perjantai 12. heinäkuuta 2013

Pia Heikkilä Operaatio lipstick

Operaatio lipstick
Pia Heikkilä
281 s. 
2013
Otava


Hamuilin tätä kirjaa käsiini vähän joka paikasta ennen juhannusta, niin paljon tästä blogeissa puhuttiin. Kuitenkin kirjastoon varausjonot olivat liian pitkät, ja oma rahatilannekin näytti heikolta. Siispä, keksin että nimipäivänä ovat heinäkuussa joten sain tämän kirjan ennakkonimipäivälahjaksi. Kätevää, eikö totta? Tätä tosin sitten jahdattiinkin ympäri kaupunkia kun ei suomalainen kirjakauppa ollut avoinna... löytyi sitten viimein, onneksi, ja sain Operaatio Lipstickin omakseni.

Kirjakertoo kolmekymppisestä Anna Sandersonista, joka on sotakirjeenvaihtajana Afganistanissa pääpaikkanaan Kabul. Anna etsii sitä oikeaa, niin kuin niin monet muutkin chick lit romaanien päätähdet. Anna etsii kuitenkin ohella suuria skuuppeja, sieltä sotatantereelta maamiinojen keskeltä. Annan elämässä miehiä piisaa, sillä ovathan rauhanturvajoukot niitä täynnä. Kuitenkin, sitä oikeaa ei ole tullut vastaan, ainoastaan yhden yön iloja. Kuitenkin Anna yhtäkkiä törmää Markiin, salaperäiseen herra Herkkuun, tuntuu vatsanpohjassa lupaavia väristyksiä...

A1 ei ollut hassumpi. Hyllyt oli pinottu tupaten täyteen: venäläisiä tölkkivihanneksia, libanonilaisia kikherneitä ja rintojensuurennusvoidetta nimeltä Lovely Bosoms. Puoti oli siisti ja hyvin valaistu, henkilökunta ystävällistä. Pommitettukin sitä oli vain pari kertaa. 

Samaan aikaan Annan ystävää Kellyä huonosti kohdellut mies paljastuu suuren luokan huijariksi, ja naisille selviää että miehellä on yhteyksiä laittomiin asekauppoihin. Aloitetaan Operaatio Lipstick, jonka tarkoitus on löytää iso skuuppi ja paljastaa niljakemiehen asekaupat... Miten ystävysten käy?

Operaatio lipstick oli parasta chick litiä aikoihin. Siinä oli romantiikkaa, jännitystä ja seksiäkin, ihan runsain mitoin ja mukana oli jopa minua ainakin tuhmuudellaan hieman yllättänyt kohta. En pistä sitä pahakseni, mutta en olisi odottanut niin suorasanaista tekstiä tältä kirjalta, pikemminkin ehkä mieskirjailijan kynästä sellainen olisi voinut olla lähtöisin.

Kirjassa oli kuitenkin paljon kaikkea muutakin kuin romanttista höttöä, jota onneksi väliin mahtui. Siinä oli kerrontaa sotakirjeenvaihtajan arjesta, joka on kaikkea muuta kuin ruusuista. Kunnia ja gloria ja julkisuus on pientä siihen alituiseen vaaraan verrattuna missä niin sotakirjeenvaihtaja kuin rauhanturvaajakin joutuu elämään. Tässä taas nähdään miten kirjat vievät eri maailmoihin, nytkin minut singottiin suoraan sotatantereelle.

Mutta kokonaisuutena kirja oli kuin loistava romanttinen komedia (joita sanalla sanoen rakastan!) siinä oli vauhtia ja ihanaa romantiikkaa. Ehkä juuri siksi pidän chick lit kirjallisuudesta niin paljon, koska pidän romanttisista komedioistakin.

Operaatio Lipstick on Pia Heikkilän esikoisteos. Aihe on hänelle enemmän kuin läheinen, hän on työskennellyt monelle tv-asemalle eri maista, esimerkiksi juuri Afganistanista. Joten kirjassa kerrotut asiat pitävät varmasti hyvin pitkälti paikkaansa - varsinkin ne osat joissa kerrotaan Kabulin oloista.

Jos kaipaat erilaista chick litiä, lue Operaatio lipstick.


+ + + +

8 kommenttia:

 1. Chick lit=kanakirjallisuus

  VastaaPoista
 2. Mullekin tuli tuon elokuvallisuus tästä mieleeni.

  Tykkäsin kirjasta ja tosiaan parasta sarjassaan vähään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee tosiaan mieleen hyvä romanttinen komedia, Bridget Jonesmaisuus on havaittavissa. :)

   Ehdottomasti parasta sarjassaan vähään aikaan, tulen jatkossakin lukemaan Pia Heikkilää ehdottomasti. Kannatti ostaa tämä kirja, tulen lukemaan toisenkin kerran ja kierrättämään tätä kirjaa aktiivisesti.

   Poista
 3. Ovelasti keksitty tapa saada lahja ;D

  Itse en ihan lämmennyt tälle kirjalle, mutta osasin sitä vähän odottaakin, koska en pahemmin lue chick littiä (ei siis ole mitään kys. genreä vastaan, mutta valinta osuu yleensä toisenlaisiin kirjoihin: tosin ajattelin haastaa tämän siivellä itseni lukemaan jo hyllyssä olevat chick lit -kirjani).

  Tämä kirja on kyllä ehdottomasti hyvin mieleenpainuva ja raikkaasti erilainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistinkin että kirjailija itse oli ottanut sinuun yhteyttä, Elegia. :)

   Chick lit on ihan piristävää vaihtelua, mutta ei sitä pelkästään lukisi. Niin kuin ei kyllä dekkareitakaan... mutta tämä oli sarallaan onnistunut kirja. :)

   Poista
 4. Minusta tämä taas ei ollut chick lit -teoksena poikkeuksellinen. Sen sijaan mielenkiintoinen sekoituksena viihdekirjallisuutta ja sotatantereita. Siltä chick lit -osiolta olisin odottanut vähän enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas oli poikkeuksellinen juuri siitä syystä että se oli sekoitus chick litiä ja sotaa. Ei chick lit osio mitenkään maata mullistava ollut.

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!