torstai 20. lokakuuta 2016

Salla Simukka: Sisarla

Sisarla - Seikkailu toisessa maailmassa
Salla Simukka
Kuvittanut Saku Heinänen
184 s. 
2016
Tammi
Ostettu


Salla Simukka on jo vuosia ollut yksi lempikirjailijoistani, mitä tulee nuortenkirjallisuuteen. Olen lukenut monet hänen kirjoistaan useampaan kertaan ja ihastunut niihin yhä uudestaan ja uudestaan. Sisarlalla Simukka tekee uuden aluevaltauksen, sillä vaikka Sisarla varmasti ihastuttaa monenikäisiä, on se kuitenkin suunnattu nuoremmille kuin esimerkiksi Simukan nuorille kirjoittama Lumikki Anderssonista kirjoittama dekkaritrilogia.  

Sisarla alkaa, lumisade maailmassa jatkuu ja jatkuu ja pakkanen kiristyy koko ajan. Maailma uhkaa hukkua kinoksiin ja sitten 11-vuotias Aliisa putoaa lumen läpi toiseen maahan, Sisarlaan. Tästä alkaa seikkailu, joka muuttaa kaiken. Sisarlassa Aliisa pääsee puutarhaan jossa asuu ihastuttavia tyyppejä - tuulikeijua, kyselijäkukkia ja unenkutojia. Siellä hän myös tapaa Merin, samanikäisen tytön josta tulee heti Aliisan ystävä. He saavat tehtävän: heidän on saatava oman maailmansa ikuinen talvi loppumaan.

Sisarla on monelta kannalta ihana ja lumoava kirja. Sen yliluonnollisuus ja täysin oma maailmansa ihastuttaa lähestulkoon takuuvarmasti monenikäiset lukijat, vaikka Simukan luoma tarina onkin sen verran jännittävä etten ihan pienimille lapsille kirjaa lähtisi lukemaan. Kuitenkin, en näe Sisarlassa yläikärajaa: siinä missä kirjan sadunomaiset piirteet ovat lumoavat, on Simukan tarina silti myös syvällinen. Sisarla on nimittäin ennen kaikkea tarina ystävyydestä, ystävyyden tärkeydestä ja sielunsisaren löytymisestä. Sen Salla Simukka kertoo hienosti.

Kirjan alussa on lainaus kolmesta eri kirjasta: ihanasta Liisa ihmemaassa, Salaisesta puutarhasta sekä Lumikuningattaresta. Nämä kaikki kolme kirjaa ovat olleet varmasti väkevästi vaikuttamassa Sisarlan syntyyn ja minun mieleeni tuli kirjaa lukiessani mieleen Liisa ihmemaassa. Vaikka Sisarlassa onkin tuttuja piirteitä monesta muusta tarinasta, Salla Simukan luoma tarina on silti jotain ainutlaatuista ja ihanaa. Hän on luonut maailman, jollaisessa en ole ennen ollut.

Saku Heinäsen kuvitus on kaunista ja sopii kirjaan hyvin. Minun lukiessani kirjaa kuvitus jäi kuitenkin hieman toiselle sijalle, niin täysin eläydyin nauttimaan tarinasta ja Salla Simukan tarinasta, joka todella pääsee Sisarlassa oikeuksiinsa. Olen aina Simukkaa lukiessa kyllä nauttinut, mutta nyt nautin ennen kaikkea kielestä, sen rikkaudesta ja mielikuvituksellisuudesta.

Kuten aiemmin kirjoitin, Sisarla sopii monenikäisille. Vaikka Satupäivä oli kuluneella viikolla, kuka tahansa voi pitää oman satupäivän milloin tahansa. Koskaan ei ole huono päivä nauttia hyvästä, mielikuvituksellisesta ja kauniista tarinasta!

7 kommenttia:

 1. Salla Simukan Lumikki-trilogian viehätti minua kovasti. Muuta en ole lukenut, mutta voisin lukea enemmänkin.

  VastaaPoista
 2. Sain tuossa vähän aikaa sitten luettua Liisan seikkailut ja ajattelin lukea tämän seuraavaksi, kun kaipaan lastenkirjaa luettavaksi. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, tässä on sama taika kuin Liisassa, joten kannattaa ehdottomasti lukea Sisarla! <3

   Poista
  2. Vitsit, kiitoksia tästä vinkistä, Sisarla oli ihanan lumoava kirja. Sain eilen luettua loppuun. <3

   Poista
 3. Samin kuvitus on mielestäni todella hienoa ja pääsee oikeuksiinsa mustavalkoisena. Kirja vaikuttaa lupaavalta ja odottaa minulla hyllyssä lukuvuoroaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samin?

   Kyllä, kuvitus on hienoa mutta jäi silti minun kohdallani hienon tarinan alle.

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!