keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Marja-Leena Tiainen: Viestejä koomasta & arvonta!

Viestejä koomasta
Marja-Leena Tiainen
210 s. 
2016
Tammi

Ostettu


Lukumaratonin purkupinossa on vielä pari hyvää kirjaa, sitten tämäkin urakka on ohi. Tavallaan on ollut mukavaa muistella maratonhetkiä ja hyviä lukukokemuksia, mutta kaikkein mieluiten pitäisin kiinni tilanteesta jolloin bloggauspinoa ei olisi lainkaan tai se olisi yhden kirjan paksuinen. Nyt pino oli korkeimmillaan kamala, vielä kun siihen lisättiin Suomi lukee -sivulle blogattavat kirjat.

Luin maratonilla Kirjan ja ruusun päivänä ostamani Marja-Leena Tiaisen uuden nuortenkirjan. Tiesin jo pitkään ennen teemapäivää minkä kirjan nappaisin kirjakaupasta mukaani, sillä olin huomannut että Tiaisen romaani ilmestyisi aivan niinä päivinä. Hieman vain jännitti, ehtisikö kirja kirjakauppaan viikonlopuksi... onneksi sain sen mukaani! Lukekaa bloggaus loppun, sillä jollakin teistäkin on mahdollisuus saada kirja omaksi...

Viestjä koomasta kertoo nuoresta Silvasta. Se kertoo yhdestä kesästä, jolloin Silva painostetaan hyppäämään sillalta alas veteen, eikä hän nousekaan heti pinnalle: tyttö vajoaa koomaan ja joutuu sairaalaan. Kirja kertoo onnettomutta edeltävistä tapahtumista, mutta ennen kaikkea se kertoo ajasta, jolloin Silva havahtuu Kooma -nimisessä paikassa. Hän tutustuu siellä toisiin, kuolemanvaarassa oleviin nuoriin ja saa siellä tehtäväkseen viedä viestejä elossa oleville ihmisille. Jokainen viesteistä on omalla tavallaan tärkeä, ja se muuttaa jollain tapaa saajansa elämän. Silva herää kummissaan, mitä hänelle on tapahtunut, mikä Kooma oli?

Viestejä koomasta on todella hieno kirja. Se seikkailee todellisuuden ja fantasian rajamailla, sillä jotakin fantasianomaista kirjassa minusta oli. Lukija viedään toiseen todellisuuteen ja toiseen maailmaan, niin kuin viedään Silvakin. Siinä missä Silva saa pysytellä elämän syrjässä kiinni, täytyi minunkin yrittää pysyä kiinni todellisuudessa lukiessani kirjaa. Ja yrittää välttyä kyynelehtimästä, sillä Tiainen oli tähänkin romaaninsa onnistunut saamaan kovin liikuttavia asioita.

Viestejä koomasta keikkuu todellisuuden ja fantasian rajamailla, mutta se on myös eräänlaine kasvukertomus. Tarinan aikana Silva kasvaa mielettömästi, siinä missä tarinan alussa hän oli vähän sellainen huithapeli joka teki mitä tykkäsi, niin kirjan lopussa hän on aivan jotain muuta. Se olikin todella tärkeä asia tässä kirjassa, sillä se osoittee nuorellekin lukijalle miten ihminen voi muuttua. Ja silloinkin, kun Silva muuttuu, hänestä ei tule mikään nössö vaan älykkäämpi nuori nainen joka hyväksyy muut.

En varmaankaan ole ainoa aikuinen joka pitää suunnattomasti Marja-Leena Tiaisesta. Eikä häntä voi olla arvostamatta, onhan hän kirjoittanut niin mielettömän määrän kirjoja - joista minä olen lukenut vain murto-osan. Aikuisten romaaneja en ole lukenut lainkaan, mutta lupaan, otan vahingon takaisin! Kuitenkin hänen nuortenkirjoissaan on muutama sellainen, jotka ovat jääneet vahvasti mieleeni ja jotka olen lukenut uudelleen ja uudelleen. Esimerkiksi Rakas Mikael ja 2013 ilmestynyt Khao Lakin sydämet ovat olleet sellaisia jotka ovat tehneet suuren vaikutuksen. Tiaisella onkin tapa ottaa nuortenkirjoihinsa väkevät, vahvat aiheet joista hän kirjoittaa hienosti. Niin hän on tehnyt jälleen kerran, ja tekee sen - jälleen kerran - mahtavasti.

Minusta Viestejä koomasta on kirja niin aikuisille kuin nuorillekin. Se on nuorille vahva kirja Silvasta johon voi helposti samaistua, ja aikuisille se on taas jo kaunokirjallisestikin hieno kurkkaus nuoren pään sisään - ja todellisuuden rajalle. Kyllä, todella lämmin suositus Lukutoukalta!

Nyt sinulla on mahdollisuus saada kirja omaksesi: arvon yhden kappaleen Viestejä koomasta kirjaa. Tällä kertaa arvontaan pääsevät mukaan vain ne, jotka ovat Lukutoukan kulttuuriblogin rekisteröityneitä seuraajia ja mukaan lasketaan totta kai myös uudet seuraajat. Jokainen osallistuja saa yhden arvan, ja arvontatapahtuu epäonnen päivänä, perjantaina 13.5. kello 18. Onnea arvontaan!

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta!Tiainen ei soittele mitään kelloja, joten en ole häneltä varmaan mitään lukenut. Osallistun toki myös arvontaan :)

  VastaaPoista
 2. Tiedän tunteen kun bloggauspino on suuri... tällä hetkellä itselläni on kaksi kirjaa bloggaamatta ja sekin tuntuu valtaisalta. Kunpa ehtisi blogata aina heti!

  Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, joten olen mukana arvonnassa. Pitäisi muutenkin taas tsempata nuortenkirjojen kohdalla.

  VastaaPoista
 3. Blogattavien pino on tuttu näky täälläkin. Tällä hetkellä tosin ei ole yhtään jonossa, mahti fiilis! :)

  Tätä kirjaa olen vilkuillut moneen kertaan. Idea on houkuttelevan erikoinen, mutta olen vähän jännittänyt toteutusta. Kuulostaa kuitenkin siltä, että kirja on onnistunut, joten olen yhdellä arvalla mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 4. Voisin osallistua tämän arvontaan :) Olen nyt jo muutamasta eri paikasta tästä kuullut, ja vaikuttaa aika mielenkiintoiselle. Sellaiselle minkä voisi itsekin lukaista, vaikka nuortenkirjoja aika harvoin luenkin. En ole tainnut lukea Tiaiselta aiemmin mitään.

  VastaaPoista
 5. Yhden selkokielisen olen Tiaiselta lukenut ja tämä kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Ollaanpa mukana, vaikka luettavien pino sen kuin kasvaa... Enää ei oikein tiedä, uskaltaako edes toivoa voittavansa :D

  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoiselta vaikuttaa, joten pakkohan sitä on arvontaankin osallistua. :)

  VastaaPoista
 7. Vaikuttaa kiinnostavalta, ja aivan ihana kansikin kirjalla.
  Mukana arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoselta kirjalta, pitää varmaan itsekin lukea. :) En tälläkertaa osallistu arvontaan.

  VastaaPoista
 9. Mukana arvonnassa, voisi olla juuri omaan yliluonnollisuuteen sopiva kirja

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!