tiistai 28. tammikuuta 2014

Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Amerikkalainen
Meri Kuusisto
250 s. 
2014
Otava


Arvostelukappale

 Kun näin kuvailun Amerikkalaisesta kevään kirjakatalogissa, en epäroinyt. Tämä on luettava! Pyysinkin sitä arvostelukappaleeksi, koska se kiinnosti niin kovasti. Juoni nimittäin vakuutti minut aivan täysin, sekä myös se, että luvassa oli humoristista menoa.

Niin. Susette löytää pesulasta amerikkalaisen jalkapallon, ja ottaa sen omakseen. Hän alkaa pitää sitä vauvanaan, pukee potkupukuun ja laittaa vaipat. Kuljettelee rattaissa. Miten ympäristö siihen suhtautuu, ja kestääkö Suseten pää?

Hermanni asuu katolla. Hän on pyrkinyt muuttamaan elämänsä ajan ylempiin ja ylempiin kerroksiin, ja nyt kun hänen asunnossaan on putkiremontti, hän on muuttanut katolle.

Tarvitseeko sitä enempää kertoa, että huomaatte miten Kuusiston mielikuvitus on päässyt kukkaansa hänen luodessaan näitä henkilöitä? Ihailin aivan suunnattomasti kirjailijaa tätä lukiessani: ensinnäkin tuo mielikuvitus. Molemmat henkilöhahmot ovat mahtavia, ja pidin suuresti heistä kummastakin. Toisekseen, huumori. Hirtheinen huumori, joka minuun kolahti. Kovaa.

Vaikka kirjassa on paljon huumoria, on siinä omaa traagisuuttakin. No, tietenkin siinä on. Kertoohan se ihmisestä joka ottaa amerikkalaisen jalkapallon lapsekseen, ja ihmisestä joka asuu yksin katolla ja pelkää mennä kauppaan tai mihin tahansa muualle. Traagisuudella ja surkeudella ei kuitenkaan mässäillä - se tuodaan esiin tosiasioina.

Meri Kuusisto on muuten esikoiskirjailija, joka sijoittui Amerikkalaisen käsikirjoituksellaan Otavan Pentti Saarikoski kirjoituskilpailun toiseksi! Toivottavasti Kuusistolla on jo seuraavasta kirjasta ajatus mielessä, minä pidin tästä suuresti.

★★★★½

3 kommenttia:

  1. Hei, minustakin kirjailijan mielikuvitus uskomaton ja mikä huumori! Uusi tähti syttynyt??

    VastaaPoista
  2. Voisi upota myös minulle. Vallattoman kuuloista, mutta tosiaan myös vakavaa.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!