maanantai 24. lokakuuta 2016

Karoliina Sallinen: Tee se itse -vauva

Tee se itse -vauva
Karoliina Sallinen
239 s. 
2016
Bazar

Arvostelukappale kustantajalta


Ajattelin aluksi että Karoliina Sallisen esikoisromaanin lukeminen olisi iso harppaus mukavuusalueeltani, muttei se loppujen lopuksi ollutkaan. Toki Tee se itse -vauva kertoo raskausajasta ja vanhemmuudesta joka on minulle aivan vieras osa alue, mutta toisaalta - Sallinen tekee sen niin ihastuttavan huumorin voimin että se toi kirjan lähelle minuakin.

Tee se itse -vauva kertoo Usvasta ja Juhasta. Se kertoo ajasta joka alkaa, kun he alkavat yrittää lasta ja lopulta raskaustesti näyttää positiivista. Ennen kaikea tämä oli kirja raskausajasta, siitä millaista on odottaa lasta - ääneen pääsee tällä kertaa äidin lisäksi myös isä. Molemmille raskausaika on jotain uutta ja hämmentävää, tunteiden mennessä vuoristorataa. Esimerkiksi kun Usva pitkästyy koko vauvahommaan ja Juha vetää paniikkikännit, joutuu parisuhdekin välillä melkoiseen vuoristorataan.

Kun omaan elämään ei ole vauva-arkea ikinä kuulunut eikä tulekaan kuulumaan voisi Tee se itse -vauvan kuvitella olevan melkoisen vaivaannuttavaa luettavaa. Kiinnostuin Karoliina Sallisen kirjasta juuri sen takia, että haluan haastaa itseäni välillä, astua pois mukavuusalueelta. Mutta kuten alussa sanoin, Sallisen esikoisromaanin kanssa minun ei tarvinnut vaivaantua, ei tarvinnut miettiä miksi ihmeessä juuri minä tätä luen. Minä vain nauroin, hymeksin, hymyilin ja hihitin. Tee se itse -vauva sopii varmasti kuin nenä päähän äitien ja tulevien äitien luettavaksi, mutta kyllä se sopii tällaisellekin ikisinkulle.

Tee se itse -vauvassa höysteenä on kuvitus. Kuvitus oli todella iloinen yllätys, yllätys jota en ollut osannut odottaa. Kirjan mustavalkoisen, persoonallisen ja omalla tavallaan hauskan kuvituksen on taiteillut Sanni Kariniemi ja se totta kai sopii yksi yhteen kirjan juonen kanssa. Lisäksi se jotenkin sopii hyvin Karoliina Sallisen kirjalliseen tyyliin, enkä voisi ajatellakaan tätä kirjaa ilman kuvitusta.

Karoliina Sallisen pitämä Kolmistaan -perheblogi on varmasti monelle tuttu. Itselleni perheblogien maailma on täysin vieras, joten Sallisen blogikin tuli tutuksi vasta kirjan luettuani. Ehkä vierailen siellä toistekin, sillä blogissa on läsnä sama mukava tyyli jolla hän on kirjoittanut esikoisromaaninsakin. En siis lainkaan ihmettele että Kolmistaan on noussut suosioon!

Tee se itse -vauva sopii kevyeksi välipalaksi varmasti monenlaiselle lukutoukalle, joka ei aihetta kavahda. Aivan ensinnä suosittelen kirjaa vahvasti heille jotka suunnittelevat vauvaa tai ovat raskaana. Karoliina Sallinen käsittelee raskausaikaa nimittäin räväkästi ja hauskasti, karttamatta kuitenkaan sitä ettei vauvan odottaminen koko ajan ole hauskaa tai kivaa. Mutta kyllä meille muillekin Tee se itse -vauva on hyvää luettavaa - toki äideille, mutta myös meille muille. Jotka nautimme hyvästä huumorista ja hyväntuulisesta kerronnasta.

1 kommentti:

  1. Moikka :) Olen samaa mieltä, että kirja sopii nimenomaan kevyeksi välipalaksi vaikka dekkareiden välillä myös meille, joille vauva-arki ei ole henkilökohtaisesti ajankohtainen.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!