lauantai 21. toukokuuta 2016

Deborah Levy: Uiden kotiin

Uiden kotiin
Deborah Levy
Suomentanut Laura Vesanto
144 s. 
2016
Fabriikki kustannus
Arvostelukappale kustantajalta


Yhtä paljon kuin ilahdun minulle uusien kirjailijoiden löytämisestä, ilahdun myös minulle uusista kustantamoista. Mistähän johtuukin että tämän kevään aikana olen löytänyt useamman kiinnostavan kustantamon? Todennäköisesti seuraan nykyään kirja-alaa niin tiukasti, että maailmaani astelee näitä kiinnostavia kustantamoja tavallista tiuhempaan. Yksi näistä on Fabriikki kustannus, joka vaikuttaa kertakaikkiaan todella kiinnostavalta löydöltä.

Fabriikki kustannuksen ensimmäisiä julkaisuja on Deborah Levyn suomennos Uiden kotiin. Levyn pienoisromaani kertoo kuuluisasta englantilaisrunoilijasta, Joe Jacobsista, joka lomailee Nizzassa huvilassa perheensä ja tuttavapariskuntantasa kanssa. Sattumien kautta paikalle ilmaantuu lisää väkeä, jotka sekoittavat lomaa omalla kummallisella tavallaan.

Vaikka Deborah Levyn pienoisromaanin juoneen on paikoin hieman hankala tarttua, se kuitenkin omalla tavallaan vie mukanaan. Uiden kotiin on kerronnallisesti erittäin vahva kirja, ja sitten kun se nappaa mukaansa ja kirjan hahmot avautuivat minulle, niin... se todellakin vie mukanaan. Vaikka en olisi osannut ajatella kirjaa yhtään paisutettuna, tuntui silti 144 sivua liian lyhyeltä. Näin hienoa kerrontaa, näin hieno kirjailija, joko tämä loppui? Toivottavasti Fabriikki suomentaisi pian Levyä lisää!

Uiden kotiin on omalla tavallaan jännittäväkin teos. Vaikka jännitys ei ole kirjan keskeinen osa, on se kuitenkin siellä sivussa, omalla psykologisella tavallaan. Levy onkin tuonut kirjaan monta asiaa, jotka tekevät pienoisromaanista omalla tavallaan suuren: ja niin hienon.

Uiden kotiin ottaa lukijaltaan, se vaatii keskittymistä ja antautumista. Mutta se myös antaa, se antaa nautinnon hienosta kerronnasta, Laura Vesannon taidokkaasta suomennoksesta ja aidoista henkilöhahmoista. Kiitos, Fabriikki kustannus että tutustutit minut Deborah Levyyn!

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että sinäkin pidit. Minä viihdyin tämän seurassa. Miltei alusta lähtien osasin olla varuillani. Haluan lukea lisää tältä kirjailijalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla, tässä kirjassa oli kyllä sellainen tunnelma että jotain suurta tulee tapahtumaan. Minäkin haluan ehdottomasti lukea lisää Levyä!

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!