lauantai 8. lokakuuta 2016

Jouni Hynynen: Kadonnutta tavaraa etsimässä

Kadonnutta tavaraa etsimässä
Jouni Hynynen
250 s. 
2016
Like

Ostettu e-kirja


Voi sinua, Jouni Hynynen. Mies jota olen ihaillut monella tapaa jo monen vuoden ajan, musiikillisesti, kirjallisesti ja (tunnustettakoon se nyt) myös ulkonäöllisesti. Heviaikoinani Kotiteollisuus oli yksi ykkösbändeistäni ja se on niitä bändejä joita kuuntelen vieläkin mielelläni vaikka muuten kuuntelemani musiikki onkin aika pitkälti muuttunut hevivuosista.

Silti Kotiteollisuuden musiikin ohi ovat kiilanneet Jouni Hynysen julkaisemat kirjat. Vaikka Kadonnutta tavaraa etsimässä onkin Hynysen ensimmäinen romaani olen silti nauttinut myös hänen edellisistä teoksistaan. Mutta ai ai, tämä kirja. Tästä teoksesta tavoitin Kotiteollisuuden musiikin, Hynysen asenteen ja olemuksen ja nautin kirjasta kuten kunnon lukutoukan kuuluukin hyvästä kirjasta nauttia.

Kadonnutta tavaraa etsimässä kertoo Koposesta, keski-ikäisestä muusikosta.Keikkoja ei tosin hirveästi ole, viina maistuu ja avioliittokin on solmussa - ja äkkiä se kiepsahtaa umpisolmuun. Koposen vaimo on pettänyt häntä miehen parhaan ystävän kanssa. Tie kutsuu, Koponen kerää kaverit mukaansa ja hyppää taksiin. Tarkoitus on etsiä vanhoja heiloja ja kokeilla kepillä jäätä - näin Koponen humalassa ideoi. Tie on auki ja mieli huurteinen...

Kadonnutta tavaraa etsimässä ei varmasti ole kaikkien kirja. En väitä ollenkaan että kirja olisi huonosti kirjoitettu, vaan minua miellytti Hynysen kirjallinen anti todella paljon - mutta ehkä kirja ei silti ole niille korkeakulttuurin ystäville oikea joululahja. Mutta niille, jotka pitävät Kotiteollisuudesta ja muusta raskaammasta musiikista, niille joille on asennetta ja oikeanlaista huumorintajua, ne nauttivat varmasti myös Hynysen romaanista.

Ajattelin koko ajan kirjaa lukiessani kuinka paljon Hynystä itseään kirjan päähenkilössä, Koposessa, on. Kuinka paljon Hynynen on laittanut omaa persoonaansa ja omia luoteenpiirteitään kirjan päähenkilöön? Minä kuvittelin Koposen koko ajan Hynysen näköiseksi ja muutenkin hänen tyyppisekseen mieheksi, mutta sehän on aina kirjaa lukiessa parasta - kirjan henkilöt saa kuvitella juuri sellaisiksi kuin haluaa.

Savon sanomien arviossa sanottiin että Hynysen romaanissa on paljon samaa kuin Juoppohullun päiväkirjoissa. En osannut ajatella tuota asiaa kirjaa lukissani, mutta kyllä, näin jälkeen päin ajatellen näin saattaa olla. Vähän samanlaista kohellusta, samanlaista minua naurattavaa huumoria, samanlaiset mahtavat päähenkilöt. Ja luulen että Kadonnutta tavaraa etsimässä uppoaa niille, jotka ovat Juoppiksista pitäneet. Tästä voi päätellä että kirjaa saatetaan tulla lukemaan paljon.

Summa summarum, millainen on Jouni Hynysen ensimmäinen romaani? Se on kirja jossa on suunnattomasti mahtavaa asennetta ja hieman vinksahtanutta, vähän pimeää huumoria. Se ei naurata varmasti jokaista mutta sitten kun kirja on oikean lukijan käsissä hän ei voi olla nauramatta ääneen. Kadonnutta tavaraa etsimässä on kirjoitettu rock asenteella sellaiselle lukijalle jolla on asennetta ja huumorintajua. Ja uskallusta lukea jotain vähän erilaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!