sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Teemestarin kirja
Emmi Itäranta
265 s. 
2012
Teos
Pitkään on Emmi Itärannan paljon puhuttu esikoisteos odottanut hyllyssäni. Sain sen vajaa vuosi sitten lahjaksi, ja tarkoituksenani oli lukea se pian, tietysti. Mutta aina kaikki ei mene niin kuin pitäisi - tuli varmaankin muita kirjoja, kirjaston lainoja, ja pian ehkä kirja unohtuikin kaikkien muiden teosten sekaan hyllyyn. Nyt kuitenkin, muuttohässäkän keskellä kun kävin läpi hyllyjäni, Teemestarin kirja pomppasi eteeni huutaen "lue minut, lue minut nyt!". Ja minähän luin.

Teemestarin kirja kertoo ajasta, jolloin maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin läpikäynyt ihmiskunta yrittää pärjätä vähällä vedellä, kun sitä säännöstellään jatkuvasti. Entisajoista muistuttavat vain kaatopaikoille keräytynyt vanha tavara, sekä teemestareiden päiväkirjat jotka ovat jäljellä.

Noria, joka on teemestarien sukua, elää tässä maailmassa. On tullut hänen vuoronsa ottaa teemestarin arvo. Samalla hän saa myös omakseen teemestarien salaisuuden.

Voi että. Miksi minä olenkaan antanut näin mahtavan kirjan odottaa hyllyssäni? Tuntuu päätä huimaavalta ajatella, että tämä on Itärannan esikoisteos, ja samalla miettiä mihin kaikkeen kirjailijatar tulee vielä pystymäänkään kirjallisen uransa aikana.

Itäranta on luonut todentuntuisen maailman tulevaisuudesta, maailman joka voi hyvinkin olla jonakin päivänä täyttä totta. Valitettavasti. Minä pääsin helposti tuohon maailmaan, vaikka dystopia ei olekaan minulle sitä kaikkein tutuinta aluetta. Ei niin kovin tuttua, mutta silti niin kovin rakasta.

Tietenkin rakkaimmaksi hahmoksi kirjassa nousi Noria. Hänet oli hyvin kuvattu, hänen sisälleen ja ajatuksiin pääsi helposti. Varsinkin kirjan loppupuolella jännitys nousi äärimmilleen ja pelkäsin Norian puolesta sydän syrjällään.

Teemestarin kirja sopii myös niille, jotka eivät ole dystopiaan tutustuneet. Se on helppo lasku, ja sai ainakin minut janoamaan tätä lajityyppiä lisää.

Muuten - tämä kirja on saanut 50 000 painoksen USA:han! Ja on se sen ansainnutkin.


+ + + + ½

17 kommenttia:

 1. Pidin tästä kirjasta sen hienon rauhallisuuden vuoksi. Keeronta oli yhtä hidasta ja kaunista kuin teeseremonia.

  VastaaPoista
 2. Innostuin Teemestarista, kun höpisin toisaalla jotain liittyen kirjan kansiin. Olin jo tavallaan päästänyt tämän kirjan otteestani, ajatellut ettö eipä kiinnosta. Mutta sitten alkoikin kiinnostaa ja nyt nämä sinun mietteesi luettuani alkoi kiinnostaa vielä enemmän.

  Ehkä aika ei ollut aiemmin oikea, koska olen minäkin suhtautunut dystopiaan hieman nihkeästi. Viime vuoden aikana olen kuitenkin tutustunut tuohonkin genreen hieman enemmän ja tutustumusretket ovat olleet lähinnä vain positiivisia. Että lisää dystopiaa minulle! :) Olen muuten oikein iloinen, että tämä käännetään enkuksi: helpottaa huomattavasti kirjan hankkimista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä höpisit kirjan kansista? Minua ei tuo kansi oikein innosta, hieman tylsähkö. :/ Mutta sisältö on sitäkin upeampi.

   Minunkin pienet retkeni dystopiaan ovat olleet vain positiivisia, tänne lisää kanssa. :) Nyt on joo sinunkin helpompi saada kirja kätösiisi. :)

   Poista
  2. Jenkki- ja brittipainosten kansista oli puhetta naamisryhmässä. Ei mitään kummempaa, mutta innostuin sitten kirjastakin, vaikka periaatteessa olin ajatellut, etten tätä lue. Niin se mieli vaan muuttuilee :D

   Poista
 3. Minäkin olen vetkuttanut Teemestarin lukemista mutta nyt aion ehdottomasti alkaa sen pariin. Jotenkin tuo kirjan kansi ei yhtään houkuta minua lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minuakaan houkuttanut! Mutta usko, Pihi nainen, sisältö on mahtava!

   Poista
 4. Mitä ilmeisemmin tälle on annettava mahdollisuus, vaikka mennään niin kovaa epämukavuusalueelleni kuin vain voi. Sama juttu kuin Pihillä naisella, jos näkisin tämän kirjastossa tietämättä siitä mitään, en kannen perusteella ottaisi kirjaa edes käteeni. Mutta onpa sitä ennenkin pitänyt päästä kannen "ohi" sisältöön kiinni voidakseen ihastua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkään en kannen perusteella valitsisi. Enkä muuten edes nimen. Jotenkin Teemestarin kirja tuo mieleen... no jotain ehkä hieman tylsää. :/ Mutta onneksi olin kuullut tästä niin paljon hyvää, että tajusin pyytää tätä lahjaksi!

   Poista
 5. Vajaa vuosi on mennyt tämän lukemisesta... samanlaisin ajatuksin kuin sinullakin. :) Nyt harmittaa etten ole vielä ehtinyt lukea uudelleen.

  VastaaPoista
 6. Jännä juttu, että jotkin teokset jäävät hetkeksi varjoon ja sitten putkahtavat jossain vaiheessa merkityksellisiksi! Kuule, minun blogissani on haaste sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämäkin vain putkahti ensin mieleeni kun kuulin USA:n painoksesta, ja sitten se putkahti muuttohässäkässä eteeni kirjahyllystä. Kuin taivaan lahjana! :) Kiitos, käynpä kurkkaamassa. <3

   Poista
 7. Tämä on luettava niin pian kuin mahdollista! Kuulostaa ihanalta.

  VastaaPoista
 8. Minä olen ihminen, joka vieroksuu dystopioita, mutta Teemestarin kirjassa Itärannan luoma maailma oli niin todentuntuinen, se maailma voisi hyvin olla oikeasti tulevaisuudessa olemassa, että pidin siitä. Muuten Teemestarin kirja oli hieno teos! :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!