lauantai 15. elokuuta 2015

Kerstin Gier: Lupaus: Unien ensimmäinen kirja

Lupaus: Unien ensimmäinen kirja
Kerstin Gier
Suomentanut Heli Naski
341 s. 
2015
Gummerus
Lainattu kirjastosta 


En ollut taas vähään aikaan lukenut nuortenkirjaa. Se ehkä johtuu siitä, että hyllyssäni ei ole ollut sellaisia, jotka olisivat vetäneet puoleensa: Lupaukseenkin suhtauduin pienellä varauksella. Gierin edellinen sarja ei ollut minulle tuttu, enkä yhtään oikeastaan tiennyt mitä Unien sarja tuo tullessaan.

15-vuotias Liv on tottunut muuttamaan äitinsä miesten ja töiden perässä ympäri maailmaa. Kun johonkin ehtii asettua ja saada ystäviä, sitten täytyykin jo muuttaa. Nyt he muuttavat Lontooseen, ja Liv aloittaa uudessa koulussa. Hän alkaa nähdä todentuntuisia unia, joissa hän kulkee sisään salaperäisistä ovista. Liv näkee unissa myös uuden velipuolensa Graysonin ja hänen ystävänsä, jotka touhuilevat omituisia asioita hautausmaalla. Sitten tapahtuu kummia: pojat puhuvat valvemaailmassa asioista, jotka Liv on nähnyt unessa. Ennen kuin hän huomaakaan, hän tulee vedetyksi poikien touhuihin mukaan.

Lupaus oli nuortenkirjallisuutta parhaimmillaan. Se veti minut mukaansa heti ensi sivuilta asti, ja mieleeni tuli, että jos voisin elää kirjoilla niin tällaisella kirjalla olisi hyvä herkutella. Lupaus kantoi alusta loppuun saakka, ja jään innolla odottamaan mitä seuraavat osat tuovat tullessaan.

Mukana oli sopivasti fantasiaelementtejä: fantasiakirjaksi en tätä täysin sanoisi, sillä mukana on niin paljon muutakin. Oikeastaan fantasiaa on mukana sopivasti, sillä minä en ole tottunut fantasiakirjojen lukija, joten se maailma ei ole minulle tuttua. Kirjassa on myös romanttinen puoli, joka tuo tarinaan hyvän lisän.

Sanoisin Unien sarjan olevan niin sanottua young aduls kirjallisuutta, sillä ehkei se ihan nuorimmille lukijoille ole suunnattu. Vaikka - jos kolmetoista vuotias on tottunut lukemaan vanhemmille suunnattua kirjallisuutta, ei tämä varmasti ole virhevalinta, vaikka lahjaksi. Uskon myös, että Lupaus voisi sopiva sellaisellekin nuorelle, joka ei hirveästi lue. Kirja on sellainen, joka koukuttaa ja pitää otteessaan, ja antaa lupauksen tulevasta. Mutta täytyy sanoa, että kirja ehkä sopii paremmin tytöille kuin pojille, osittain tuon romanttisen puolen takia.

Kirja sai minut ajattelemaan syvällisemmin unimaailmaa, ja omia uniani. Mistä minun uneni tulevat? Miltä tuntuisi, jos joku saisi tietää mitä unia näen? Entä jos joku pääsisi uniini? Mielestäni unet ovat todella henkilökohtainen asia, kuten kirjassakin tulee ilmi, ja olisi kamalaa jos joku pääsisi luikahtamaan uniini. Toki kerron ystävilleni jos olen nähnyt hauskaa unta, mutta en silti ikinä haluaisi että joku pääsisi omaan maailmaani pujahtamaan.

Nuorille lukijoille suosittelen tätä lämmöllä, ja kyllä uskon tästä aikuistenkin nauttivan. Minä jään odottamaan seuraavaa osaa, ja sillä aikaa tutustun siihen sarjaan, joka Gieriltä on aiemmin suomennettu. Haluaisiko joku kertoa, mistä kirjasta se alkaa?

9 kommenttia:

 1. Aika jännä, että sinä miellät kirjan YA-kirjaksi, kun taas minusta Lupaus sopii paremmin varhaisnuorille :) Jos haluat lukea Rakkaus ei katso aikaa -trilogian (mistä minä pidin tosi paljon), se alkaa Rubiininpunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, taidat lukea enemmän nuortenkirjoja kuin minä, varmaan sinä olet enemmän oikeassa. :) Mutta uskon silti, että kirja myös vanhempia kiinnostaa. Kiitos, hankin Rubiininpunan käsiini seuraavalla kirjastoreissulla!

   Poista
 2. Tämä on lainassa minulla nyt ja Rakkaus ei katso aikaa -trilogia on lukematta... Niin paljon kaikkea kivaa luvassa sitten joskus! Postauksesi sai ainakin odotukseni ihan kohdalleen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, sinulla on todellakin hyvä hetki luvassa tämän kirjan kanssa! Ja uskon että myös Rakkaus ei katso aikaa-trilogia tuo mukanaan hyviä hetkiä. :)

   Poista
 3. täytyy pistää mieleen :) mä tykkään kovasti lukea nuorten kirjoja vaikka aikuinen olenkin. nykyään nuorille tehdään niin paljon hyviä kirjoja. tällö hetkellä itsellä menossa cassandra claren varjojen kaupunki 6 taivaallisen tulen kaupunki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. malla, mäkin tykkään todella paljon lukea nuortenkirjoja, vaikka olenkin aikuinen! Nykyään tehdään tosiaan niin hyviä kirjoja nuorille lukijoille, että niitä lukee mielellään aikuinenkin. :)

   Poista
 4. Tämä on ollut jo pitkään lukulistallani ja jokainen kirja-arvostelu jonka luen, vain lisää mielenkiintoani! :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä tämä minunkin mielestäni sopii ehkä paremmin vähän vanhemmalle nuorisolle. Livin valvemaailma oli pääosin tosi kiltti (romantiikkakin pussailutasoa), mutta ne unimaailman jutut rituaaleineen oli yllättävän rajuja.

  Viihdyttävä kirja! :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!