sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi

Kristallipalatsi
Anna-Kaari Hakkarainen
345 s. 
2016
Tammi

Arvostelukappale kustantajalta


Olen innoissani seurannut tänä viikonloppuna eri somekanavilta tuttujen kirjaihmisten päivityksiä Turun kirjamessuilta. Innoissani ja hieman kateellisena, sillä kuvat ja muut päivitykset saavat aikaan kaipauksen messuhulinaan - onneksi posti toi mukanaan bloggaripassin Helsingin kirjamessuille, joihin ei ole enää pitkä aika. Sitä odotellessa!

Sitä odotellessa voi nauttia kirjoista, syksyn uutuuksista ja vanhemmista helmistä. Eilen illalla, tuulen tuivertaessa ulkona, luin Tove Janssonin novellikokoelman Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Edellisestä lukukerrasta oli kulunut aikaa ja tuntuu että nuo tarinat antavat jokaisella lukukerralla jotain uutta ja jotain suurta. Niin kuin monet muutkin hienot kirjat.

Hieno kirja oli myös Anna-Kaari Hakkaraisen uusi romaani Kristallipalatsi. Kirjan aihe oli jo sellainen joka veti minua puoleensa sillä kyllähän minua aina kiinnostaa romaani jossa on bloggari keskeisessä roolissa. Kristallipalatsin keskeinen henkilö Dora ei tosin ole kirjabloggari vaan pitää lifestyle-blogia, mutta se millaisen hahmon Hakkarainen on Dorasta muovannut on kertakaikkiaan herkullista.

Dora tavoittelee kamerallaan täydellisiä hetkiä ja hänen arjestaan onkin tullut eräänlaista näytelmää. Mikä on aitoa, vai onko mikään? Doran blogia eksyy lukemaan yksinäinen tutkija joka tutustuu lifestyle-bloggaamisen maailmaan ja alkaa pakkomielteisesti seurata Doraa. Sitten on vielä Pauliina joka tahtoo tehdä itsestään täydellisen, hinnalla millä hyvänsä. Kaiken taustalla on Oscar Wilde, omassa maailmassaan ja omissa mietteissään. Kuka on kuka ja mikä on aitoa? Kuka rakastaa ketä?

Anna-Kaari Hakkaraisen romaani ei ole varmasti hyvää luettavaa pelkästään meille joille blogimaailma on hyvin tuttu. Se on kaiken kaikkiaan hieno romaani johon Hakkarainen on luonut herkulliset, oikeastaan omalla tavallaan herkullisen kummalliset hahmot. Jokaisessa hahmossa on omat outoutensa, omat vikansa ja asiat jotka ärsyttivät ainakin minua. Kaikkein eniten ärsytyksen sai nousemaan pintaan bloggari-Dora, jonka luulen olleen kirjailijan tarkoituskin. Dora on mitä on, jonkinlainen kärjistys lifestyle bloggarista. Vaikka Dora ärsytti minua hän sai pintaan myös naurua, sillä Hakkaraisen luomassa hahmossa on jonkinlaista mustaa huumoria.

Ennen kaikkea Kristallipalatsi on romaani tästä päivästä ja tämän päivän ihmisistä. Siitä miten nykypäivänä itsensä löytäminen ei olekaan niin yksinkertaista. Ei ole helppoa löytää itseään ja kenties vielä vaikeampaa löytää rakkautta. Miten olla aito itselleen, miten olla aito jollekulle toiselle? Dora tahtoo olla jotakin miehelleen mutta ehkä vielä enemmän lukijoilleen - minulle päällimmäiseksi kysymykseksi jäi yrittääkö hän edes olla aito? Vai yrittääkö hän olla jotain aivan muuta kuin on? Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun lifestyle-bloggarin kommentti kirjasta, miten he suhtautuvat Hakkaraisen luomaan Doraan.Uskaltavatko he nauraa Doralle?

Hakkarainen kertoo tarinaa tavalla joka tekee lukemisesta nautinnon. Välillä nauroin, välillä ärsyynnyin Dorasta ja hänen käytöksestään suunnattomasti. Mutta jo se, että kirja herättää suuria tunteita, se on hienoa. Kristallipalatsi on taas yksi tämän syksyn hienoista kotimaisista uutuuksista joita tahdon hehkuttaa, joista tahdon viedä sanaa eteen päin.

11 kommenttia:

 1. Juuri eilen luin Hakkaraisen aiemman kirjan, Purkauksen. Vaikka Purkaus ei ollut mielestäni aivan napakymppi, siitä aisti että Hakkaraista kannattaa seurata, siinä on kehittyvä kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, minä en ole Purkausta kai lukenutkaan. Se oli jossain vaiheessa kirjastosta lainassa mutta jäi lukematta. Hakkaraisen kirjat taitavat olla keskenään aika erilaisia, mutta tätä voin kyllä suositella! :)

   Poista
 2. Kristallipalatsi vaikuttaa mielenkiintoiselle. Marika tuossa yllä mainitsee Purkauksen ja minäkin luin Purkauksen ja pidin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, minäkin aion jossain vaiheessa lukea Purkauksen, Hakkaraisen tyyli tuntui vakuuttavalta.

   Poista
  2. Suosittelen, siinä oli kiva jännite :-)

   Poista
 3. Kiva kuulla, että tykkäsit kirjasta. Minulla se odottaa lukemista, kun menen kirjamessuilla Hakkaraisen lukupiiriin.

  VastaaPoista
 4. Taitaa olla aika erilainen kuin Purkaus? Ainakin kovin erilaiseen maailmaan sijoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, minä en ole Purkausta (vielä!) lukenut, joten en osaa sanoa. Luulen että nämä ovat aika erilaisia, mutta ehkä Hakkaraisen tyyli on läsnä molemmissa.

   Poista
 5. Käväisin tänään kirjamessuilla ihan vaan 'turistina'... En hirveästi tykkää ruuhkaisista paikoista, mutta kivaa oli!

  Blogimaailmaan sijoittuva kirja kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, minäkään en yleensä pidä ihmispaljoudesta mutta jotenkin kirjamessut vetävät aina hurjasti puoleensa. <3 Tässä oli tosiaan kiinnostava maailma ja hieno tyyli!

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!