maanantai 2. toukokuuta 2016

Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko

Miia Martikaisen kärsimysviikko
Nelli Hietala
161 s. 
2016
Karisto

Kustantajalta


Aika palata bloggausten osalta aikaan edelliseen viikonloppuun ja vapun lukumaratoniin. Lukumaratonilla luin enimmäkseen lasten- ja nuortenkirjoja, ja jokainen lukemistani kirjoista oli omalla tavallaan niin hyvä että päätin tehdä jokaisesta oman bloggauksensa. Näin saan kirjat paremmin esille, kuin vain lyhyellä kommentoinnilla maratonin lomassa. Esimerkiksi Miia Martikaisen kärsimysviikko yllätti minut todella positiivisesti!

Kirja kertoo nimensä mukaisesti Miia Martikaisesta, 17-vuotiaasta tytöstä, joka kypsyy vanhempiensa kanssa mökillä. Myrsky tuo mukanaan yllätyksen, kun rantaan ajautuu Miian ikätoveri Taneli isänsä kanssa - heidän veneestään on loppunut bensa ja kaksikko joutuu jäämään saareen. Taneli ja Miia lähtevät satamaan täyttämään bensakanisteria, ja he ajautuvatkin omaan, vuorokauden mittaiseen seikkailuunsa.

Miia Martikaisen kärsimysviikko on juuri sellainen kesäinen, kepeä ja hauska ihmissuhdeseikkailu nuorille, joita voin lämpimästi suositella riippukeinulukemiseksi. Kirja kyllä vaatii nuorekkaan mielen, joten ihan kelle tahansa aikuiselle en sitä suosittele - mutta minä nautin siitä. En ole kirjan kohderyhmää vaan paljon vanhempi, mutta jo se todistaa, että kirjasta voi nauttia vanhempikin lukija. Olenkin vankasti sitä mieltä että lasten- ja nuortenkirjoista voivat nauttia myös aikuiset, kunhan vain asettaa niitä lukiessaan aivot oikeaan asentoon. Aina ei pidä tuijottaa ikäsuosituksia vaan lukea muutakin!

Jos ajattelen Miia Martikaisen kärsimysviikon kohderyhmää, ajattelen 14-18 vuotiaita tyttöjä. Ihan nuorimmille tytöille kirja ei ole mielestäni tarkoitettu, mutta itse olisin varmasti yläkoulu ikäisenä kirjasta tykännyt kovasti. Tiedän että teini-ikäisissä nuorissa on paljon niitä, jotka haluavat lukea vakavampia nuortenkirjoja, eikä Nelli Hietalan kirja sellainen ole - suosittelen kuitenkin heillekin tätä kirjaa kesälukemiseksi, sillä välillä on mukava lukea jotain kevyempää, sujuvasti kerrottua, paikoin hauskaakin kirjaa.

Sujuva kerronta onkin yksi Nelli Hietalan romaanin vahvuus. Toisena Miia Martikaisen kärsimysviikon vahvuutena pidän ihmissuhdekerrontaa: Tanelin ja Miian suhteessa on herkkyyttä, tunteita ja flirttiä - juuri sitä mitä kesä tuo tullessaan monille nuorille. En paljasta liikaa Tanelin ja Miian suhteesta, mutta kokonaisuudessaan heidän suhteensa (ja koko tarina) on juuri sitä: kesäinen.

Mitään vakavaa tai masentavaa Miia Martikaisen kärsimysviikko ei lukijalleen anna, vaikka kirjan nimessä kärsimysviikosta puhutaankin. Luulenkin että kirjailija on halunnut kujeilla kirjan nimessä, sillä jotain kujeilevaa on Miian hahmossa muutenkin. Hän on räväkkä ja vauhdikas nuori nainen, joka hymyilyttää persoonallaan.

Suosittelen kirjaa lämpimästi, ennen kaikkea kohderyhmälle! Pojille Miia Martikaisen kärsimysviikko ei suoranaisesti ole, mutta ehkäpä joku poika tahtoo tähän tarttua tutustuakseen tytön sielunmaisemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!