perjantai 21. helmikuuta 2014

Will Wiles: Puulattian kunnossapito

Puulattian kunnossapito
Will Wiles
Suomentanut Seppo Raudaskoski
290 s.
2012
Moreeni

Arvostelukappale

Miksi Puulattian kunnossapito juuri nyt? No, kun selailin hyllyjäni maratonia varten, silmiini osui tämä kirja. Se on odottanut lukemistaan jo hetken, mutta nyt kiinnostuin siitä yhä enemmän, jonkun bloggarikollegani sanoessa tämän olevan kerrassaan mainio kirja. Maratonihan ei luonnistunut niin kuin piti, mutta mitä siitä - lukea voi milloin vaan.

Tarinan kertoja ja sankari matkustaa tuntemattomaksi jäävään maahan Lontoosta huolehtimaan ystävänsä Oskarin asunnosta ja kissoista. Siinäpä se juoni onkin tiivistettynä - hienoudessaan. Oskar on pedantti ja tarkka asunnonsa siisteydestä, ja ennenkaikkea vaivalla teetetyistä puulattioistaan. Miten sankarimme onnistuu pitämään lattian siistinä ja vaurioitta?

Tarinan perusjuoni on yksinkertainen ja uskomattoman hieno. En olisi välttämättä arvannut kirjan mukaansatempaavuutta ennen kuin aloitin sen - ja ennenkaikkea, sen hauskuus tuli minulle aivan puskista. Wiles on luonut kirjan, joka naurattaa. Todella.

Mutta se sai minut myös elämään tarinan mukana. Tarinan kertoja on harvinaisen epäonninen kaveri. Tuntuu että kaikki, mitä hän Oskarin asunnossa tekee, epäonnistuu jotenkin. Ja siihenhän tämä tarina pohjautuukin. Siihen, miten hankalaa puulattian kunnossapito onkaan.

Tuntui että vuoroin hihittelin itsekseni, ja vuoroin sitten pudistelin päätäni tarinan kertojan kömmähdyksille. Joita riitti. Mutta olen kerrassaan tyytyväinen että pyysin kirjasta arvostelukappaletta, sillä voin lämpimin mielin antaa tämän luettavaksi jollekin läheiselleni.

Suosittelen!

★★★★

6 kommenttia:

 1. Taisin olla minä, joka kehui kirjaa mainioksi. :) Ja nyt olen tosi iloinen että luit sen. Minä luin tämän viime vuonna mutta en silloin ehtinyt blogata. Pitäisi kyllä jossain vaiheessa, lainasin kirjan taannoin uudelleen varta vasten kirjankansikuvaa ajatellen. :) Hauska, hyvin kirjoitettu kirja, jota tosiaan suosittelee mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisitpa hyvin olla sinä. :)

   Tätä kyllä suosittelee mielellään, juoni oli yksinkertaisuudessaan mukava.

   Poista
 2. No on kyllä erikoinen juoni, kaikessa lyhykäisyydessään. En kuitenkaan epäile etteikö siitä saisi huumoria aikaiseksi :)

  VastaaPoista
 3. Mietin ensin bloggauksen otsikon nähdessäni, että mitäs meidän lukutoukka on mennyt lukemaan: jotain remonttikirjaako :D Vaan ei sentään. Enpä ollut tästä(kään) kirjasta ennen kuullut, mutta onneksi kuulin nyt. Vaikuttaa varsin mehukkaalta kirjalta ja sen huumori sellaiselta, joka varmasti uppoaisi minuunkin.

  Tämän saanen helposti käsiini, kun on alun perin enkunkielinen, joten ei muuta kuin metsästämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin ensin kun näin tämän, että mitä hittoa, remonttikirja! Mutta kun tutustuin siihen paremmin niin tajusin että hei, tämähän voi olla hyvä. Ja se oli. Metsästä käsiisi ihmeessä, luulen että pidät. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!