keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Iitu Ahonen: Hervannan kolmiossa

Hervannan kolmiossa
Iitu Ahonen
303 s. 
2016
Nordbooks

Arvostelukappale kustantajaltaAiemmin tänään kirjoitin Professorista ja taloudenhoitajasta, kirjasta joka oli erittäin myönteinen yllätys. Ja nyt kirjoitan toisesta positiivisesta yllätyksestä, Iitu Ahosen esikoisromaanista, jota luin ilolla.

Iitu Ahosen esikoisromaani kertoo Tampereen Hervannassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta. Solukämpästä, jossa asuu kolme nuorta miestä jotka ovat kovin erilaisia keskenään. Miki ravistelee jatkuvasti isänsä edellisille vuosikymmenille jääneitä arvoja, Marlon yrittää selvitä tyttöystävänsä kanssa joka tahtoisi sitoutua pysyvämmin ja Anssi pelkää ulkomaailmaa - hän tahtoisi vain pelata, pelata ja pelata. Nämä kolme toisilleen entuudestaan tuntematonta nuorta miestä laitetaan saman katon alle, eikä konflikteilta voida välttyä.

Hervannan kolmiossa on samaan aikaan hauska ja silti jollain tapaa ymmärtävä ja syvällinenkin romaani. En voi olla ihmettelemättä kuinka Iitu Ahonen onnistuu niin hyvin sukeltaa nuorten miesten sieluun ja mielenmaisemaan, sillä hän tekee sen todella taitavasti. Ihailenkin usein paljon juuri sellaisia kirjailijoita jotka kuvaavat taitavasti toista sukupuolta tai vaihtoehtoisesti sellaista ihmistä jotka ovat kaukana heistä itsestään. Ahonen kuvaa hienosti kolmea erilaista nuorta miestä joista kaksi sai minun täydet sympatiani.

Hahmoista Miki ja Anssi tulivat jollain tapaa minulle läheisiksi, saivat vuoroin hymyilemään ja vuoroin voivottelemaan. Egoistinen Marlon taas... Hänelle lähinnä pudistelin päätäni, sillä hän olisi varmasti sellainen ihminen jonka kanssa en oikeastikaan tulisi toimeen. Varsinkin Mikin kanssa meillä taas juttua riittäisi, enkä Anssiinkaan törmätessäni häntä väistelisi vaan yrittäisin saada jutun juurta aikaiseksi.

Hervannan kolmiossa on nuortenkirja, muttei se silti varmasti aivan nuorimmille lukijoille sovi. Kirja voisi miellyttää yläkoulua päättäviä tai ammattikoulua ja lukioa aloittelevia, omaa elämää suunnittelevia nuoria. Varmasti hieman vanhemmatkin Ahosen esikoisromaanista pitäisivät, sillä Hervannan kolmiossa on myös kuvaus itsenäisyyden aloitusaskeleista. Kenties Ahonen on käyttänyt tässä hyväksi omia kokemuksiaan, sillä jotenkin mielsin hänetkin nuorehkoksi kirjailijaksi, vaikken Iitu Ahosen ikää googlettamalla löytänytkään.

Itse luen laajasti monen ikäisille suunnattua kirjallisuutta joten minäkin luin kirjaa mielelläni. Haluankin vinkata kirjasta myös vanhemmille joiden lapset ovat itsenäistymässä ja muuttamassa kotoa, niin elävästi Ahonen poikien omaa elämää kuvaa. Hervannan kolmiossa ei ole sidottu sukupuoleen; luulen että kirjan parissa viihtyvät niin nuoret tytöt kuin pojatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!