torstai 6. lokakuuta 2016

Henry Aho: Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö

Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö
Henry Aho
Kuvittanut Harri István Mäki
78 s. 
2016
Reuna
Arvostelukappale kustantajalta


Minivampyyrit on lastenkirjasarja josta olen innostunut kovasti. Sarjan kirjoittaja, Henry Aho, on tuottelias kirjailija jonka kynästä irtoaa monenlaista kirjallisuutta. Hänen tuotannostaan löytyy dekkareita, nuortenkirjoja, romaaneja sekä tämä Minivampyyrit -lastenkirjasarja. Vaikka on vaikea sanoa mikä mielestäni on parasta Ahoa niin sitä tuumin että lapsille hän osaa kirjoittaa hienosti.

Koska edelliset Minivampyyri -kirjat ovat lähteneet hyllystäni innokkaille lukijoille, en osaa sanoa kuinka mones sarjan kirja Kauhutarinoiden yö on. Tässä on kuitenkin hieman erilainen ajatus kuin sarjan edellisissä kirjoissa.  Mukana ovat tietenkin tutut, Teuvan kirjaston suojissa asustavat tulitikkurasian kokoiset Minivampyyrit, mutta tälläkertaa he kertovat kauhutarinoita. Myöhäiseen syysiltaan kauhutarinat sopivat hyvin, varsinkin sen ollessa satoja vuosia vanha minivampyyriperinne. Yöhön mahtuu tarinoita kangastuskamelista, valkopyykkäävästä kartanokummituksesta, Harri-vainaan haitarista ja monesta muusta.

Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö on hyvää luettavaa sellaisille nuorille lukutoukille, jotka eivät pelkää pientä jännitystä. Aivan pienimmille lukijoille tämä kirja ei kuitenkaan sovi, sillä Ahon kirjoittamissa tarinoissa on oikeasti pientä jännitystä. Suosittelisin ehkä kirjaa alakouluikäisille, sellaisille jotka osaavat jo itse sujuvasti lukea - niin tytöille kuin pojillekin. Minivampyyri -sarja kokonaisuudessaan on hyvää luettavaa myös nuorille pojille, sillä mukana on rutkasti huumoria ja tälläkertaa mukavaa jännitystäkin.

Tulossa on Halloween. Ajattelisinkin että Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö sopisi hyvin lasten halloween juhliin luettavaksi, jos ei koko kirja, niin jotkut tarinat sieltä täältä. Itse olisin ainakin alakouluikäisenä pitänyt kirjan tarinoista enemmän kuin jostain aikuisten kauhuelokuvasta josta näin painajaisia monena yönä. Vaikka kyllä minä luulen että minivampyyrien tarinoista löytyisi sopivia myös aikuistenkin halloweenjuhliin, mitä sanoisitte esimerkiksi Kreivi Hampulin tilanhoitajasta?

Kirjaa lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös Harri István Mäen kuvitukseen, joka on ainakin minulle olennainen osa Minivampyyri -sarjaa. Mäen kuvitus sopii Ahon humoristiseen kerrontaan kuin valettu ja nauraisin jo pelkästään kuvitukselle. Siinä mielessä Kauhutarinoiden yö sopiikin myös vähän nuoremmalle lukijalle, sillä he varmasti nauttivat kirjan kuvista - ne eivät ole kovin pelottavia. 

Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö on juuri ilmestynyt ja sopii vuoden aikaan todella hyvin. Syksy ja pimenevät illat ovat hyvää aikaa kauhutarinoille, varsinkin tällaisille lasten kauhutarinoille joita minäkin pystyn lukemaan. Pidin kirjasta mutta jään silti odottamaan innolla seuraavaa Minivampyyri -kirjaa jossa itse hahmoista kerrotaan enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!