensä kanssa vanhassa rakennuksessa jossa on korjauksen varaa enemmän kuin tarpeeksi. Bernadetelle harmaita hiuksia aiheuttavat yleisillä paikoilla liikkumiset, ja yleensäkin sosiaaliset tilanteet. Hänellä on siis agorafobia.

 Seattle on ainoa kaupunki, jossa paskakasaan astuessaan rukoilee: Anna sen olla koiranpaskaa.

En voi oikeastaan kertoa juuri enempää - siitä syystä etten kertoisi liikaa juonesta. En halua pilata kenenkään lukuelämystä ja haluan säilyttää juuri sinullekin yllätyksiä, jos tätä kirjaa luet. Vauhtia on nimittäin luvassa. Varsinainen action kuitenkin alkaa vasta kirjan loppupuolella, mutta sitten tapahtumat ovat sitäkin hauskempia. 

Missä olet, Bernadette on kirjoitettu hyvin vetävällä tavalla, joka ainakin minua kiinnosti. Olen samaa mieltä tämän kirjan lukeneen Norkun kanssa siitä, että kyllä tämä chick litiä on. Huumoripitoista ja satiirista chick litiä, ja juuri siksi piristävän erilaista. Voi chick litiä kirjoittaa vanhemmistakin ihmisistä, ei sillä ole ikärajoja!

Kirja pakottaa lukemaan, mietin monta kertaa, yksi luku vielä, yksi viesti vielä. Viimeisin siksi, että kirjassa on tavallisen kerronnan lisäksi eri ihmisten välistä faksin ja sähköpostin vaihtoa. Se tuo piristystä kirjaan eikä häiritse yhtään.

Bernadette on ihana hahmo. Kaikessa omituisuudessaan hän on valloittava ja ihana ja istuisin enemmän kuin mielelläni kahvikupposen ääreen hänen kanssaan.

On aivan ihanaa että satuin saamaan ennakkokappaleen tästä kesälukemiseksi, vaikka kyllä olisin varmasti tarttunut tähän kirjastostakin, nimittäin kansi on vetävän näköinen. Ihan minun tyyppinen kirja!

Jos haluat hykerrellä naurusta ja tutustua aivan ihastuttavaan ihmiseen (okei, fiktiiviseen sellaiseen), niin lue tämä kirja! Lue se!

+ + + + ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!