keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja

Professori ja taloudenhoitaja
Yoko Ogawa
Suomentanut Antti Valkama
286 s. 
2016
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta


Mikä kirjasyksy tämä onkaan, mitä helmiä lukutoukan käsiin sattuukaan kirja toisensa perään! Yksi helmistä on ehdottomsati Yoko Ogawan Professori ja taloudenhoitaja, kirja joka kiinnosti kyllä minua jo etukäteen. Kirja oli silti erittäin positiivinen yllätys, sen lukeminen oli sitä parhainta lukemisen riemua joka toi lämpöä viileään syksyyn.

Kirja kertoo iäkkäästä professorista, miehestä jonka muisti ulottuu ainoastaan kahdeksankymmenen minuutin päähän. Professori tarvitsee totta kai arkeensa apua ja hänen avukseen palkataan taloudenhoitaja. Taloudenhoitajalla on myös 10-vuotias poika, "Juuri", joka päätyy myös käymään päivittäin professorin luona. Näiden kolmen välille kehittyy ainutlaatuinen ja lämmin suhde, professorin lyhyestä muistista huolimatta.

Professori on nimen omaan entinen matematiikan professori, jonka kautta Yoko Ogawan romaani saa vahvasti matemaattisen hengen. Tarinan varrella ratkaistaan yksi jos toinenkin matemaattinen pulma ja niin taloudenhoitaja kuin Juurikin saavat ratkaistavaksi matemaattisia tehtäviä. Minulle matematiikka ei ole ikinä ollut hirveän helppoa eikä oikein millään tapaa läheistä mutta se ei kirjaa lukiessa todellakaan haitannut. Enemmän koin tärkeäksi romaanin inhimillisyyden ja lämmön, sen mikä paistaa näiden kolmen välisestä todella ihanasta suhteesta.

Professori ja taloudenhoitaja ei ehkä ole hirvittävän tapahtumarikas romaani, mutta se on silti omanlaisensa lukunautinto. En ole ainoa joka kirjasta on nauttinut, sillä Ogawan romaania on luettu useammassa blogissa jo ennen kirjan suomentamista ja Ulla on lukenut tämän suomennoksen. Kirjasta on lähestulkoon poikkeuksetta pidetty, enkä ihmettele. Ogawan kerronnasta on helppo pitää ja ainakin minulla se osui lukuhermooni - ja sydämeen. Hyvä ihmissuhdekuvaus toimii aina ja Ogawa on tässä taitava.

En voi näin jälkikäteen olla varma olisinko tarttunut kirjaan jos olisin sen tiennyt sisältävän näin paljon matematiikkaa. En ole varsinaisesti allerginen aiheelle, mutta se ei sanottavammin kiinnosta minua. Olen kuitenkin onnellinen etten tajunnut asiaa ennen kirjan lukemista - olisin muuten menettänyt paljon.

Professori ja taloudenhoitaja on ehdottomasti yksi kirjasyksyn parhaista käännösromaaneista. Lämmin, kaunis ja sieluun osuva teos - jossa on todella hieno suomennos.

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!